Bele is halhat a család, ha így hagyod a fürdőajtót - Erre nagyon figyelj!
Vigyázz az ajtóra, és ne használd egyszerre ezeket a készülékeket!

nagykep?cikkid=167846&kep=furdoajto-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármilyen széleskörű kampánnyal próbálják a veszélyre felhívni a lakosság figyelmét, a szén-monoxid jelenléte minden évben számos esetben vezet tragédiához, köszönhetően a jelzőberendezések hiányának, a karbantartás elmaradásának, a nem megfelelő műszaki kialakításnak vagy épp a szűkös levegő-utánpótlásnak.

Nyílt égésterű kazán esetén létezik egy további ok is, mely természetesen összefügghet előbbiekkel is, mégis érdemes külön is felhívni rá a figyelmet. Ilyen kazánt tilos együtt működtetni bizonyos háztartási berendezésekkel, emellett mindig nagyon kell figyelni arra is, mikor hagyod nyitva vagy épp csukva a fürdőajtót, amennyiben a készülék ott található.

Nagyon figyelj a fürdőszobára!

A Katasztrófavédelem információi szerint a szén-monoxid-mérgezéses esetek körülbelül egynegyede a fürdőszobában következik be, ami főként a kicsi alapterületnek és légtérnek köszönhető, mivel így könnyen elhasználódik a levegő. Épp ezért nagyon fontos a fürdőszobát állandóan szellőztetni, a szellőzőt letakarni pedig szigorúan tilos.

Fürdés előtt alaposan ki kell szellőztetni a lakást, úgy, hogy a fürdőszobába is elegendő friss levegő jusson, emellett a legbiztonságosabb a helyiség ajtaját használat és fürdés, zuhanyzás közben is nyitva hagyni, amennyiben nyílt égésterű kazán található a területén. Kulcsra semmiképp sem szabad belülről zárni, baj esetén ugyanis ez teljes mértékben megnehezíti a segítségnyújtást.

Amikor tilos páraelszívót használni!

Létezik azonban olyan eset is, mikor a fürdőszobaajtót nagyon fontos becsukni, mégpedig akkor, ha páraelszívót működtetsz a lakásban. Ezen készülékek hatása ugyanis nagyobb lehet, mint a kémény külső hatása - a fürdőszobai gázkészülékhez így nem jut elegendő mennyiségű levegő -, az égéstermékeket pedig emiatt elkezdhetnek visszaáramlani a lakásba, köztük a szén-monoxid is.

A Katasztrófavédelem munkatársai és a kéményseprők is felhívják a figyelmet arra, hogy amíg nyílt égésterű kazán található a lakásban, egyáltalán nem szabadna páraelszívót használni, ha azonban mindenképp ragaszkodsz hozzá, soha ne tedd azt egyszerre például a fürdéssel. Ha működik a páraelszívó, senki ne fürödjön, zuhanyozzon, senki ne tartózkodjon a fürdőben, és lehetőleg a fürdőajtót is csukd be, hogy ne képezzen egy légteret a konyhával.

A páraelszívó használata után mindenképpen szellőztesd ki a lakást alaposan, de ezt egyébként is tedd meg minél többször, télen is, különösen, ha az épület minimális légáteresztő képességű nyílászárókkal van felszerelve.

Fontos tudni, hogy nemcsak a pára- és szagelszívó lehet veszélyes, de előbbi igaz a szárítós mosógépre, a központi porszívóra és a mobilklímára is, továbbá veszélyes lehet a különböző tüzelőanyaggal üzemeltetett kéményes, nyílt égésterű tüzelőberendezések lakáson belüli együttes üzemeltetése is. További információért kattints ide!

Ezt is szeretjük