Így lehet újra szagtalan a bebüdösödött mikró: 4 bevált házi megoldás, ami segít megszabadulni a kellemetlen illatoktól
Ezek a házi módszerek egy csapásra frissé és szagtalanná teszik a szagos mikrót.
![Büdös mikró szagtalanítása](https://kep.index.hu/1/0/4073/40738/407387/40738785_3108707_fdbc3ee7e44393f4db3923ad0d3f65f0_wm.jpg)
Bár kapható olyan műanyag búra, amely a mikróban való melegítés közben használható, ilyen nem minden háztartásban van, és nem is mindenki alkalmazza.
A búra pedig nemcsak a fröcsögéstől, de a gőzöktől is védi a mikrót. Nélküle a számtalan étel illata összekeveredik, és az ajtó visszazárása után a szűkös gépben reked.
A mikró szagtalanítása
Jogos, hogy egy büdös mikróban senkinek sincs kedve ennivalót melegíteni, ezért érdemes hamar elejét venni a problémának.
![profimedia-0344987386](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4074/40740/407402/40740285_f6c6419364b736fdda9aa9fa6289bfe5_wm.jpg)
Szagtalanítást az esedékes takarítás után, de akár kettő között vagy nagyon markáns illatú ételek melegítését követően is lehet végezni. Ebben több házi praktika is segítségül hívható.
Szagtalanítás őrölt kávéval
A kávé az egyik leghatékonyabb szer, amihez nyúlhatsz. Tégy két evőkanállal egy mikróbiztos bögrébe, és öntsd fel fél csésze vízzel! Keverd el alaposan, és helyezd a mikróba, majd forrósítsd az elegyet 10 percig! Elkerülendő, hogy a keverék felforrjon és kifusson, 2-3 percenként állítsd meg a gépet, hogy visszahűlhessen! Amennyiben sok víz elpárolog, pótold azt vissza! 10 perc után kellemes kávéillat lengheti be a mikrót, és már cseppet sem fog érződni az ételszag.
Így dolgozz vaníliakivonattal
Nemcsak a sütésben, hanem a mikró szagtalanításakor is jól jön a vaníliakivonat. Végy egy mikrózható edényt, melybe két csésze vizet töltesz! Keverj bele négy teáskanál vaníliakivonatot, és forrósítsd fel a mixet! Végül hagyd, hogy a mikróban hűljön ki! A kellemes illatú gőz átjárja minden zegzugát.
Szegfűszeg
A harmadik módszerhez nem kell sem víz, sem melegítés. Csak tégy fél csésze őrölt szegfűszeget a mikróba, csukd rá az ajtót, és hagyd ott egész éjszakára! A por magába zárja a kellemetlen szagokat, a különleges illat pedig átjárja a szerkezetet belülről.
Narancs
Ha a mikróban uralkodó kellemetlen szagot narancsillatra cserélnéd, vágj ketté két narancsot, és helyezd bele őket egy mikróbiztos tálba! Engedj rájuk annyi vizet, hogy épp ellepje őket, majd az egészet helyezd a mikróba 4-5 percre! Ne vedd ki a tálat, miután az idő lejárt, hanem hagyd, hogy a víz odabent hűljön ki! A gyümölcsillat belengi a gépet, a rossz szagok pedig megszűnnek.
Tisztaság nélkül nincs tartósan jó illat
Bár a fenti megoldások segítenek a szagok elfedésében, semlegesítésében, ha a mikró nem tiszta, akkor újra és újra be fog büdösödni. Az étel fröcsögése, pattogása és a véletlen kilöttyentések miatt a gép belseje láthatóan, illetve észrevétlenül is szennyeződik. A szerkezetben, különösen, mert felmelegedett, gyorsan szaporodásnak indulnak a baktériumok, ami kellemetlen szagokat eredményez. Fontos, hogy a mikró legalább hetente egyszer, valamint minden látható szennyeződés után legyen kitakarítva. Ebben jó eszköz az ecetes víz, de akár a citrusok is, ahogyan arról az alábbi cikkünkben írtunk.
Összefröcsögött, zsírfoltos a mikró? Így tisztítsd meg gyorsan és könnyen citrusokkal
A mikrótisztítás senkinek sem a kedvence, de citrusokkal könnyebb és gyorsabb lehet.
Elolvasom(Képek: Profimedia, Getty Images.)