Több tízezres bírságot kaphatsz, ha nem takarítasz

2 dolog, amire nagyon figyelj télen!

A téli, ünnepi időszak is rejt magában kockázatokat.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyelőre nem tudni pontosan, milyen mennyiségben hullik majd hó idén, illetve várható-e hosszan tartó fagy, a szélsőségesebb körülményekre azonban már most érdemes felkészülni, a gépjárműbiztonság tekintetében éppúgy, mint otthonoddal kapcsolatban, a téli időjárás ugyanis utóbbi esetében is bizonyos kötelezettségekkel jár.

A letaposott hó vagy épp a járdára fagyott ónos eső életveszélyes lehet, nem véletlen, hogy rendelettel írják elő az eltakarítást, illetve a síkosságmentesítést, nem ez azonban az egyetlen olyan dolog, amelyre a hatóságok a téli időszakban figyelmeztetnek.

Készülj fel a hóra és a jégre!

Míg a közutakról és a közterületekről az illetékes szervek takarítják el a havat és a jeget, a magáningatlanok esetében az előttük található járdaszakasz takarítása, illetve síkosságmentesítése a tulajdonos feladata és kötelessége, minek elmulasztása esetén, főként, ha baleset is történik miatta, komoly pénzbírságra lehet számítani.

Az ingatlan előtti járda, illetve a járda és a kocsiút közötti terület tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, használójának köteles gondoskodnia, szükség esetén akár naponta többször is.

Családi ház esetében egyértelmű a helyzet, a társasházakkal kapcsolatban azonban tévhit, hogy a probléma megoldása a közös képviselő feladata lenne, ez ugyanis nem automatikus, a tulajdonosok viszont megbízhatják például azzal, hogy kössön szerződést egy olyan vállalkozással, mely elvégzi előbbieket. Ennek hiányában az elmulasztott síkosságmentesítésért a lakók közösen felelnek.

Hiányosság esetén közigazgatási hatósági eljárás is indulhat, aminek az eredménye több tízezres, sőt, akár százezres nagyságrendű bírság is lehet, nem beszélve arról, hogy baleset esetén a sértett is indíthat peres eljárást. A síkosságmentesítés szabályairól bővebben korábbi cikkünkben, ide kattintva is olvashatsz.

Az ünnepi fényekkel is légy óvatos!

A hatóságok minden évben felhívják a figyelmet arra is, hogy kiemelten fontos óvatosan bánni mindazokkal az ünnepi, adventi, karácsonyi kiegészítőkkel és dekorációkkal, amelyek tüzet okozhatnak, legyen szó gyertyáról vagy épp égősorról, ugyanis a figyelmetlenségek miatt ebben az időszakban általában jelentősen megemelkedik a lakástüzek száma. A gondatlanság miatt kialakuló lakástűz pedig nemcsak, hogy tragédiával, illetve jelentős anyagi kárral járhat, de tűzvédelmi bírságot is maga után vonhat, ami akár több százezer forint is lehet.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság például arra figyelmeztet, hogy soha ne hagyj őrizetlenül adventi koszorút égő gyertyával, a díszítő textilek és a fűtés hatására kiszáradó fenyőágak ugyanis nagyon könnyen lángra kaphatnak.

Érdemes olyan koszorút választani, melyen a gyertyákat nem éghető alátétre helyezték, emellett szintén nagyon fontos, hogy lehetőleg fémtálcára tedd, ne pedig közvetlenül az asztalterítőre, és körülötte se legyenek éghető anyagok, például függöny.

Az elektromos ünnepi dekorációval is érdemes vigyázni, ha például nem vagy otthon, mindenképpen húzd ki a konnektorból, ezzel is megelőzve egy esetleges elektromos tüzet.

Ezt is szeretjük