5 látványos dekortipp filléres kacatokból
Ne dobj ki mindent a nagytakarításnál! Sőt, inkább turkálj a nagyi padlásán is, mi pedig eláruljuk, hogy készíthetsz látványos dekorációt kacatokból!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nagytakarítás kiváló alkalom arra, hogy megszabadulj az évek során feleslegessé vált tárgyaktól. Ugyanakkor arra is, hogy számos elfeledett kincsre lelj, amelyekből percek alatt látványos dekorációkat készíthetsz.

Ha alapvetően nem vagy gyűjtögető típus, akkor irány a nagyi padlása, vagy a legközelebbi régiségkereskedő, a következő dekortippekhez ugyanis csak filléres kacatok használhatók. Vigyázat, kizárólag olyan lakásba ajánlottak, ahol megfér egymás mellett a modern és a retro hangulat!

Vissza a gyökerekhez: öntözőkannából virágcserép

A régi, fém öntözőkannák kincset érnek, főként akkor, ha már néhol lepattogzott róluk a festék, és kissé ütött-kopottak. Ha nem találsz ilyet otthon, próbáld megfűzni a nagymamádat, hogy adja neked az övét, esetleg keress egyet a régiségkereskedésben. Ha megvan a kincs, nincs más dolgod, mint a kedvenc, a kannánál kicsit nagyobb méretű cserepes növényedet belehelyezni úgy, hogy annak levelei vagy virágai kilógjanak belőle - lehetőleg apró levelűt válassz, azok ugyanis kifejezetten jól mutatnak a kannában.

Üvegeket az ablakba!

Ha nem gyűjtögetted eddig a színes, formás üvegeket, fillérekért akár a régiségkereskedőnél is beszerezhetsz néhányat. Semmi különlegesre nincs szükség, csak néhány régi barna, zöld és fehér sörös- vagy tejes-, esetleg szódásüvegre, amelyek lehetőleg sem formájukban, sem méretükben nem hasonlítanak egymásra.
Ezután irány a konyha, ezek az üvegek ugyanis ott mutatnak a legjobban. Dupla ablak esetén a két ablak közé állítsd őket egymás mellé - ez esetben olyan üvegeket válassz, amelyek elférnek ezen a kis helyen -, szimpla esetében pedig a belső párkányra. Nemcsak különleges díszei lesznek a konyhának, de színes fénnyel is megtöltik majd, amint átsüt rajtuk a Nap.

A gyümölcsösláda is lehet dekoratív!

Amikor az ember a piacon jár, elsősorban a finom, érett gyümölcsökre és a friss, ropogós zöldségekre koncentrál. Pedig az ezeket rejtő ládákra is érdemes egy pillantást vetni, ezekből ugyanis kitűnő virágtartó lehet.
Ha kedveled a fát, és szívesen veszed körül magad ezzel az anyaggal az otthonodban, akkor hasznos lehet, ha beszerzel egy közepes méretű, lehetőleg masszívabb fa ládát és néhány apróbb cserepes növénykét.
A ládát béleld ki műanyag fóliával úgy, hogy az ne látszódjon, majd állítsd bele egyesével a kis növényeket. Minél szorosabban pakolod őket egymás mellé, annál jobban mutatnak majd a ládában.

+Tipp: ha azt akarod, hogy még jobban mutasson a ládikód, előzőleg kezeld közepes barna fapáccal, sőt, akár egy kevés lakkal is bevonhatod. Hagyd megszáradni, majd jöhetnek a növénykék. A kis kertecskét a lakás bármelyik részébe teheted - akár a padlóra is.

Régi kaspók, köcsögök, bögrék: irány a lakás!

Minden valamirevaló nagyinak - legfőképpen annak, aki családi házban lakik - találni a padlásán vagy a konyhája mélyén néhány repedezett, jó esetben egészen ép kaspót és tejesköcsögöt. Ezek akár önmagukban is jól mutathatnak egy rusztikus, mediterrán stílusvilágú lakásban, de egy kissé felújítva a kevésbé rusztikus otthonoknak is dekoratív kiegészítői lehetnek.
A sérült kaspók repedéseit kevés glittel javíthatod ki, majd finom csiszolópapírral történő átdörzsölés után az anyagának megfelelő fajtájú festékkel fesd át. Nem kell mindegyik darabot ugyanolyan színűre festeni: minél színesebb a kollekciód, annál jobban mutat majd a lakásban. A kész kaspókat és köcsögöket ugyanis használhatod vázaként a nappaliban, egyszerű díszként a konyhaszekrény tetején, vagy a konyhai eszközök - habverő, merőkanál - tartójaként.

Rozzant létra - fürdőbe, nappaliba

A biztonságod érdekében a rozzant, mozgó lábú, instabil létrát nem érdemes rendeltetése szerint használni - attól eltérően azonban annál inkább. Gondoltad volna, hogy mind polcként, mind pedig törölközőtartóként dekoratív kiegészítője lehet az otthonodnak?

Ehhez csak arra van szükség, hogy a régi létrát egy kicsit renováld: csiszolópapírral egyengesd el a felületét, pácold át, szükség esetén pedig fesd át - bár a pác már önmagában is romantikus, rusztikus hatást kölcsönöz a fafelületeknek.

Ha a létra alapvetően nagy - lehetőleg azért ne egy hatalmas festőlétrával próbálkozz -, akkor polcként funkcionálhat: ha kinyitható, nyisd ki, és a fokok közé fektess léceket. Ha nem, akkor csak állítsd az egyik sarokba, és a fokokra helyezz cserepes virágot, díszpárnát, könyveket, ügyelve arra, hogy azok meg is álljanak rajta. Ez utóbbi formában a fürdőszobában is használhatod törölközőtartóként, de csak akkor, ha mind stílusában, mind pedig méretében illik a helyiséghez.

Ezt is szeretjük