8 színpompás díszfa a kertbe, ami nem foglal nagy helyet: kis területre is ideálisak
Néhány színes díszfa pompás környezetet teremt a kertben.

GettyImages-1315213984
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy kert igazi áldás, de csak akkor lesz kellemes, ha szép növények dekorálják, például díszfák. Megyeri Szabolcs kertészt kérdeztük meg, mit érdemes tudni beszerzésükről, ültetésükről, és néhány csodás fajtát is javasolt.

Először is felmerül a kérdés, hol érdemes beszerezni a díszfákat, és miért. Sokan ugyanis úgy hiszik, csupán a gondozás a lényeg, valójában viszont minden a boltban kezdődik.

Hol érdemes beszerezni a díszfát?

Ha a fa nem megfelelő forrásból származik, előfordulhat, hogy nem is lesz kellően életképes.

- Díszfát, dísznövényt a legjobb kertészetben vásárolni, elsősorban azért, mert itt a növény szakszerű ápolásban részesül, egészen, amíg haza nem viszi valaki, vagyis megfelelően öntözik, szükség esetén tápanyagozzák, és olyan helyre állítják, ahol az adott faj számára megfelelő a fény és a hőmennyiség. 

Az utcai árusok vagy a hipermarketek, barkácsáruházak nem mindig tartják megfelelően a növényeket, sokszor nincs is a növényekhez értő személyzet (a nagyobb barkácsáruházak kertészeti osztályain azért akad), így a vásárló nem ritkán legyengült, rossz állapotban lévő, a betegségekre, kártevőkre fogékonyabb növényt vihet haza.

Szóba jöhet még ismert, megbízható piaci árus, főképpen olyan, aki maga nevelte az eladó portékát, így újfent kellő és szakszerű ellátásban részesült a növény az értékesítés pillanatáig - tanácsolja a szakértő.

Jó tudni, hogy a kis csemetéket az évnek ebben a szakaszában ideális elültetni, ugyanis a fagymentes időszak adja a legkiválóbb körülményeket.

- A faültetésre a fagypont alatti hőmérséklettel bíró heteken, vagyis jellemzően a télen kívül szinte bármikor sor kerülhet, amennyiben konténeres kiszerelésű, vagyis (műanyag) cserépbe, edénybe telepített fákról van szó (a földlabdás kivitel is ugyanígy megfelel). A szabad gyökerű fákat azonban csak egy szűkebb időablakban, késő ősszel és kora tavasszal lehet kiültetni, máskor nem javallott. Az ültetések hagyományos főszezonja a tavasz és az ősz, azon egyszerű okból, hogy ilyenkor a hőmérséklet ideális, nem túl meleg, nem túl hideg, így a növénynek van ideje megerősödni, begyökerezni a nemsokára elérkező erősebb meleg vagy hideg időszak előtt.

Nyáron sem kizárt az ültetés, de erre ne a legforróbb, kánikulai, aszályos napokban kerüljön sor, érdemes az időjárás-előrejelzések alapján egy várhatóan enyhébb periódusban elvégezni - mondja a kertész.

Díszfák a kertbe

A következő galériában nyolc gyönyörű díszfát javasol a kertész: azt is elmondta, mit érdemes tudni róluk.

42663908 f434e007299984b28593807958a7117e wm

Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.
Ezt is szeretjük