Fekete, sivít, és a panelházakban él: te már találkoztál vele?
Ennek az állatnak a felbukkanása a panelban sokakban ijedtséget ébreszthet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A panelházakban bizonyos időszakokban, így kora tavasszal vagy a nyár második felétől a tél közepéig denevérek fészkelhetik be magukat.

Ezek a jószágok ugyan nem tehetnek róla, hogy nemkívánatos vendégek, mégis sokan félnek tőlük, és károkat is okozhatnak. Cikkünk a hunbat.hu kutatása alapján készült.

Hol bújhatnak meg?

A denevérek elsősorban az épületszerkezet réseiben bújnak meg, azonban előfordulhat az is, hogy a repedezett vakolat vagy a sérült szigetelés alatt, esetleg a redőnytokban húzzák meg magukat. De elrejtőzhetnek a lomok között vagy a leselejtezett bútorokban és háztartási gépekben is.

A leggyakrabban a a korai denevér - Nyctalus noctula -, a kései denevér - Eptesicus serotinus -, valamint a törpedenevér - Pipistrellus pipistrellus - jelenhet meg a panelokban.

Mi vonzza őket?

Ezeket az állatokat egyrészt a fényforrások körül repkedő, táplálékukat jelentő rovarok vonzzák az épülethez, miközben a panelok egyúttal fűtött, meleg menedékhelyként szolgálhatnak a számukra.

A nyár végi, illetve ősz eleji időszakban azonban a panelhézagok a párzásukat is elősegíthetik, hiszen jó akusztikájuk van, így a hím hívóhangjára több nőstény figyelhet fel.

Mit lehet tenni?

A lakók már kevésbé örülhetnek nekik, hiszen a hangjukkal és a hátrahagyott ürülékükkel is gondot okozhatnak. Mindemellett károsodhat jelenlétük miatt a szigetelőanyag is, mivel azon kapaszkodnak meg.

A denevéreket nem szabad házilag, drasztikus módszerekkel irtani, valamint nem tanácsos megpróbálni a kipiszkálásukat sem. Létezik azonban egy biztonságos és humánus módszer, amihez természetvédelmi hatósági engedély kell.

Ennek a lényege, hogy az érintett szakaszokon két fóliacsíkot helyeznek egymás alá, amin az állat nem tud megkapaszkodni, így pedig az üregbe jutni. Ennek kapcsán célszerű a helyileg illetékes hatóságot felkeresned.

Ezt is szeretjük