Furcsa szag árad a szomszédodból? Ezt teheted, ha már nagyon zavar
Elmondjuk, hogy mik a lehetőségeid ilyen esetben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egymás mellett élés számos konfliktust szülhet, az íratlan és írott szabályok be nem tartásából pedig rendkívül kellemetlen helyzetek is adódhatnak.

Az egyik ilyen például, ha a szomszédból rossz szag szűrődik át, de vajon meddig terjedhet az ő szabadsága, és mi az, amit tehetsz a megoldás érdekében?

A kellemetlen szag mint birtokháborítás

Ha szomszédok közötti konfliktusról van szó, sokan elsőre talán nem a lakásból vagy az udvarról kiszűrődő szagra gondolnak, pedig a zaj vagy a füst mellett ezzel is megsérthető mások nyugalma. A kellemetlen szagok eredhetnek például abból, hogy a szomszéd gyűjtöget, de állatok tartásából is adódhatnak.

Ha valakinek van háziállata, a saját felelőssége, hogy betartsa az önkormányzat által előírt, illetve, amennyiben társasházban lakik, a házon belüli szabályokat.

Nem lehet például tetszőleges számú házi kedvencet a lakásban tartani, és ügyelni kell arra is, hogy az állat ne szennyezze be a közös használatú helyiségeket, a lifteket, akár csak szagártalom által is. Az állattartási szabályokról bővebben ezen a linken olvashatsz, ha pedig valaki megszegi őket, ezáltal pedig kellemetlenséget okoz akár szag formájában is, megteheted a megfelelő lépéseket.

Mit lehet tenni?

A jó szomszédi viszony fenntartása érdekében az első, amit megpróbálhatsz, hogy jelzed a problémát a szomszéd felé, bízva abban, hogy hajlandó az együttműködésre.

Ha ez nem segít, akkor az illetékes jegyzőhöz fordulhatsz. Neki van jogosultsága arra, hogy indokolt esetben, vagyis szükségtelenül zavarónak minősíthető tevékenység esetén - a gyűjtögetés, illetve az állattartás tekintetében is - eltiltsa a szomszédot annak további folytatásától.

A határozatot a meghozataltól számítva három napon belül kell végrehajtani. Amennyiben a problémát így sem sikerül megoldani, bíróság elé is viheted az ügyet.

Ezt is szeretjük