Ezt a 2 embert ne engedd be a lakásba: újabban már ezzel is próbálkozni szoktak

Ha így csöngetnek a lakásba, ne nyiss ajtót!

nagykep?cikkid=168179&kep=kopogo-kez-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A trükkös tolvajok jelenlétével mindig számolni kell: ilyen esetekben az elkövetők olyan módszerekkel hajtanak végre jogsértést, amelyekkel a jellemzően időskorú sértettet megtévesztéssel, az életkorából fakadó testi és szellemi állapotát kihasználva károsítják meg.

Az elkövetők a végsőkig kihasználják az idős emberek hiszékenységét, jóindulatát, minden esetben egy cél vezérli őket, a sértett értékeinek, pénzének megszerzése. Az alkalmazott trükkök fegyvertára óriási. Hirtelen és hihetetlenül sok információt zúdítanak a sértettre, elterelve annak figyelmét vagy a kilátásba helyezett haszon reményében elaltatva annak gyanakvását, bizalmatlanságát, és a kellő pillanatban meglopják. Ha ez nem lehetséges a csalás idején, akkor a lakást feltérképezve a későbbiek során visszatérve már gyorsan és célirányosan tudják a lopást végrehajtani.

Két új módszer is jellemző ilyenkor

A trükkös módszerekkel elkövetett lopások, csalások vonatkozásában kijelenthető, hogy az elkövetői oldal részéről az ötletek tárháza végtelen. A legelterjedtebbnek mondhatóak a nyeremény kecsegtetésével, vásárlás színlelésével és a villany-gázóra-leolvasással kapcsolatos bűncselekmények, ezenkívül azonban a rendőrség két, jellemzően télen felmerülő módszerre is felhívja a figyelmet: azt tanácsolják, soha senkit ne engedj be - és erre figyelmeztesd idős rokonaidat, ismerőseidet is -, ha egyedül vagy otthon, és idegenek tűzifát vagy szén-monoxid-mérőt árusítva csöngetnek be hozzád.

Tartsd be a következőket, és nem lesz baj

A rendőrség szerint semmiképp se vásárolj semmit házaló árusoktól, menj inkább tüzéptelepre és szaküzletbe, ezek nyújtanak csak kellő biztonságot és garanciát.

Egészséges bizalmatlansággal és óvatossággal fogadd a hozzád forduló idegeneket, és ne engedd be őket a házadba, a lakásodba vagy az udvarra, bármilyen hivatalos ügyre hivatkoznak is, bármilyen jó üzletet kínálnak, vagy éppen segítséget kérnek.

Ha mégis beengednél valakit, lehetőleg úgy tedd, hogy ne egyedül tartózkodj otthon, hanem hívd át a szomszédot, vagy legyen ott valaki, akiben megbízhatsz, és ne engedd egyedül mozogni a lakásban.

Mielőtt beengednéd őket, győződj meg arról, hányan vannak, mivel érkeztek, kérdezd ki őket, kérj tőlük igazolványt. Ha nem vagy biztos abban, hogy az, aki hivatalos embernek mondja magát, valóban az, és az igazolványa alapján nem tudod eldönteni, ki ő, kérj segítséget, telefonon ellenőrizd a személyüket. Amennyiben úgy érzed, hogy mégis bűncselekmény áldozatává váltál, azonnal értesítsd a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon.

Ezt is szeretjük