Így lehet újra szagtalan a bebüdösödött mikró: 4 bevált házi megoldás, ami segít megszabadulni a kellemetlen illatoktól

Ezek a házi módszerek egy csapásra frissé és szagtalanná teszik a szagos mikrót.

Büdös mikró szagtalanítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár kapható olyan műanyag búra, amely a mikróban való melegítés közben használható, ilyen nem minden háztartásban van, és nem is mindenki alkalmazza.

A búra pedig nemcsak a fröcsögéstől, de a gőzöktől is védi a mikrót. Nélküle a számtalan étel illata összekeveredik, és az ajtó visszazárása után a szűkös gépben reked.

A mikró szagtalanítása

Jogos, hogy egy büdös mikróban senkinek sincs kedve ennivalót melegíteni, ezért érdemes hamar elejét venni a problémának.

Szagtalanítást az esedékes takarítás után, de akár kettő között vagy nagyon markáns illatú ételek melegítését követően is lehet végezni. Ebben több házi praktika is segítségül hívható.

Szagtalanítás őrölt kávéval

A kávé az egyik leghatékonyabb szer, amihez nyúlhatsz. Tégy két evőkanállal egy mikróbiztos bögrébe, és öntsd fel fél csésze vízzel! Keverd el alaposan, és helyezd a mikróba, majd forrósítsd az elegyet 10 percig! Elkerülendő, hogy a keverék felforrjon és kifusson, 2-3 percenként állítsd meg a gépet, hogy visszahűlhessen! Amennyiben sok víz elpárolog, pótold azt vissza! 10 perc után kellemes kávéillat lengheti be a mikrót, és már cseppet sem fog érződni az ételszag.

Így dolgozz vaníliakivonattal

Nemcsak a sütésben, hanem a mikró szagtalanításakor is jól jön a vaníliakivonat. Végy egy mikrózható edényt, melybe két csésze vizet töltesz! Keverj bele négy teáskanál vaníliakivonatot, és forrósítsd fel a mixet! Végül hagyd, hogy a mikróban hűljön ki! A kellemes illatú gőz átjárja minden zegzugát.

Szegfűszeg

A harmadik módszerhez nem kell sem víz, sem melegítés. Csak tégy fél csésze őrölt szegfűszeget a mikróba, csukd rá az ajtót, és hagyd ott egész éjszakára! A por magába zárja a kellemetlen szagokat, a különleges illat pedig átjárja a szerkezetet belülről.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Narancs

Ha a mikróban uralkodó kellemetlen szagot narancsillatra cserélnéd, vágj ketté két narancsot, és helyezd bele őket egy mikróbiztos tálba! Engedj rájuk annyi vizet, hogy épp ellepje őket, majd az egészet helyezd a mikróba 4-5 percre! Ne vedd ki a tálat, miután az idő lejárt, hanem hagyd, hogy a víz odabent hűljön ki! A gyümölcsillat belengi a gépet, a rossz szagok pedig megszűnnek.

Tisztaság nélkül nincs tartósan jó illat

Bár a fenti megoldások segítenek a szagok elfedésében, semlegesítésében, ha a mikró nem tiszta, akkor újra és újra be fog büdösödni. Az étel fröcsögése, pattogása és a véletlen kilöttyentések miatt a gép belseje láthatóan, illetve észrevétlenül is szennyeződik. A szerkezetben, különösen, mert felmelegedett, gyorsan szaporodásnak indulnak a baktériumok, ami kellemetlen szagokat eredményez. Fontos, hogy a mikró legalább hetente egyszer, valamint minden látható szennyeződés után legyen kitakarítva. Ebben jó eszköz az ecetes víz, de akár a citrusok is, ahogyan arról az alábbi cikkünkben írtunk.

Összefröcsögött, zsírfoltos a mikró? Így tisztítsd meg gyorsan és könnyen citrusokkal

A mikrótisztítás senkinek sem a kedvence, de citrusokkal könnyebb és gyorsabb lehet.

Elolvasom

(Képek: Profimedia, Getty Images.)

Ezt is szeretjük