Bivalyerős házi vízkőoldó a vízforraló és a kávéfőző megtisztításához: ha nem bírod az ecetszagot

Olcsó, mégis hatékony környezetbarát tisztítószer a citromsav, mely több módon bevethető a háztartásban.

Citromsav felhasználása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a környezetkímélő tisztítószerek kerülnek szóba, sokan azonnal az ecetre vagy a szódabikarbónára gondolnak, de a citrom és a só is hamar az ember eszébe juthat. Nem szabad megfeledkezni ugyanakkor a hatékony, erős tisztító hatással bíró citromsavról sem. 

A citromsav számos savanyú gyümölcsben, így a citrusokban és a bogyósokban is jelentős mennyiségben megtalálható természetes sav, melynek többek közt savanyító és antioxidáns tulajdonságait is hasznosítják az élelmiszeriparban. Az anyag a háztartásban is bevethető több területen.

A citromsav felhasználása

Az étkezési citromsavat sokan előszeretettel használják otthonukban a szörpök, befőttek készítésekor, ám ennél jóval sokoldalúbb anyagról van szó. Takarításnál, vízkőoldásnál az ecetsav kevésbé jellegzetes szagú alternatívát jelenthet.

Ha erősen vízköves lett a vízforraló vagy a kávéfőző, gyakran elhangzó tanács az ecetes öblítés és átforralás, amely valóban pillanatok alatt ragyogóvá varázsolja a felületet. Azok számára, akik nem bírják elviselni az ecet szúrós szagát, javasolt kipróbálni a citromsavat.

Ehhez 2-3 evőkanálnyi citromsavat keverj össze fél liter vízzel, öntsd a vízforralóba. Kapcsold be a gépet, forrald fel az elegyet, majd ha a program véget ért, hagyd lecsukva hatni további fél órán keresztül az anyagot. Gyönyörűen feloldja a lerakódásokat, ezt már csak öblítsd egyszer át!

Ugyanezen arányokkal a kávéfőzőt is megtisztíthatod: tölts citromsavas vizet a tartályba, kapcsold be a gépet, a főzés során átmosódik a legtöbb lerakódás. Az illatok és ízek semlegesítése érdekében indítsd el még egyszer tiszta vízzel, mielőtt kávét főznél, noha az ecetnél sokkal kevésbé intenzív és rövid idő alatt elillanó szagokkal számolhatsz.

Citromsavat emellett vízlágyításra is használhatsz. A mosógép életét is meghosszabbítja, ha a vízkövesedés megelőzése érdekében beveted az anyagot. Ehhez egy-másfél deciliter vízben oldj fel egy kávéskanálnyi citromsavat, és az öblítő helyére öntsd bele az adagolóba, így indítsd el a mosást. A ruháknak sem fog ártani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az anyag továbbá folttisztításra, a makacs szennyeződések eltávolítására, üvegek fertőtlenítésére, a szőnyeg kitakarítására egyaránt alkalmas, sőt akár fürdőgolyót is készíthetsz belőle. A takarításhoz nem szükséges étkezési minőségű citromsavat beszerezned, a háztartási citromsav kilója nagyjából 2-3 ezer forint, de kisebb kiszerelésben is kapható, ez is hosszú ideig kitart a takarításban.

Olvass tovább! Így távolítsd el a penészt a tapétáról

A penész makacs dolog, de nem lehetetlen megküzdeni vele, akár teljesen veszélytelen módszert is bevethetsz.

Penész a tapétán: hogyan távolíthatod el a csúnya foltokat vegyszermentesen?

A penész makacs dolog, de nem lehetetlen megküzdeni vele.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük