Nemcsak gyönyörű, de egészséges is: ezek az ehető virágok minden kertben ott vannak

Szirmaikat fűszerként használva számos kerti virág egészséges ízesítő lehet a konyhában.

Ehető virágok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kert gyönyörű virágai tavasszal és nyáron színeikkel, illatukkal kápráztatják el az embert, és derítik fel a hangulatát. Azt azonban sokan nem is gondolnák, hogy ezek a viruló növények nemcsak a kertben lehetnek hasznosak, hanem a konyhában is.

Számos virág van, amelyből különféle ételek készíthetőek - leggyakrabban szörpökhöz és szirupokhoz használják fel szirmaikat, de ízesíthetőek velük levesek vagy mártások is, de salátába is keverhetőek. Amellett pedig, hogy az ízük finom, sokan közülük még gyógyhatással is bírnak.

Kerti virágok a konyhában

Összeszedtük azokat a kerti növényeket, amelyek nemcsak szépek és illatosak, de az ételekhez adva őket az egészségnek is jót tesznek, ezért érdemes megtölteni velük a tavaszi kertet.

Az akác édeskés ízű virág, amelyből nemcsak finom szörpöt lehet készíteni, de belekerülhet a salátákba, mártásokba is. A népi gyógyászatban a gyomorsavtúltengés ellen is ajánlják.
A bodza sem csak szörpben finom. Bundában kisütve ízletes szereplője lehet a tavaszi ebédeknek, nyersen salátába téve érvényesülhet vízhajtó, vértisztító hatása.
A rózsa íze gyümölcsös, kicsit alkoholos, és minél sötétebb a szirom színe, annál erősebb az aromája. Jó összetevője lehet salátáknak, süteményeknek, de ízletes lekvár is készíthető belőle. Ráadásul a kínai Zhejiang Egyetem kísérlete szerint akár csökkentheti a szívinfarktus és a rákos megbetegedés kockázatát is.
A büdöske savanykás szirmai finomak lehetnek salátákban, rizsben, levesben, de hatásos gyógytea is készíthető belőle, mely állítólag segít a hasmenéses tüneteken.
A levendulalekvárról mindenki hallott már, de süteményeket is szívesen díszítenek ezzel az erős, olajos ízű növénnyel. A teája görcsoldó és idegnyugtató hatású.
Az ibolya édeskés íze és gyönyörű virága jól illik a különböző édességekhez. Flavonoid-, tannin- és E-vitamin-tartalma miatt gyulladásgátló és rákmegelőző hatású lehet. Kandírozva akár torták dísze is lehet. Ehhez kend be a szirmokat tojásfehérjével, szórj rá finomszemű kristálycukrot.
Fotó: jfairone / Getty Images Hungary
A körömvirág szirmai meglehetősen zöld ízűek, ezért elsősorban levesekhez, salátákhoz finom. A pollene allergiás rohamot válthat ki, így egész virágfejet nem szabad használni, ha az ember nem tudja, allergiás-e rá.
A kamilla kellemes, édeskés íze nemcsak a teában használható ki remekül, hanem süteményekben, édességekben is ínycsiklandó, ráadásul díszítésnek is gyönyörű. Általános immunerősítő hatása miatt a fogyasztása kifejezetten ajánlott.
Fotó: HeikeRau / Getty Images Hungary

A képek forrása: Getty Images

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük