Mit tehet a tulajdonos, ha a lakásbérlő hónapok óta nem fizet? Az ügyvéd válaszolt

Az ügyvédet kérdeztük, mi a teendő, ha a tulaj szeretné megvédeni érdekeit.

Ha a bérlő nem fizet
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valaki lakóhelyén kívül másik lakással vagy házzal is rendelkezik, pluszpénzhez juthat, hiszen az üresen álló ingatlan remek bevételi forrássá lesz, amennyiben bérbe adja azt.

A kiadás ugyanakkor egy kiszolgáltatott helyzet, mivel a tulajdonos nem tudhatja előre, vajon a bérlője ígéretének és az aláírt bérleti szerződésnek megfelelően rendszeresen fog-e szolgáltatni bérleti díjat, és rendesen fizeti-e a közüzemi számlákat. Megtörténhet, hogy a bérbeadó hoppon marad, de vajon mit tehet ebben az esetben, és kit sújtanak a ki nem fizetett számlák? Az ügyvédet, dr. Markó-Lévai Szófiát kérdeztük.

Ha a bérlő nem fizet bérleti díjat

A szakértő szerint a bérleti szerződés alapján mindkét félre különböző kötelességek hárulnak: a bérbeadó az ingatlan használatának átengedésére, a bérlő pedig bérleti díj fizetésére köteles. Amennyiben a bérlő nem fizeti meg határidőben a bérbeadó részére a bérleti díjat, részére fizetési felszólítást kell küldeni a jogkövetkezményekre történő figyelmeztetéssel.

- Amennyiben a bérlő a felszólító levél kézhezvételét követő 8 napon belül sem fizeti meg a tartozást, úgy a bérbeadó a bérleti szerződést további 8 napon belül írásban felmondhatja. A felmondás a törvény szerint az elmulasztott határnapot követő hónap utolsó napjára szólhat, de a felmondási idő nem lehet rövidebb 15 napnál - mondja az ügyvéd.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a bérbeadó levonhatja a tartozást a kaució összegéből. Ez a legegyszerűbb megoldás, ám előfordul, hogy a bérlő akkora tartozást halmoz fel, amit már nem fedez a kaució.

- Ekkor a bérbeadó fizetési meghagyásos eljárást indíthat a bérlővel szemben. Ha a bérlő a közjegyző által kiküldött fizetési meghagyással szemben 15 napon belül ellentmondással él, akkor az eljárás perré alakul. Ha a bérlő nem él ellentmondással, akkor a fizetési meghagyás jogerőssé válik, és végrehajtási eljárást lehet indítani - mondja dr. Markó-Lévai Szófia.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Amennyiben a bérleti szerződést a felek közjegyzői okiratba foglalták, vagy a bérlő a fizetésre és kiköltözésre irányuló kötelezettségvállaló nyilatkozatot tett, úgy fizetési meghagyásos eljárásra nincs szükség, egyből végrehajtási eljárást lehet kezdeményezni - teszi hozzá a szakértő.

Ha a bérlő nem fizeti a számlákat

Megeshet, hogy a bérlőnek a közüzemi számlákkal, a villanyszámlával, gázszámlával, vízszámlával vannak elmaradásai. Felmerül a kérdés, kit érint ilyen esetben a tartozás, hiszen az ingatlan a tulajdonos nevén van.

- Általában a közművek nem kerülnek a bérlő nevére, így a szolgáltatókkal szemben a bérbeadó köteles rendezni a számlákat. Természetesen a bérbeadó a rezsiköltségeket a bérleti díjhoz hasonló módon érvényesítheti a bérlővel szemben.

Meg kell jegyezni azt is, hogy a bérbeadót zálogjog illeti meg a bérleti díj és a költségek erejéig a bérlőnek az ingatlan területén levő vagyontárgyain. A bérbeadó a zálogjoggal terhelt vagyontárgyak elszállítását megakadályozhatja. Ha a bérlő kifogásolja a zálogjog fennállását, terjedelmét, a bérbeadó 8 napon belül köteles zálogjogát bírósági úton érvényesíteni, egyébként zálogjoga megszűnik - mondja az ügyvéd.

41646732 3f3f09377edcd492ee5beb741e2e2d83 wm

Dr. Markó-Lévai Szófia, ügyvéd

Kiemelt szakterülete az ingatlanjog, ezen belül is az ingatlanajándékozásra vagy -adásvételre vonatkozó szerződések készítése. Teljes körű ügyintézést biztosít ügyfelei számára a szerződés előkészítésétől kezdve a szerződés megkötésén át a tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéséig.

Ha nem adják meg a tartozást

Ha valaki pénzt adott kölcsön, de nem kapja vissza az összeget, akkor sem kell lemondania róla: az ügyvéd elmondta, mit kell tenni.

Az ügyvédet kérdeztük: mit tehetünk, ha nem adják meg a tartozást? Végigvettük a lehetőségeket

A meggondolatlan kölcsönadásnak csúnya vége lehet.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük