Bajban lesz, aki felújít vagy építkezik 2023-ban: erre sokan nem is gondolnak, pedig kellene

2023-ban cementhiány léphet fel.

GettyImages-1432293058
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az energiaválság kellős közepén szinte borítékolva volt, hogy előbb-utóbb a cementgyártás is veszélybe kerül, miután egy nagy energiaigényű folyamatról van szó: a 20 ezer forintos hatósági tonnánkénti ár még az előállítási költséget sem fedi.

Erről a Pénzcentrum oldalán olvashattunk, akik érdekes interjút készítettek Juhász Attilával, az Újház igazgatósági elnökével.

Cementhiány várható

A szakértő szerint a lakossági piacon akkor csúcsosodhat ki a cementhiány, ha majd a Paks II. beruházás betonigénye is ráterhelődik a hazai gyártási kapacitásokra. Az interjúban részletezte, mire számíthat az, aki 2023-ban tervez építkezést.

Juhász Attila szerint az építőiparban azt remélték, a koronavírus-járvány után már nem jön hasonló kihívás, ám 2022-ben világossá vált, hogy ez nem így lesz. Nem csak az orosz-ukrán háború hatott az ellátási láncokra, az esztendő során folyamatosan emelkedett a termékek ára, illetve bizonyos termékcsoportok esetében áruhiány is keletkezett. Az építőanyag-kereskedők ebből kifolyólag magasabb raktárkészlettel kezdtek dolgozni, ami tovább gerjesztette a negatív folyamatokat.

A Pénzcentrumnak adott nyilatkozata szerint 2022-ben, egy év alatt tízszeresére emelkedtek a gázárak, a gyárak pedig rövidesen nem fognak tudni kompenzálni. Már nem a kereslet, hanem az alapanyag, az energia és a munkaerő ára, valamint az infláció és az euróárfolyam befolyásolja az árakat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Pénzcentrum cikke szerint idén tavaszra könnyen beton- és cementhiány alakulhat ki az építőszektorban. Juhász szerint a cementgyártókat érintő hatósági árat és az ehhez kapcsolódó bányajáradékot fontos lenne megszüntetni, mert ez jókora versenyhátrányba hozza a három hazai cementgyárat az importforrásokhoz képest. A nagyon alacsony, 20 ezer forint/tonnás hatósági ár ellehetetleníti a hazai gyártást, Paks II. beton- és cementigénye ráadásul további ellátási zavarokat fog okozni.

Különös dologra bukkantak felújítás közben

Benéztek egy patkányfészekbe, és igazi régészeti kincseket találtak az öreg kastély felújítói.

Ezt is szeretjük