Ilyen embert soha ne engedj be a lakásodba: 120 ezer forinttal is megkárosíthat
Egyre többször próbálkoznak az aljas módszerrel, így működik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Álruhás csalók csapják be az embereket hamis csatornatisztítási ajánlattal - közölte a Fővárosi Csatornázási Művek - FCSM - május 30-án az MTI-vel.

A társaság tájékoztatása szerint a csalók az FCSM munkatársainak adják ki magukat, és nagyobb összegű készpénzt követelnek. Gyanútlan lakosokat, főként idős embereket csapnak be úgy, hogy azonnali készpénzfizetésre kötelező megrendelő nyomtatványt íratnak velük alá.

Ne engedd be, de főleg ne írj alá semmit!

Az FCSM arra hívta fel a lakosok figyelmét, hogy legyenek sokkal elővigyázatosabbak. Ha nem hívtak az otthonukba dugulás miatt szakembereket, akkor mindenképpen legyenek számukra gyanúsak a váratlanul betoppanó, magukat a közszolgáltató alkalmazottainak kiadó és azonnal intézkedni akaró szerelők.

Hangsúlyozták, hogy a csalók munkaruhát és sárga láthatósági mellényt is viselhetnek. Ezek sokszor nem egységes, emblémázott és feliratozott ruhaneműk, ahogy a járművek sem, amelyekkel a csalók érkeznek. Fontos, hogy az emberek semmilyen, hivatalosnak tűnő nyomtatványt ne írjanak alá addig, amíg nem győződtek meg arról, hogy az mire kötelez.

Nem létező dugulást állapítanak meg

A megkárosított ügyfelek elmondása szerint az álcsatornások nem létező dugulást állapítanak meg, vagy például kétévenként végzendő kötelező tisztítást emlegetnek. A tisztítás gyakoriságát azonban semmiféle előírás nem határozza meg, és ha zavartalanul elfolyik a szennyvíz a háztartásból, akkor duguláselhárításra sincs szükség.

A csalók módszere azért rendkívül megtévesztő, mert az álcsatornások többnyire olyan, hivatalosan bejegyzett cégek képviselői, amelyek vállalkozhatnak csatornatisztítási feladatokra, és számlaképesek. A gyanútlanul aláírt megrendelés után így készpénzfizetésre kötelezhetik a becsapottakat, a szolgáltatás árát pedig rendkívül magasan szabják meg, egy budafoki bejelentőtől például 120 ezer forintot akartak elkérni.

Ezt kell tenned, ha megkeresnek!

Az FCSM hangsúlyozta, hogy emblémával ellátott, kulturált és egységes ruházatú, arcképes igazolvánnyal rendelkező dolgozói nem házalnak csatornatisztítási ajánlattal, és legfőképpen nem követelnek készpénzt.

A társaság kéri, hogy akit gyanús emberek próbálnak becsapni, azonnal tegyen bejelentést a rendőrségen, vagy érdeklődjön az FCSM központi ügyeletén, az éjjel-nappal díjmentesen hívható 06 80 455 000 telefonszámon.

Ezt is szeretjük