10 egyszerű módszer, amivel megfiatalodnak a bútoraid

A kopott, karcos bútor nemcsak önmagában nem szép látvány, de a lakás összhangján is sokat ront.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bútorok hosszú életének titka a kíméletes használat. Mivel azonban többségük - így a fotelek, a kanapé vagy éppen a dohányzóasztal - nem csak díszként funkcionál, igen nehéz elkerülni, hogy megsérüljenek, illetve megakadályozni, hogy nyomot hagyjon rajtuk az idő vasfoga.

A kopott kárpit a kanapén, az eltávolíthatatlannak tűnő vízfoltok a sötétbarna étkezőasztalon vagy az ismeretlen eredetű karcolások a szekrényen ráadásul nemcsak a bútorok szépségéből vesznek el, de az egész helyiség összhangján sokat rontanak.Jó hír viszont, hogy nem kell feltétlenül a vásárláson törnöd a fejed csak azért, mert néhány karccal kényszerültél szembesülni. Ismerj meg néhány praktikát, mellyel egy csapásra megújíthatod kedvenc darabjaidat.

Tüntesd el a karcolásokat pillanatok alatt!

A valódi fából készült bútorok eleganciát kölcsönöznek a lakásnak, de általában igen sérülékenyek. Legnagyobb ellenségeik az éles és nehéz tárgyak, melyek könnyen maradandó karcolásokat okoznak. Szerencsére erre is van megoldás, ráadásul szakember segítségét sem kell kérned. A karcolásokat a fa színéhez közel álló árnyalatú zsírkrétával tüntetheted el a legegyszerűbben: csak dörzsöld át a krétával alaposan a sérült felületet, egy durva szövésű ruhával töröld le a felesleget, végül egy tiszta, puha darabbal fényezd át a javított részt.
A zsírkréta szépen beleolvad a környezetébe, és a karcolásnak nyoma sem lesz.

Vasald ki a mélyedéseket!

A fafelületeken ütés hatására keletkező mélyedések eltüntetéséhez sokszor az is elég, ha a fa összenyomódott rostjainak méretét hő és nedvesség segítségével helyreállítod. Ehhez először is vékony tűvel szúrd át néhány helyen a sérült rész lakkozását, hogy a nedvesség behatolhasson a fába. Ezután teríts nedves rongyot a mélyedésre, arra tegyél söröskupakot a hullámos peremével lefelé, majd nyomd rá néhány percre a vasalót. A söröskupak megakadályozza, hogy a vasaló közvetlenül érintkezzen a felülettel, és alatta a hő is egyenletesebben oszlik el. Vigyázz viszont, nehogy megperzseld a bútor felületét! Amikor a fa kiszáradt, vékony lakkréteg felvitelével töltsd ki a tűszúrásokat. Az eredmény olyan lesz, mintha profi szakember végezte volna a javítást.

Fiatalítsd meg a bőrbútorokat!

A bőrkanapé hasonlóan sérülékeny, mint a fából készült bútorok. Ne ess azonban kétségbe, ha folt vagy karcolás keletkezik a felületén, vagy éppen kopottnak látod, néhány filléres praktika itt is segít.

Ha úgy látod, hogy a bőrkanapé elvesztette régi rugalmasságát, és egyes részeinél fennáll a törés lehetősége, akkor ezeket a részeket néhány csepp alkohol és glicerin keverékével dörzsöld át. Egy enyhe olívaolajos áttörlés sem árt: néhány cseppet tegyél egy nedves, puha rongyra, és azzal töröld végig a bútort.

A régi foltokat  tiszta, langyos víz és néhány csepp ecet keverékébe mártott szivaccsal távolíthatod el. Ha zsírfolt keletkezett a bőr ülőgarnitúrán, akkor azt tojással távolíthatod el: verd fel egy tojás fehérjéjét, majd ezzel óvatosan dörzsöld át az érintett részt.

Így újítsd meg a kárpitos fotelt és a kanapét!

Az ülőgarnitúra kárpitján szinte minden folt és szennyeződés meglátszik. Szerencsés helyzetben vagy, ha a huzata levehető és mosható, ha azonban erre nincs lehetőséged, a következő praktikákkal is eltávolíthatod róla a foltokat, hogy ismét olyan legyen, mint újkorában.
Ha a gyerekek például összekenték csokoládéval vagy más, kissé zsírosabb étellel a kárpitot, akkor fogj egy vattacsomót, mártsd egy kevés glicerinbe, majd ezzel dörzsöld át a foltos részt. Ezután nedves szivaccsal is dörzsöld meg, hogy a felesleges glicerint eltávolítsd.

Az ismeretlen eredetű foltokon az enyhe mosogatószeres vagy samponos bedörzsölés segít - ezt szivaccsal végezd, hogy a lehető legkevesebb szer kerüljön a kárpit belsejébe. A vörösbor okozta foltokat sóval és egy kevés vízzel távolíthatod el, a tintát pedig langyos tejjel.

A kárpitozott bútorokat tanácsos havonta egyszer alaposan átporszívózni, hogy megszabadítsd a portól. Ahol benyomódott a kárpit - például az ülőfelületnél -, ott forró, nedves szivaccsal nedvesítsd be, majd keféld át. Ha azt szeretnéd, hogy ne csak tiszta legyen, de a kárpitszálak visszakapják eredeti fényüket, használd a szalmiákszeszt: egy liter vízhez adj egy kanállal belőle, és a keverékbe mártott ronggyal - jól csavard ki, hogy csak nedves legyen - gyors mozdulatokkal töröld át a bútor felületét.

Cikkünk megírásában az Elhallgatott tanácsok című könyv segített.

Ezt is szeretjük