Így űzheted el a csigákat és a rovarokat vegyszer nélkül a kertből - Olcsó módszereket mutatunk

Nem kellenek erős vegyszerek, a kert azok nélkül is kártevőmentes lehet.

Biomódszerek kártevők ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy saját konyhakert aranyat ér, ám megtámadhatják csigák, rovarok, amiket el kell űzni. Jól jöhetnek bizonyos biomódszerek a kártevők ellen, hiszen az ételét nem szívesen kezeli vegyszerekkel az ember.

Szerencsére, ahogy Megyeri Szabolcs kertész mondja, bőven akadnak ilyen lehetőségek, és vegyszeres helyett bárki választhatja a biokertészkedést. De mit is takar ez?

Biomódszerekkel a kártevők ellen

A szakértő úgy magyarázza, hogy a biokertészet szűkebben értelmezve a természetességen alapuló, vegyszermentes, de legalábbis a lehető legkevesebb vegyszerrel, mesterséges anyaggal folytatott kerti növénynevelést, kertfenntartást jelenti.

- Kicsit tágabban értelmezve olyan kertészkedést értünk alatta, mely a lehető legtökéletesebb harmóniára törekszik a természettel, például madár- vagy éppen rovarbarát kialakítással, víztakarékos kialakítással, honos növények telepítésével, komposztálással, hasonlókkal.

Az igazi biokertész nemcsak a növényekre koncentrál, hanem a kert minden élőlényére, tehát rendszerszinten gondolkodik, és még arra is figyelmet fordít, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja maga után, így például igyekszik kis mennyiségű szemetet termelni, ökobarát csomagolású termékeket beszerezni, vagy éppen figyel arra, hogy a kerti növények, magok, palánták vagy akár fizikai eszközök a közelből származzanak, ne messziről utaztatott példányok legyenek - magyarázza.

Kártevő-mentesítés vegyszerek nélkül

Természetesen a realitástól hiba lenne elrugaszkodni, senkinek ne legyenek hiú ábrándjai: Megyeri Szabolcs azt is hozzáteszi, hogy százszázalékos, minden tekintetben biokertészkedést szinte lehetetlen folytatni, mivel egy kert sosem elszigetelt földdarabka, hanem összeköttetésben áll a környező területekkel, melyeket azonban nem feltétlen bioszemlélettel kezeltek. Nem is beszélve a savas esőről vagy a közeli kertekből, földekről érkező permetszerekről.

- Ettől függetlenül a saját birtokán bárki megteremtheti a lehetőségeihez képest teljes és tökéletes biokertészkedést, ha próbál minden részletre figyelni. A biokertészet során azonban nem a százszázalékos tökéletesség a cél, hanem a szemlélet elsajátítása és továbbadása, valamint a szennyezés minimálisra csökkentése - nyugtat meg minden biokertészetre vágyót a szakértő.

Megyeri Szabolcs szerint a növényápolás során alkalmazott kemikáliák döntő többsége kiváltható valamilyen biokertészeti szerrel, ám arra figyelmeztet, hogy ezek jellegüknél fogva nem mindig érik el a vegyszerek hatékonyságát. Meglehet, hogy kalkulálni kell némi növényveszteséggel is. A kertész részletezte, mihez lehet nyúlni vegyszerek helyett:

- Rovarkártevők vagy például gombás fertőzések ellen általánosságban említhető a csalánlé (főzet vagy erjesztett lé), a zsúrlófőzet, a kamillafőzet, bevethető ecetes, szódabikarbónás, tejes vagy káliszappanos oldat, de készülhet permetszer fokhagymából vagy gyermekláncfűből is.

A csigák hatékonyan távol tarthatóak fűrészporos vagy zúzott tojáshéjas védősánccal, az alacsonyan repülő különféle zöldséglegyek pedig a terményekre terített könnyű hálóval zárhatók ki - mondja a szakértő.

Sokan hallhattak arról is, hogy bizonyos növényekkel is elriaszthatók a kártevők, ezért ezeket érdemes más növények szomszédságába ültetni.

- A különféle növénytársítások roppant hasznosak lehetnek, léteznek olyan fajok, melyek rovarűzők, míg mások éppenséggel vonzanak bizonyos kártevőket, így csalinövényként, elterelőként vethetők be. Ezek a rovarűző vagy -vonzó növények kétségkívül hasznosak, de tökéletes védelmet nem adnak, ellenben százszázalékosan környezetbarátok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az egyik leghatékonyabb rovarűző növény a krizantém, de a petúnia is hatásos, jó hatásfokkal működik a bazsalikom, a rozmaring, a citromfű, a metélőhagyma, a fokhagyma, a kapor, a macskamenta, a fehérüröm, a levendulát pedig időtlen idők óta telepítik a rózsák mellé, mert nem csupán szépek együtt, de a levendula szinte tökéletes rovarriasztó (főképp hangyák, tetvek ellen). A vakond ellen is léteznek növényi riasztók, így például a gyalogbodza, a hasindító kutyatej vagy a fokhagyma.

A csalinövények is jó hatásfokkal működhetnek, így például a meztelencsigák eltéríthetők (és könnyen összegyűjthetők), ha gyermekláncfüvet telepítünk (vagy hagyunk nőni) a kert egyes részein, a kártékony cserebogárpajort mágnesként vonzza a veteményes mellé telepített sárgarépa, szamóca vagy fejessaláta, a nagy pusztításra képes krumplibogár lépre csalható pár padlizsánnal, a retek a káposztalegyeket csalogatja, a bársonyvirággal pedig a lótücsköt lehet befogni - sorolta tippjeit Megyeri Szabolcs.

Rengeteg kertben jelent problémát a gyomok jelenléte, melyek nemcsak elcsúfítják az összképet, hanem el is veszik a tápanyagokat a termesztett növényektől. Agresszív gyomirtó helyett is mondott egy hatékony, de ártalmatlan tippet a kertész:

- A gyomok ellen roppant hatékony vegyszer nélküli védelmet jelent a mulcsolás, főképpen geotextil lefektetésével kombinálva (ez utóbbi inkább dísznövényágyások esetében alkalmazható). A biokertben fontos a megfelelő talajélet is, a gazdag, tápdús közegben fejlődő növények erősebbek, ellenállóbbak, bővebben termők lesznek. A talaj minőségét komposzttal, szerves trágyával és a talaj vegyszermentesen tartásával lehet javítani.

39474613 24bae90755568efde5095aca558d58f4 wm

Megyeri Szabolcs


Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

Gondozásmentes kert

Korábbi cikkünkben Megyeri Szabolcs elmondta, hogyan lehet olyan kertet készíteni, amivel nincs sok baj.

Hogyan lesz gondozásmentes egy kert? Megyeri Szabolcs kertész szerint így minimálisra csökkenthetők a feladatok

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük