Az egészséges és életrevaló tengerimalac 5 ismérve: így válassz okosan az állatkereskedésben

Azt, hogy egészséges-e a tengerimalac, több árulkodó tényező segít megállapítani.

tmalac
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki olyan háziállatra vágyik, mely beltéren is kényelmesen tartható, akár egy apró, aranyos tengerimalac mellett is dönthet.

Az állat, szemben a rövidebb életű hörcsögökkel, akár 8-10 évig is elélhet, de a gazdi csak akkor remélheti, hogy kedvence hosszú távon vele marad, ha már a kisállat-kereskedésben is törekszik az egészséges tengerimalac kiválasztására.

Az egészséges tengerimalac 5 ismérve

Az egészséges példány felismerése bizonyos szempontból nem könnyű: a tengerimalac zsákmányállatként ösztönösen leplezi, ha nem érzi jól magát.

A betegség szembetűnő jelei, a passzivitás, az evés, ivás és ürítés rendszertelensége, hiánya pár perc alatt aligha felmérhető. A félénkségből adódó visszahúzódás pedig megtévesztő lehet, mégis vannak olyan jelek, melyek rövid idő alatt is segítenek felmérni a kisállat állapotát.

A tengerimalac arcáról olvashatók le a legfontosabb információk. Fontos, hogy orra és szeme tiszta, tekintete élénk és csillogó legyen. A fátyolos szemek semmi jót nem jelentenek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az állat alkata ugyancsak fontos mutató. Baljós, ha túl sovány vagy épp elhízott: az egészséges állat csinos, de telt alkatú.

Szőrzete legyen fényes, kellőképpen dús, és még a hátsó fertályánál is tiszta.

Végül, minél aktívabb a tengerimalac, annál jobb: a reakciók hiánya, a mozdulatlan gubbasztás vészjósló is lehet.

Ha a szemrevételezés alatt valaki kézbe is venné a jövendőbeli kedvencét, érdemes oldalirányból érintenie a kezével: mivel zsákmányállat, a tengerimalac megijed, ösztönösen ragadozónak véli a felülről közelítő kezet. Hogy biztonságban érezze magát, hóna alatt vagy teljes hasa alatt tenyérrel kell megfogni, és alulról is megtartani a lábát.

Érdemes számításba venni, hogy ha a kereskedésben vegyesen tartják hímeket és a nőstényeket, a megvásárolt nőstény könnyűszerrel vemhes lehet.

Hazakerülés után

Az állat kiválasztásán túl érdemes arra is nagy figyelmet fordítani, hogy jól érezze magát új helyén. Ehhez egy minél tágasabb ketrecre lesz szükség. Ha speciális tengerimalac-játékok is kerülnek bele, a kis jövevény remekül szórakozhat.

A tengerimalac társas lény, így szívesen vesz egy másik tengerimalacot lakótársaként. A nemek megválasztásában jobb körültekintőnek lenni.

Bár felismeri gazdáját, és szívesen veheti, ha szólnak hozzá, megsimogatják vagy kiveszik, szükségük van a nyugalomra is. Ennek a tiszteletben tartására a kisgyerekeket is meg kell tanítani: jobb kivárni a megfelelő kort, amikor már kellő óvatossággal tudnak bánni ezekkel a kisállatokkal.

Tápláléka főként fű és széna, emellett tápra és C-vitamin-pótlásra is szüksége lesz, illetve elegendő mennyiségű friss vízre, amit naponta kell cserélni. A táplálékok beszerzésében az állatkereskedésben segíthetnek, ahol bizonyára minden felmerülő kérdést is szívesen megválaszolnak.

Tengerimalac a hosszú tincsek alatt

A képek láttán a lélegzet is eláll: hihetetlen, hogyan nőhet ilyen hosszú bunda egy kis tengerimalacon.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük