3 árulkodó jel, hogy átver a közös képviselő: ne hagyd, mert sokat bukhatsz rajta!

Így leplezheted le, hogy csal a közös képviselő.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A közös képviselő egy olyan bizalmi munkakört tölt be, amelyről a legtöbben feltételezik, hogy nem ad lehetőséget visszaélésekre, sajnos azonban előfordulnak olyan esetek, amikor ez megcáfolódni látszik. Jó, ha tudod, ha gyanúsan viselkedik a megbízott, azt nem kell eltűrni, a társasházi törvény meghatározza, mikor és hogyan távolítható el a tisztségviselő a helyéről.

A következőkben ezeket az eseteket vesszük górcső alá, érdemes tájékozódnod, mert nem tudhatod, mikor lesz szükség az információra.

Közgyűlések elmaradása

A jogszabályi előírásoknak megfelelően a közös képviselőnek évente egyszer közgyűlés keretében kell számot adnia a költségvetésről, valamint az általa elért olyan dolgokról, melyek a társasházat érintik.

Ezt minimum a közgyűlés előtt nyolc nappal, írásos formában kell meghirdetnie - akár külön névre szóló meghívóval, akár jól látható helyen elhelyezve a társasházban -, hogy mindenki eszerint szervezhesse az életét, és részt vehessen rajta.

Ha valamilyen oknál fogva ezek a közgyűlések elmaradoznak, vagy ha állítólagosan megtörténtek, de te semmilyen formában nem értesültél erről, akkor nem árt, ha megérdeklődöd a szomszédoknál, ők tudtak-e róla, mert előfordulhat, hogy sumákol a ház megbízottja.

Ha zavarosak a pénzügyek

Szorosan ehhez kapcsolódik az is, ha a pénzügyekkel kapcsolatban zavaros állapotok alakulnak ki. Ha a rendes évi elszámolást nem küldi ki, sőt, ha semmilyen számláról, illetve bizonylatról nem hajlandó felvilágosítást adni a közös képviselő - még a kötelező betekintés ellenére sem -, akkor érdemes a lakók által megválasztott számvizsgáló bizottsághoz fordulni. Minden bankszámlán, ami a társasház kezelésével kapcsolatos, csakis az ő jóváhagyásukkal történhet pénzmozgás, így nekik is felhatalmazásuk van arra, hogy számot adjanak ezekről.

Amihez nincs joga a főbérlőnek

Nemcsak a közös képviselővel, a főbérlővel sem árt vigyázni, mert vannak olyan költségek, amelyeket nem terhelhet rád. Tudd meg, melyek ezek!

A gond akkor van, ha sem a közös képviselő, sem a megbízottak nem segítenek neked, mert előfordulhat, hogy közösen szeretnének valamit elhallgatni előled. Ilyen esetben érdemes a képviselőt és a számvizsgáló bizottságot is leváltani - a többi lakó közreműködésével -, hogy ne lehessen visszaélni az általad és a szomszédok által befizetett pénzzel.

Ha hanyag

A hanyagság szintén főben járó bűn egy közös képviselő részéről, hiszen bármilyen probléma felmerül - akár csak egy kiégett villanykörte is -, neki kötelessége lenne azonnal, vagy legalábbis, amilyen hamar csak lehet, elhárítani az.

Hiszen pont azért fizeted a közös költséget - amelyből egy rész neki jár -, hogy az efféle eseményeket elintézze: legyen szó egy kaputelefon-hálózat kiépítéséről, javításáról, egy zárcseréről vagy akár központi csővezetékről, amely eltörött.

Ha mindezek cseréje, javítása hosszan elhúzódik, vagy, ha semmilyen fejlődés nem történik a házban, akkor szintén nem árthat a közös képviselő körmére nézni, hogy vajon mire megy el a lakók által befizetett pénz.

Ezt is szeretjük