Bele is halhat a család, ha így hagyod a fürdőajtót - Erre nagyon figyelj!

Vigyázz az ajtóra, és ne használd egyszerre ezeket a készülékeket!

nagykep?cikkid=167846&kep=furdoajto-lead
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármilyen széleskörű kampánnyal próbálják a veszélyre felhívni a lakosság figyelmét, a szén-monoxid jelenléte minden évben számos esetben vezet tragédiához, köszönhetően a jelzőberendezések hiányának, a karbantartás elmaradásának, a nem megfelelő műszaki kialakításnak vagy épp a szűkös levegő-utánpótlásnak.

Nyílt égésterű kazán esetén létezik egy további ok is, mely természetesen összefügghet előbbiekkel is, mégis érdemes külön is felhívni rá a figyelmet. Ilyen kazánt tilos együtt működtetni bizonyos háztartási berendezésekkel, emellett mindig nagyon kell figyelni arra is, mikor hagyod nyitva vagy épp csukva a fürdőajtót, amennyiben a készülék ott található.

Nagyon figyelj a fürdőszobára!

A Katasztrófavédelem információi szerint a szén-monoxid-mérgezéses esetek körülbelül egynegyede a fürdőszobában következik be, ami főként a kicsi alapterületnek és légtérnek köszönhető, mivel így könnyen elhasználódik a levegő. Épp ezért nagyon fontos a fürdőszobát állandóan szellőztetni, a szellőzőt letakarni pedig szigorúan tilos.

Fürdés előtt alaposan ki kell szellőztetni a lakást, úgy, hogy a fürdőszobába is elegendő friss levegő jusson, emellett a legbiztonságosabb a helyiség ajtaját használat és fürdés, zuhanyzás közben is nyitva hagyni, amennyiben nyílt égésterű kazán található a területén. Kulcsra semmiképp sem szabad belülről zárni, baj esetén ugyanis ez teljes mértékben megnehezíti a segítségnyújtást.

Amikor tilos páraelszívót használni!

Létezik azonban olyan eset is, mikor a fürdőszobaajtót nagyon fontos becsukni, mégpedig akkor, ha páraelszívót működtetsz a lakásban. Ezen készülékek hatása ugyanis nagyobb lehet, mint a kémény külső hatása - a fürdőszobai gázkészülékhez így nem jut elegendő mennyiségű levegő -, az égéstermékeket pedig emiatt elkezdhetnek visszaáramlani a lakásba, köztük a szén-monoxid is.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Katasztrófavédelem munkatársai és a kéményseprők is felhívják a figyelmet arra, hogy amíg nyílt égésterű kazán található a lakásban, egyáltalán nem szabadna páraelszívót használni, ha azonban mindenképp ragaszkodsz hozzá, soha ne tedd azt egyszerre például a fürdéssel. Ha működik a páraelszívó, senki ne fürödjön, zuhanyozzon, senki ne tartózkodjon a fürdőben, és lehetőleg a fürdőajtót is csukd be, hogy ne képezzen egy légteret a konyhával.

A páraelszívó használata után mindenképpen szellőztesd ki a lakást alaposan, de ezt egyébként is tedd meg minél többször, télen is, különösen, ha az épület minimális légáteresztő képességű nyílászárókkal van felszerelve.

Fontos tudni, hogy nemcsak a pára- és szagelszívó lehet veszélyes, de előbbi igaz a szárítós mosógépre, a központi porszívóra és a mobilklímára is, továbbá veszélyes lehet a különböző tüzelőanyaggal üzemeltetett kéményes, nyílt égésterű tüzelőberendezések lakáson belüli együttes üzemeltetése is. További információért kattints ide!

Ezt is szeretjük