Patyolattiszta lesz az összeégett, fekete bogrács, ha így tisztítod: a legjobb módszer, hogy kívül-belül ragyogjon

Sajnos elkerülhetetlen, hogy összeégjen, de nem lehetetlen kitakarítani a bográcsot.

Bográcstisztítás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs is annál jobb nyáron, mint odakint főzni egy finom, bográcsos fogást: akár pörkölt, akár paprikás krumpli vagy halászlé készül, a finom falatok utánozhatatlan aromát kapnak.

A jókedvű főzés és falatozás élményére azonban kellemetlen árnyékot vet, hogy a kiürült bográcsot el is kell mosni. Az edény szélére égett paprikás, zsíros szaftot és a külső részre rakódott kormot meglehetősen nehéz lecsutakolni, ám szerencsére vannak házi módszerek, amelyekkel mégis könnyebb lehet számodra a munka.

Így tisztítsd ki belülről

Természetesen nekivághatsz egy hagyományos, erős zsíroldó hatású mosogatószerrel is, de választhatsz természetesebb megoldást is: készíts el egy egyszerű, gyors házi mixet!

A keverék hozzávalói a só, a citrom, az ecet és a víz. A só szemcséivel könnyíti meg a szennyeződések feloldását, a citrom és az ecet pedig a zsíroldásban segítenek be. Nyomd ki a citrom levét, vagy hámozd meg, és kockázd fel azt! Önts hozzá három és fél csésze vizet, fél csésze ecetet és fél csésze sót, végül keverd össze alaposan az alkotórészeket!

Az elegyet egy egyszerű mosogatószivaccsal vidd fel a bogrács belsejére, és meleg vízzel öblítsd! Amennyiben szükséges, alkalmazd a szivacs dörzsijét is, illetve ismételd meg a mosást!

Így tisztítsd meg kívülről

A bogrács külseje óhatatlanul megfeketedik, mire elkészül az étel. Bár a szennyeződés eltávolítása komoly feladatnak tűnhet, egy régi módszerrel mégsem lesz az: a kulcseszköz a hamu, mely lúgos kémhatásának köszönhetően oldja a szennyeződést.

Csak egy rongyra és vízre lesz szükséged. Ha a bogrács és a hamu is kihűlt, akkor kezdődhet a munka. Nedvesítsd be a rongyot, és mártsd bele a hamuba, majd csutakold át vele a bogrács külsejét! Ha elkészültél a teljes felülettel, akkor egyszerűen öblítsd le, és mosd át egyszer mosogatószeres vízzel!

Hogy érdemes tisztítani a grillrácsot?

A következő cikkben erre is adunk egy ötletet: készítsd el az egyszerű, de nagyszerű házi szert!

Megfeketedett, zsíros grillrács? Újjávarázsolja ez a szuper házi szer

A grillrács tisztítása gyerekjáték lehet ezekkel a vegyszermentes megoldásokkal.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük