Simán lemarják az ember bőrét: ezeknél a tisztítószereknél kötelező a gumikesztyű használata
Takarítás közben bizonyos szerek használatakor sokkal jobban oda kell figyelni a megfelelő védelem biztosítására, mint máskor.

Gumikesztyű
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyes tisztítószereknek a nevéből is lehet következtetni a veszélyes mivoltukra, míg másoknál a flakonokon levő jelekre kell odafigyelni.

Lehetetlen feladat mindennap pucolni és súrolni, ám az enyhe időben sokan nekilátnak az őszi nagytakarításnak. Azonban ész nélkül nem szabad belevágni a viszonylag ritkán használt szerek alkalmazásába. Mindenki szeretné a takarítást minél előbb letudni, de a sietség ne a fontos előkészületek rovására menjen.

Veszélyes háztartási tisztítószerek

Sok tisztítószer hatékonyságának a kulcsa abban rejlik, hogy rendkívül erős, maró hatású vegyi anyagokat tartalmaznak. Ugyan léteznek természetes alternatívák is, ám a legtöbben a hagyományos, jól bevált módszereket alkalmazzák. Ezeknél a szereknél alapvető, hogy jól szellőző helységekben szabad csak használni őket, illetve komolyan roncsolhatják a bőrszövetet is, hogyha a legegyszerűbb védekezési eszköz, a gumikesztyű használata nélkül alkalmazzák ezeket.

Vízkőtelenítő

A sima csapvíz nem csak az élethez nélkülözhetetlen vizet tartalmazza, hanem a vízből kivált sókat és különböző ásványi anyagokat, legtöbbször kalcium- és magnézium-karbonátokat.

Vízkőtelenítőt szigorúan tilos gumikesztyű nélkül alkalmazni.

Ezek az idő során lerakódnak különböző háztartási gépekben, zuhanyzófejen és minden olyan eszközön, amihez víz használata szükséges. Időnként el kell távolítani vízkövet, hiszen tönkreteheti a gépeket, aminek újravétele sokkal költségesebb, mintha csak szimplán időközönként lepucolja az ember.

A vízkőtelenítők azonban sósavat vagy foszforsavat tartalmaznak, nem véletlen, hogy a dobozán "maró hatású szer"-ikon található. Bőrre kerülve percek alatt fájdalmas, kellemetlen érzést okoz, ráadásul erősen szárítja a bőrfelületet, aminek hatására a mikrorepedéseken bejutó maró anyag könnyedén kifejtheti romboló hatását. Nemcsak gumikesztyű alkalmazása kötelező a használatkor, de védőszemüveg vagy adott esetben arcmaszk viselése is ajánlatos.

Hideg zsíroldó

A nevében is látszik, hogy ez a szer a legrégebbi zsírfoltokat is képes feloldani. A legtöbben a konyhában alkalmazzák a szert, mivel ragyogóan tisztává varázsolja a sütőlapoktól kezdve a szagelszívón át az összes olyan konyhai eszközt, amire a főzés során keletkezett olaj vagy zsír rátapadhatott.

Azonban zsírszövet az emberben is található, így gumikesztyű nélkül csúnya sebeket tud okozni, és belélegezve is roncsolhatja a légutakat. Használata előtt szintén ajánlott arcmaszk és védőszemüveg, és csak jól szellőző helységekben szabad alkalmazni.

Hipó

A hipó alkalmazása már az 1940-es évektől kezdve elterjedt. A legtöbben fehérítésre, fertőtlenítésre vagy szagtalanításra használják. Már lehet kapni folyékony és por állagú hipót is, a gél állagú Domestos szer is ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, ami nem más, mint a klór.

Fehérítő

Helytelen tárolás során a kiszabaduló klór reakcióba lép a levegőben található széndioxiddal, és mérgező klórgáz keletkezhet. Rendkívül veszélyes szer, amellett, hogy tárolására külön oda kell figyelni, alkalmazása során is mindenképpen gumikesztyűt kell viselni.

A felszabaduló gázok miatt szigorúan nyitott ablak mellett, folyamatos szellőztetés alatt lehet használni a szert. A klórgáz ugyanis, ha a nedves emberi szövetekkel érintkezik, sósavat képez, ami nagy töménységben maró sérülést okoz az érintett területen. A klórgázsérülés tünetei a nyálkahártya duzzanatát követő görcsös köhögés, a rekedtség és fulladásérzés, nyál- és orrfolyás és a mellkasi fájdalom. Súlyos esetekben véres köpetet, tüdőödémát vagy akár tüdőgyulladást is okozhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Éppen ezért, ha valaki szeretné elkerülni a veszélyes szerek alkalmazását, érdemes kipróbálni a citromsavat, ami szintén hatékony súrolószer és vízkőoldó. Emellett még az ecet és a szódabikarbóna elegyét szokták a makacsabb zsírfoltok eltávolítására alkalmazni, mely bevált, hatékony módszer. És nem kell aggódni attól, hogy takarítás közben egyszer csak véres sebek keletkeznek az ember kezén, vagy szétrepedeznek a körmei.

Filléres csodaszer a háztartásban: 8 probléma, amin segít az ecet

A csupán néhány száz forintért beszerezhető ecet elengedhetetlen tartozéka minden otthonnak: fontos eleme lehet a különféle salátáknak, ugyanakkor a legszélesebb körben alkalmazható, természetes háztartási szer. Ha tudni akarod, pontosan mi mindenre használhatod, kattintsd végig képeinket!

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük