3 kíméletlen egészségkárosító a lakásban
Tüsszögsz és köhögsz annak ellenére, hogy rendszeresen takarítasz? Ideje hatékonyabb eszközökhöz nyúlnod!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakran vagy fáradt, levert? Alvászavarokkal küzdesz, és rendszeresen gyötörnek az allergia tünetei? Ideje körülnézned a lakásodban!

Télen ugyanis az ember hajlamos kevesebbet szellőztetni, illetve a kelleténél jobban feltekerni a fűtést, ami mind az egészséged kárára válhat. Egy kis odafigyeléssel viszont megelőzheted a bajt.

Köhögés, krónikus fáradtság: a száraz levegő

Talán nem is gondolnád, de a túl száraz levegőjű lakás is megbetegíthet.
Télen a fűtött helyiségekben a levegő páratartalma - amely ideális esetben 40-60%-os - rendkívüli mértékben, akár 20-30% alá is lecsökkenhet, ettől pedig leginkább a központi és távfűtéssel rendelkező lakásokban élők szenvednek. A túlzottan páramentes levegő ingerlékennyé, nyugtalanná tesz, szárítja a légutakat és a nyálkahártyát, köhögést, krónikus fáradtságot, alvási problémákat okozhat.

A leghatékonyabb ellenszere a száraz levegőnek a fűtőtestekre helyezett, minden lakberendezési áruházban kapható párologtató tál, amit tanácsos rendszeresen újratölteni. Ha egy-két csepp aromaterápiás illóolajat is csepegtetsz a párologtatóba, nem csak az egészségedet, de a hangulatodat is javíthatod.
Sokat jelenthet az is, ha a ruhákat a lakáson belül, ruhaszárítón szárítod: nemcsak illattal telik majd meg az otthonod, hanem a páratartalma is nő majd.

Jó, ha tudod!
Ha rendszeresen szenvedsz a száraz levegőtől, tanácsos beszerezned egy párologtató készüléket, amivel egyebek mellett még pénzt is spórolhatsz. Kattints ide!

Orrfolyás, köhögés, allergia: a penész

A párát kedvelő penészgomba a téli időszakban jelenti a legnagyobb gondot a lakásban. Ha felüti a fejét, allergiás tüneteket, orrfolyást, felső légúti megbetegedést, száraz köhögést, rosszabb esetben a bőrön megjelenő allergiás tüneteket okozhat.

Leggyakrabban 60% feletti páratartalmú helyiségekben jelenik meg, vagy ott, ahol a meleg levegő hideg felülettel érintkezik, és pára csapódik le, de számos gombaspóra kerülhet a levegőbe a szobanövények földjéről is. Éppen ezért a növények földjének felső rétegét érdemes gyakran kicserélni friss virágfölddel, az elszáradt, lehullott leveleket pedig hamar kidobni.
Tanácsos továbbá gyakran szellőztetni, ezzel ugyanis elkerülheted, hogy a penészgomba felüsse a fejét. Ha a fürdőszoba szellőzése nem megfelelő, akkor - amikor csak teheted - hagyd nyitva az ajtaját. A zuhanyfüggönyt is gyakran cseréld, ha mosható, hetente mosd ki!
Akkor sem kell azonban kétségbeesned, ha a nem kívánt penész megjelenik. A problémás falfelületet alaposan mosd le hipós vízzel, esetleg alkoholos oldattal - ez utóbbit háztartási boltokban szerezheted be. Mindkét szer hosszú időre meggátolja a penész újraképződését. Ha erre nincs lehetőséged, érdemes megfontolnod a falak újrafestetését vagy a csempék fugázását gombaölő szerrel kevert falfestékkel, fugázó anyagokkal.

Könnyezés, tüsszögés, nehézlégzés: házi poratka

A házi por már önmagában kellemetlen, hát még az élősködői!
Az apró poratkák igen kellemetlen allergiás reakciókat válthatnak ki, kezdve az orrfolyástól a könnyezésen át egészen a tüsszögésig és a nehézlégzésig.

Aki allergiás a házi porra, egész évben szenvedhet, a szabad szemmel nem látható társbérlők megtelepedését ezért - még akkor is, ha nem könnyű - mindenképpen tanácsos megakadályozni.
Mivel az ágynemű ideális hely a poratkák számára, tanácsos hetente cserélni a huzatokat. Magát az ágyneműt is érdemes egy-két havonta kimosni 60°C fokon.
Nyáron sokat segíthet az ágyneműk napoztatása, hiszen az atkák a sötétet kedvelik, az erős napsugárzás elpusztítja őket. Télen pedig a fagy segíthet: ha néhány órára kiteszed az ablakba az ágyneműt, a hidegben gyorsan megfagynak.
A szőnyegekben és bútorszövetben megtelepedő atkák ellen a leghatékonyabb védekezés a gyakori, alapos porszívózás, ha pedig teheted, válassz levehető huzatú, mosható ülőgarnitúrát. Fontos, hogy a porszívó HEPA-szűrővel rendelkezzen, hiszen a hagyományos porzsákon az apró élősködők könnyen átjutnak, majd visszakerülnek a helyiségbe.

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Fontos az is, hogy ne fésülködj a szobákban, a lehullott hajszálak ugyanis szintén kedveznek az atkáknak, ahogy a rendszertelen vagy nem megfelelően végzett takarítás miatt a könyvek között vagy éppen a polcok mélyén megbúvó por is. Minden felesleges porfogót távolíts el a lakásból, a portörléshez pedig nedves ruhát használj.

Tipp: egy csepp eukaliptuszolaj segíthet elűzni az atkákat, de a füstölők is nagy ellenségei a láthatatlan lakótársaknak.
Ezt is szeretjük