Hogyan javítsd házilag a csöpögő csapot? Több víz elfolyik, mint gondolnád
A csöpögő csap sok esetben házilag is javítható, nem kell hozzá szakember.

GettyImages-1021544134
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy folyton csöpögő csap rémesen idegesítő tud lenni, de nem csak a hang miatt érdemes mielőbb megszerelni vagy szereltetni. 

Ugyan sokan azt hinnék, hogy a cseppek nem jelentenek nagy pazarlást, bizonyos esetekben - amennyiben nem a csap kivezető részében van a probléma - mégis, hiszen sok kicsi sokra megy, és több víz elfolyik, mint azt sokan gondolnák: húsz csepp percenként egy hét alatt akár több vödör vizet is kitesz.

Csöpögő csap javítása házilag

A csöpögés több okból is előfordulhat, és szerencsére nem szükséges azonnal csapcserében gondolkodni, vagy súlyos szerelési díjaktól tartani. Több olyan ok is lehet a hátterében, amit az ember különösebb hozzáértés nélkül maga is orvosolni tud. A kiváltó ok gyakran vízkövesedés, de a tömítés elöregedése is vezethet csöpögéshez. A megoldás olykor a csapbetétcsere, amely szintén megoldható házilag.

Szerelés vízkő esetén

Érdemes megvizsgálni a csap kivezetőcsövének végén elhelyezkedő szűrőt, ugyanis megesik, hogy az abban felgyülemlő vízkő nem hagyja szabadon kifolyni a vizet, ami a csőben marad, így az lassan csepegve távozik el. Ez a probléma szerencsésebb, mint egy tömítési gond, mivel ez esetben a már elzárt csapból jön ki a zárás után bent rekedt víz, így a csöpögés nem jár komolyabb vízpazarlással.

Egy, a cső kerületének megfelelő villáskulccsal könnyedén letekerhető a szűrő. Miután ez megtörtént, azt egy kis tál ecetbe kell áztatni, mely megoldja a vízkövet, így az könnyűszerrel eltávolítható. Végül egyszerűen vissza kell csavarni az alkatrészt a helyére. Fontos, hogy a kulcs alá puha rongydarab kerüljön, mert a csap fényes felülete megkarcolódhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A csap tömítésének cseréje házilag

A tömítés arra szolgál, hogy a csap elzárásakor útját állja a víznek. Ha a tömítőgumi elöregszik, megreped, akkor nem illeszkedik megfelelően, és átengedi a vizet, ami csöpögést és megfizetendő vízveszteséget okoz.

Bár egyre több lakásba szerelnek egykaros csapot, még mindig sok helyütt van tekerőgombos verzió. Mindkettőben más-más módon cserélhető a tömítés, és minden típus más tömítést igényel. A megfelelőt a barkácsbolti szakértők segíthetnek megtalálni. Fontos, hogy bármilyen is a csap, a szétszerelése előtt zárd el a főcsapot, illetve a szakaszelzáró csapot, nehogy valamilyen malőr folytán elárassza a víz a helyiséget. Jó, ha a szétszerelés lépéseit jegyzetfüzetben vezeti az ember, mert sokat fog segíteni a fordított sorrendű összerakáskor.

Ha tekerőgombos csapról van szó, először is húzd le róla a bevonatot, amelyet meg szoktál fogni, amikor megnyitod a csapot. Amennyiben ez nem sikerül, muszáj szerelőt hívnod a tömítéscseréhez. Ha lejött, akkor meglátod a csapbetétet, amely egy hosszúkás, rendszerint bronzos színű, orsószerű alkatrész. Ezt egy villáskulcs segítségével tudod meglazítani és kihúzni. A végén található a tömítés. Ezt cseréld le az újra, majd csavarozd vissza a belsőt, és helyezd vissza a tekerőgombokat is.

Amennyiben alsó bekötőszáras, egykaros csapról van szó, elsőre úgy tűnhet, hogy lehetetlen szétszedni, de ez nem így van. A csavar, amelyet meg kell keresni, a kar alatt található, a hideg-meleg irány jelzésére szolgáló kis kék-piros pont alatt. Ezt alányúlva el lehet távolítani, majd feltárul a lyuk, melyben a kitekerendő csavar elhelyezkedik. Imbuszkulccsal vagy csavarhúzóval kell belenyúlni. A meglazított kar könnyedén eltávolítható. Fontos, hogy ne feszegesd, hogy el ne törjön az érzékeny szerkezet. Ha sikerült, akkor már látod a csapbetétet. Körülötte helyezkedik el a gömbölyded oldalú fémkarika, mely akkor szokott látszódni a kar alatt, amikor azt felnyitod. Ezt is le kell csavarni. A következő lépésben villáskulccsal tekerd ki a betét rögzítését, és húzd ki azt.

Ugyan a betét szétszedhető, és kicserélhető benne a tömítés, okosabb lehet egy teljesen újat vásárolni a csapba, miután a működéséért, a hideg és meleg víz szabályozásáért felelős szerkezet igen érzékeny, és ha valaki szétszedi, könnyen lehet, hogy nem sikerül megfelelően összeraknia. Egy új csapbetétet már ezer forint alatt is meg lehet vásárolni. A megfelelő kiválasztását segíti, ha az ember magával viszi a boltba a kiszerelt betétet, vagy tudja a csapja típusát, paramétereit. 

Ha megvan az új betét, behelyezését könnyítik az alján lévő kis tappancsok, amik csak egyféleképpen engedik beilleszkedni az alkatrészt. A csapot a szétszedés menetével ellentétes sorrendben kell elvégezni.

Amennyiben bizonytalan vagy, hogyan sikerül a házi szerelés, inkább hívj szakértőt. Noha a kiszállásért és a munkájáért fizetni kell, ő bizonyosan nem fog hibázni, és megoldja a csöpögő csap problémáját abban az esetben is, ha komolyabb szerelésre lesz szükség.

Repedezik a fuga?

Ha a fürdőszobai fuga hiányos, repedezett, a következő cikkből megtudhatod, hogyan varázsolhatod ismét széppé szaki felfogadása nélkül.

Ezt is szeretjük