Gyakran használjuk, mégis ritkán takarítjuk: a szagelszívót így érdemes tisztítani
Nagy segítség, ha van egy szagelszívó a konyhában, azonban a tisztítását sem lehet elhanyagolni.

szagelszivo1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A modern konyhák egyik kötelező eleme a szag- vagy páraelszívó készülék, ami kivezeti a szagokat és a pára legnagyobb részét a lakásból, ezáltal nem kell félni, hogy a ruhák, függönyök és bútorok magukba szívják az ételek aromáit.

Sokan nem tudják, hogy a szagelszívók takarítása két-három havonta nem csak esztétikai szempontokból fontos: a szűrökön felgyülemlett kosz- és zsírréteg kedvez a kórokozók megtelepedésének, valamint az elszívó teljesítményét is csökkenti, és a készülék energiafelhasználása is megnő.

Első lépés: a külső felület megtisztítása

Mivel a legtöbb szagelszívó készülék külső borítása rozsdamentes acélból készült, ezért fontos odafigyelni, hogy ne sérüljön tisztítás közben az anyag. A dörzsiszivacsok és kefék helyett vastag papírtörlővel vagy puha anyagú törlőkendővel érdemes átmenni a felületen, ha pedig boltban vásárolt, erősebb tisztítószerrel szeretnéd letakarítani a felületet, érdemes egy hátrébb eső, kevésbé látható helyen tesztet végezni, hogy hogyan reagál a szagelszívó felülete az adott vegyületre.

szagelszivo4
Fotó: fizkes / Getty Images Hungary

Jó megoldás lehet egy kis mosogatószert összekeverni forró vízzel, majd a szivacs puha oldalával megtisztítani a felületet, és papírtörlővel szárazra törölni, így biztosan nem fog sérülni az acélborítás.

Második lépés: az elszívó aljának letakarítása

Az alsó részt már talán kicsit hosszadalmasabb művelet megtisztítani, főleg, ha az elszívó már rég pucolták meg, hiszen a rászáradt zsír- és ételmaradványok bizony nem tűnnek el olyan könnyen, mint ahogy azt mi szeretnénk.

szagelszivo2
Fotó: Mikhail Artamonov / Getty Images Hungary

Itt már bátran bevethetők a súrolókefék, és a porállagú folttisztító termékek is remekül működnek egy kevés vízzel összekeverve. Aki nem szeretne beruházni egy ilyen tisztítószerbe, az a konyhában is talál megoldást a makacs szennyeződések ellen: a forró vízzel elkevert szódabikarbóna remek fegyver a zsírfoltok ellen.

Harmadik lépés: a rács és szűrő alapos megpucolása

A szagelszívóknak sokféle típusa létezik, ezért a belső, legszennyezettebb részek tisztítására sem lehet csak egy módszert alkalmazni. A közös pont minden esetben a fémrács, amit le lehet szedni az elszívó aljáról.

Bármilyen típusról is van szó, olvasd el az első tisztítás előtt a használati útmutatót, ne feszegesd, próbáld erővel kiszedni a darabokat, mert tönkreteheted. Minden esetben tartsd be a gyártó utasításait.

Ha leszedted, a rácsot egy nagyobb lavórban vagy a mosdókagylóban érdemes beáztatni forró víz és szódabikarbóna keverékébe, és egy ideig állni hagyni, majd zsíroldó folyadék és kefe segítségével még a legmakacsabb szennyeződések is eltűnnek.

szagelszivo3
Fotó: ronstik / Getty Images Hungary

Ha papírszűrő található az elszívóban, azt csak ki kell cserélni egy ugyanolyan típusú tiszta változatra, arra azonban figyelj, hogy a régi szűrő nagyon koszos lehet, így érdemes a műveletet gumikesztyűben végezni.

A műanyag szűrővel ellátott elszívó esetében nem cserélni, hanem megtisztítani kell a zsírfogót, ezt szintén a beáztatással és a zsíroldó készítményekkel lehet a legkönnyebben elérni. Fontos, hogy a szűrő körül található, nem elmozdítható részek is legyenek letakarítva, valamint hogy a szűrőt teljesen száraz állapotban szabad csak visszarakni a gépházába.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vannak olyan típusú elszívóberendezések is, amik aktívszenes szűrőbetét segítségével távolítják el a kellemetlen szagokat a lakásból. Ezeknél a szűrőbetéteknél nem opció a tisztítás, csak a csere, amit ajánlotta 4-6 havonta megejteni. Ezek a szűrők már minden nagyobb barkácsáruházban és erre szakosodott üzletekben is beszerezhetők, így nem kell aggódni, hogy az elszívó teljesítménye csökken, és rossz szagok maradnak a lakásban.

Nem is gondolnád, mi minden használható takarításra a konyhából

Meglepően jók a takarításra, és mindenki hűtőjében megtalálhatóak ezek az ételek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük