Így hozhatod ki a legtöbbet az otthoni wifiből: egy kis tuning, és meglepődsz, mire képes

A digitális lakásfelújítás során nem csak a kényelem fontos szempont, hanem az otthonunk biztonságossá tétele is, amihez számos okoseszköz áll rendelkezésünkre.

wifi-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket a Telekom támogatta.

Akkor érzünk igazán az otthonunknak egy helyet, ha ott boldogok vagyunk. Ahol öröm felébredni, ahova jóleső érzés hazaérkezni. Ahol jól érezzük magunkat, tudunk pihenni és feltöltődni, szívesen töltjük a szabadidőnket, de időnként a munkaidőnket is. Nem utolsósorban az otthonunk egy olyan lakás vagy ház, ahol biztonságban érezzük magunkat. 

Ahhoz, hogy ennek a sok kritériumnak megfeleljen, időnként fel kell újítani. Az otthontuning azonban nem csak azt jelenti, hogy kifestjük a falakat, felújítjuk a padlót, kényelmes és szép bútorokat vásárolunk a régiek helyett, kicseréljük a régi vagy tönkrement háztartási gépeket, hanem digitális lakásfelújítást is. 

Biztonságos otthonok, tuningolva

Napjainkban számos eszköz áll rendelkezésünkre, amelyekkel úgy tehetjük kényelmesebbé és biztonságosabbá az otthonunkat, hogy nem nekünk kell figyelnünk a részletekre, így időt és energiát spórolunk meg. Még csak az sem szükséges, hogy jelen legyünk, az eszközöket beállíthatjuk automatikus működésre, vagy irányíthatjuk őket több száz kilométer távolságból is. 

okosotthon-biztonsag
Fotó: Getty Images

Okostelefonnal és okostévével már sok ember rendelkezik Magyarországon, és egyre többen okosítják a lakásukat is. Ezt a személyes igényeinkhez és a rendelkezésre álló anyagi forrásainkhoz igazodva lépésről lépésre is megtehetjük. Alapnak megfelelő wifire és egy olyan applikációra van szükségünk, amin keresztül az eszközt beállítjuk, és szükség esetén távolról vezéreljük. A felhasználók felmérések alapján a szórakoztatóeszközök után leginkább azokat keresik, amik a biztonságukat szolgálják. 

Okoswifi

Ahhoz, hogy digitálisan fel tudjuk tuningolni az otthonunkat, mindenekelőtt szükségünk van egy minden igényt kielégítő okoswifire. Ennek egyik legfőbb előnye, hogy az adatforgalom kellő mennyisége gyorsan és stabilan eléri a lakás minden pontját függetlenül attól, mekkora az otthonunk, nincsenek olyan helyiségek vagy sarkok, ahol gyenge a jel. 

laptopozo-csalad
Fotó: Getty Images

Ugyancsak fontos tudni, hogy több készülékkel is felcsatlakozhatunk rá egy időben, ugyanolyan stabil marad, ha egyikünk mobilozik, másikunk a tabletet vagy a laptopot használja, és van, aki az okostévét kapcsolgatja.

Kamerák 

A digitális lakásfelújítás egyik alapvető biztonsági eleme a kamera, amiről nem csak visszanézhetjük a rögzített felvételt, hanem bármikor képet kaphatunk arról, mi történik az otthonunkban: hogyan viselkednek a háziállataink vagy a bébiszitterre hagyott csemetéink, jól van-e kisgyermekünk a babaszobában, mit csinálnak az egyedül hagyott szerelők.

okosotthon-kamera
Fotó: Getty Images

Akár a benti, akár a kinti kamerák esetében beállíthatjuk úgy az alkalmazást, hogy csak az emberi alakok mozgására reagáljon, így ha egy kutya szimatol a ház körül, nem küld értesítést, de ha a bejárati ajtónk előtt sokat időzik egy személy, akkor igen. 

Nyitás- és mozgásérzékelő szenzorok

Az ajtókra és ablakokra felszerelt nyitásérzékelők hasznos kiegészítői a kameráknak. A mobiltelefonos alkalmazás segítségével bárhol és bármikor megnézhetjük például egy vihar közeledtével, hogy haza kell-e sietnünk becsukni az ablakokat és a teraszajtót, vagy minden zárva, nem felejtettünk el semmit, mielőtt munkába indultunk. Ha váratlanul jelez a bejárati ajtó szenzora, hogy kinyitották, elég a kamerák valamelyikén megnéznünk, illetéktelen behatolóval van-e dolgunk, vagy csak valamelyik családtagunk ért haza a szokásostól eltérő időben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fényérzékelők és okoslámpák

Mozgásérzékelő szenzorokat a lámpákkal is összehangolhatunk, így ha éjszaka hagyjuk el a hálószobát, a folyosói világítás automatikusan felkapcsolódik egy tetszőlegesen beállított, másokat nem zavaró időre, így nem a sötétben botorkálunk. A bejárati ajtó érzékelőjét is összehangolhatjuk egy lámpáéval, így napkelte előtt vagy napnyugta után automatikusan felkapcsolódik, miután átléptük a küszöböt.

Akár az otthonunk egész világítását digitalizálhatjuk, így le- és felkapcsolhatjuk a lámpákat a mobilunkról, de azt is beállíthatjuk, hogy este tizenegy óra után automatikus aludjon ki minden fényforrás, így biztosan nem marad égve semmi egész éjszaka, és még energiát is spórolunk. 

Okos füstérzékelők, szenzorok, légtisztítók és párásítók

Az okos füstérzékelő fontos biztonsági eszköz, ami riaszt a füst felhalmozódása és a hőmérséklet emelkedése esetén. Segítségével nemcsak a saját otthonunkban, hanem a külön háztartásban élő, sokszor idős családtagjainkat is biztonságban tudhatjuk. A gázszivárgást jelző szenzorokat azokban az otthonokban hasznos alkalmazni, ahol gázzal fűtenek vagy főznek.

fustjelzo-beszereles
Fotó: Getty Images

A levegőminőség-szenzor azt jelzi, mikor használódott el a levegő egy helyiségben annyira, hogy ideje szellőztetnünk, de mérhetjük a lakás páratartalmát is. Az okos légtisztítók és párásítók folyamatosan figyelik a levegő minőségét, és akkor kapcsolnak be, ha az értékek egy határ alá estek. Nemcsak a mi egészségünkről gondoskodnak, de a szobanövényeinkéről is. 

Cover-fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük