Hogyan védheted ki, hogy a megüresedett nyaralót kirabolják? A 4 legbiztosabb megoldás

A magára hagyott nyaralót sokan féltik. Szerencsére különböző védőeszközök állnak rendelkezésre a ház megóvására.

GettyImages-1266941256
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tavasztól kora őszig sokan látogatnak el nyaralóházukba, ahol mesés napokat vagy akár heteket, hónapokat töltenek el távol a város zajától, élvezve a pihenést a szép időben.

Az ősz azonban ellentmondást nem tűrően elérkezik, és vissza kell térni a hétköznapokba, a szeretett nyári lak pedig magára marad. Kulcsra zárt ajtók és ablakok ide vagy oda, a magányos házak csalogatóak a betörők számára, így jogos az aggodalom a tulajdonosok részéről, mi lesz, ha illetéktelen személy próbál bejutni távollétükben az ingatlanukba. Szerencsére több lehetőség is van egy esetleges betörés kivédésére.

Ezért fontos a nyaraló betörésvédelme

Érdemes már az utolsó őszi látogatások valamelyikén gondoskodni a nyaralóház betörésvédelméről, hogy nyugodtan hagyhassa maga mögött az ember.

Számos eszköz áll rendelkezésre, és megannyi, erre szakosodott vállalat szakemberei kínálják segítségüket ezek beszerelésére, kiépítésére. Csupán tájékozódni kell a lehetőségekről, és ráfordítani egy bizonyos összeget. Az erre költött pénz valójában befektetés, hiszen a beruházással megakadályozható a nyaralóház kifosztása, ami sokkal nagyobb anyagi veszteséggel és eszmei kárral járna. A betörők ugyanis, ha pénzt nem is találnak a házban, tévét, háztartási gépeket és bútorokat igen.

Nagyon szerencsés, ha a nyaraló közvetlen szomszédja egy állandó lakos, aki az év minden szakában ott tartózkodik, ám ez nem mindig adatik meg, mivel sok ház üdülőövezetben helyezkedik el. Ráadásul a szomszéd jelenléte vagy szívessége, az időközönkénti ellenőrzése sem garancia arra, hogy a házat nem fogják felbolygatni. Így hát jobb az elektromos betörésvédelmi eszközöknél maradni.

Speciális lámpák

A mozgásérzékelős és az időzíthető lámpák nagyon hasznosak egy magára hagyott ingatlanban, hiszen elbizonytalaníthatják a betörőket, hogy a ház valóban üres-e. Az udvarra, illetve a ház köré szerelt mozgásérzékelős lámpák azonnal felkapcsolnak, ha valaki kerítésen belül ólálkodna. Ez azért is jó, mert a fény zavarja a bejutással bajlódó betörőt, és a lebukás veszélye miatt inkább továbbállhat.

Az időzítővel ellátott lámpák előre programozhatók, hogy a nap mely szakában kapcsolódjanak fel. Akár helyiségről helyiségre, egyik óráról a másikra más-más villany éghet, azt a hatást keltve, hogy valaki van a házban. Hasonló eszköz a TV-fényt utánzó lámpa is, mely a kapcsolgatást szimulálja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Műkamera

A mű-biztonságikamera könnyen eltántoríthatja szándékától a betörőt, hiszen az illető nem tudhatja, hogy valójában nem készül róla bizonyító értékű videófelvétel, és nem figyeli meg senki. Érdemes tehát ilyenekből többet is kitenni a ház köré, az ajtóra, ablakokra irányítva.

Riasztó

Sokan a riasztót csak családi házukba telepítik, ám ez jó szolgálatot tesz a nyaralóban is. Mivel a házat hónapokon át magára hagyják, ide érdemes minél profibb szerkezetet telepíttetni. Egy nyílászárónyitás-érzékelős, infravörös mozgásérzékelős riasztó azonnal jelez, ha illetéktelen próbál bejutni, vagy épp már be is jutott. Mivel a tulajdonos nincs a házban, jó ötlet olyat beszereltetni, ami képes értesítést küldeni a számára, így azonnal intézkedhet.

Másik megoldás a közvetlenül a helyi rendőrségre bekötött riasztó vagy a távfelügyeleti biztonsági központtal való összeköttetés. Bármikor is jelez a nyaraló riasztója, az ellenőrzés azonnal megtörténhet, hiszen a rendszer riasztja a megbízottakat.

Betörőbiztos nyílászárók

Attól, hogy a nyaraló nem a családi ház, még fontos jó minőségű ajtókkal, ablakokkal és zárakkal felszerelni. A megbízható nyílászárók és egy lehetőleg többpontos bejáratiajtó-zár ugyan drágább lehet, de megéri kifizetni őket, hiszen meghiúsíthatnak egy betörést. Ha tehát ezek cserére szorulnak, még azelőtt érdemes leváltani őket, mielőtt elérkezik az őszi-téli időszak.

Jó, ha az ablaküvegre fólia is kerül, mely ugyancsak nehezíti a tolvajok dolgát - ezzel nehezebben törhető be az üveg. Amennyiben rácsot is szerelnek az ablakokra, akkor pedig aligha vélik majd könnyű prédának a nyaralót.

Hogy dolgoznak a betörők?

Több mint száz korábbi betörőt kérdeztek meg, hogyan dolgoztak korábban: módszereiket érdemes és hasznos megismerni.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük