Atkák, nehézfém, vegyszerek

3 durva egészségkárosító

Nem is gondolnád, mennyi veszély leselkedik rád a saját otthonodban! Leplezd le őket, és számolj le velük!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az, ami praktikus, nem biztos, hogy egyben jó is. Közismert például, hogy az olyannyira nélkülözhetetlennek tűnő mikrohullámú sütő egyáltalán nem tesz jót az ételeknek, egyben a szervezetnek, továbbá az sem titok már, hogy a bútorokból igen káros vegyi anyagok szivároghatnak ki.

Ezeken kívül azonban még számos olyan veszély leselkedhet rád a lakásban, amelyről talán nem is tudtál. Ideje leszámolnod velük, és egyben fellélegezni! Segítünk.

Asztma, allergia, nehézlégzés: a szőnyegpadló és a parketta

Évek óta vita tárgya, hogy a hazai lakások nagy részének padlóját borító szőnyegpadló egészséges-e. Az tény, hogy kétségkívül praktikus, hiszen jelentősen növeli az egyes helyiségekben a hőérzetet, ráadásul csak egyszer kell lefektetni, azután sosem mozdul el. Ez utóbbi előnye azonban egyben a hátránya is, hiszen igencsak megnehezíti a tisztítását. A porszívózás csak a felső rétegekben lerakódott portól és piszoktól szabadítja meg a szőnyeget, a szálak közé beszoruló szennyeződéseket azonban nem képes eltávolítani. Ez pedig nemcsak a higiénia miatt jelent gondot, hanem az egészségre igen káros, a szőnyegpadlóban könnyedén elszaporodó poratkák miatt is.

Természetesen van megoldás, mégpedig a méregdrága szőnyegtisztító, amelynek kölcsönzése sem olcsó dolog, ám ez sem garantálja, hogy végleg leszámolhatsz a poratkákkal. Ha el akarod kerülni a rendszeres légúti megbetegedéseket, az allergiás tüneteket, esetleg az asztma kialakulását, jobban teszed, ha a szőnyegpadló helyett valami más burkolatot választasz.

A parketta előrelépést jelent, ám még mindig nem a legjobb megoldás. A lécek közötti rések mélyén ugyanis szintén otthonra találnak a poratkák, nem is beszélve a fába költöző egyéb kártevőkről. Ha lehetőséged van rá, a régi parkettát cseréld le, vagy teljesen újítsd fel, hogy megszüntethesd a réseket.

Az alapos porszívózásról pedig ne feledkezz meg, hiszen annak hiányában még a legjobb parketta sem óv meg az atkáktól.

Jó, ha tudod!
A poratkák nem csak a szőnyegpadlóban képesek megtelepedni, hanem a párnákban, sőt, még a paplanokban is. Kattints ide, és tudj meg többet róluk!

Permetező szerek, vegyszerek: ruhák és textilek

Bizonyára sosem gondoltad volna, hogy a gyönyörű függönyök, a fotelt borító kárpit, valamint azok a ruhák, amelyeket nap mint nap viselsz, hatással lehetnek az idegrendszeredre, és a szervezeted hormonháztartásának egyensúlyát is befolyásolhatják - negatívan.
Pedig így van. A lakástextilek ugyanis nemcsak a poratkáknak adnak otthont, hanem vegyi anyagokkal is szennyezettek lehetnek, főként azok, amelyek gyapotot tartalmaznak. A gyapot egyike a leginkább permetezett szántóföldi növényeknek, a növényvédő szerek így akár a késztermékekben is megtalálhatóak, míg a bútorszövetek hormonhatású vegyi anyagokat tartalmaznak a kezelésükhöz használt égésgátló szerekből kifolyólag.
A lakástextilek mellett a ruhák sem kivételek: ezeket szintén bizonyos égésgátló szerekkel kezelik a gyártás során, az ezekben a vegyszerekben található vegyületek pedig igen nehezen ürülnek csak ki a szervezetből, és feltételezhetően káros hatással lehetnek az ideg- és szaporodási rendszerre.

Fontos tehát, hogy ne halmozz fel a kelleténél több lakástextilt és kárpittal rendelkező bútort, az újonnan vásárolt ruhákat pedig legalább kétszer mosd ki azelőtt, hogy viselnéd. Sokat tehetsz az egészséged megőrzése érdekében, ha a műszálas textilek helyett pamutból készült ruhákat választasz, és a kárpitos bútorokat alaposan átszellőzteted - esetleg kárpittisztítóval kezeled -, mielőtt elhelyezed az otthonodban.

Tudtad?
A lakástextilek és a ruhák mellett olyan hétköznapi dolgokkal is mérgezheted magad, mint a lakásillatosítók, a tisztítószerek vagy éppen a samponok és a hajlakkok. Győződj meg róla a Levegő Munkacsoport összeállításának segítségével! »

Régi csövek, vízvezetékek: szennyezett csapvíz

Végtelen azon csodaszerek és varázslatos készülékek száma, amelyeket nap mint nap el akarnak adni gyártóik a mit sem sejtő vásárlóknak. Akad azonban közöttük egy-kettő, amit nem véletlenül dobtak piacra - ilyen többek között a víztisztító készülék is.
Mielőtt azonban ezeknek a manapság olyannyira népszerű készülékeknek az előnyeit taglalnánk, fontos tisztáznunk, hogy nem minden esetben van szükség rájuk. Tévhit ugyanis, hogy a magyarországi csapvizek egészségtelenek, továbbá az is, hogy a víztisztítás nem megfelelően működik egyes helyeken. Az azonban vitathatatlan, hogy a régi családi és társasházak csapvize korántsem annyira megfelelő, mint gondolnád.

Ennek oka pedig nem más, mint az elavult vezetékrendszer, valamint a csövekben az évek, évtizedek alatt lerakódott klór, a vezetékekből kioldódó nehézfémek, továbbá a baktériumok és szennyeződések. Hiába érkezik a társasházakhoz megfelelően tisztított víz: ha az a régi csöveken át kerül a csapba, szinte éppen annyira egészségtelen, mintha meg sem tisztították volna.

A nehézfémek, a klór és az egyéb szennyeződések a szervezetbe kerülve komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek - többek között zavart okozhatnak a pajzsmirigy működésében, károsíthatják a vesét, és hajlamosíthatnak az általában idősebb korban jelentkező megbetegedésekre.

Ezt is szeretjük