Fillérekből felújíthatók a régi, kopott bútorok: az öntapadós bútorfólia teljesen átalakítja a lakás hangulatát
Egy régi, ódivatú bútorból is stílusos kiegészítő válhat percek alatt, ráadásul így olcsóbban megúszható a lakásfelújítás.

bútorfólia-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Onnan is lehet tudni, hogy felnőtt az ember, ha már a lakásfelújítás gondolata olyan lázba hozza, hogy utána csak erre tud gondolni. Ahogy mindennek az életben, úgy ennek is nemcsak jó, hanem rossz oldalai is vannak.

Bár megszépül a procedúra során az otthon, kellemetlenségekkel is szembe kell nézni, adódhat gond a szakikkal, de a leginkább az anyagiak lehetnek ijesztők. Egy teljes lakásfelújítás akár több millió forintba is kerülhet, ha minden bútor és kellék újonnan vásárolt, így aki ezt nem engedheti meg magának, érdemes alternatív megoldásban gondolkodnia.

Olcsó, de látványos eredmény bútorfóliával

Már Magyarországon is egyre nagyobb választékban kapható öntapadós bútorfólia, hiszen olcsó, mégis mutatós eredményt lehet elérni vele. Egyaránt használható a nappaliban, hálószobában, konyhában vagy fürdőszobában, és egy kis odafigyeléssel és precizitással bárki percek alatt újjá varázsolhatja régi dolgait. Bár a gyártók főleg belső használatra javasolják, a fóliák egy része kerti bútorok megújítására is használható.

bútorfólia1
Fotó: etsy.com / Pinterest

Leggyakrabban a fabútorokhoz választják ezt a megoldást, hiszen számos lehetőség van az elavult vagy éppen kopott bútorok lefedésére. Érdemes minőségi fóliát választani, amiről közelről is nehéz megmondani, hogy nem igazi faanyag. Vannak olyan tapéták is, amik nem a régi bútoron képeznek egy új réteget, sokkal inkább dekorációs elemként szolgálnak, ezekkel többek között a belső részeket lehet stílusosan kicsinosítani, mint a vitrinek polcai, fiókok vagy dohányzóasztalok.

Hogyan kell bútorfóliát választani és felhelyezni?

Akár bútormegújítást vagy dekorációs célt szolgál az öntapadós fólia, érdemes minden esetben a legjobb minőségű terméket választani, hiszen ezen múlhat akár az egész lakás összképe is. Ha van rá lehetőség, bemutatóteremben is érdemes megnézni, hiszen ott lehet érezni a tapintásán és a kis részleteken, milyen is az adott termék. Az a jó, ha a bútorfólia viszonylag vastag anyagú, hiszen így biztosan elfed minden hibát, és a felhelyezése is sokkal egyszerűbb, kevésbé levegősödik.

bútorfólia2
Fotó: jayharperwraps / Facebook

Minden bútor esetében fontos lemérni, mekkora anyag szükséges hozzá, hiszen a felragasztás után ugyan még lehet rajta korrigálni, ha túl sok, de kevés fólia esetén ez már sokkal nehezebb.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kezdő lépésként a felület teljes áttisztítása ajánlott, hiszen az alatta maradt kosz kitüremkedhet, ha pedig zsíros vagy nedves a felszín, akkor a fólia nem tapad annyira. Ezután mindig csak egy kis darabot kell lehúzni, és szépen elsimítgatni egészen addig, amíg teljesen egyenes lesz a felület. Apró buborékok vagy csíkok ellen ajánlott valamilyen tompa, lapos tárgyat használni, ez lehet tapétasimító spakli - vagy akár egy bankkártya is.

Néhány apróság, amire érdemes odafigyelni

Mivel ez egy pár ezer forintos befektetés, így hátrányai is lehetnek, ám ezekre odafigyelve teljes értékűen használhatók a lefóliázott bútorok. Leginkább a konyhapulttal érdemes vigyázni, ami ugyan elfedhető ilyen módon, de a forróságot, valamint az erős behatásokat nehezen bírja a tapéta. Főzéskor edényalátétet kell használni, és vigyázni, hogy a kések ne karcolják fel a felületet. A radiátorokra sem szabad tenni, hiszen tűzveszélyes lehet, de a zavaró fűtőtestek megújítására vannak más jó módszerek is. 

bútorfólia3
Fotó: jayharperwraps / Facebook

A bútorfóliák nagy előnye, hogy könnyedén tisztíthatók, hiszen lepergetik a nedvességet, és a kosz sem tud semmilyen kis résbe beleülni. A rászáradt foltokat vagy port viszont csak hagyományos, nem maró tisztítószerrel szabad eltüntetni, hiszen az erősebb termékek károsíthatják az anyagot, de sokszor elég csak egy nedves kendővel átmenni a felületen. Ezek a kis apróságok sokat segítenek, hogy a bútor állapota olyan legyen, mint új korában.

Gyönyörű és hipergyors felújítás az öntapadós csempével: ehhez szakember sem kell

Zseniális találmány az öntapadós csempe, mellyel játszi könnyedséggel boldogulhat, aki önállóan újítana.

(Borítókép forrása: jayharperwraps / Facebook)

Ezt is szeretjük