A családi házban élők rémálma: mit kell tenni, és mit nem szabad, ha beázott a pince?
Mi a teendő, ha beázott a pince?

GettyImages-1399035016
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki családi házban lakik, annak a legrosszabb rémálmai közé tartozik, hogy egy heves esőzés következtében beázik a pincéje. Ilyenkor ki-ki másban látja a megoldást, ám naiv dolog lenne abban reménykedni, hogy majd magától kiszárad, sorsára hagyni semmiképp nem szabad.

A hűvös pincébe jutott nedvesség ugyanis nehezen távozik el. Minél több eső került be, annál nagyobb a veszély, hogy felnedvesedik a fal, felpúposodik a padló, roncsolódik a vakolat, és megjelenik a penész is.

Ha beázott a pince

Nagy eső után, ha áll a víz a pincében, értesítsd a biztosítód, amennyiben van, és kövesd az utasításaikat. Ezután mentsd, ami menthető, és mindent hordj ki onnan, hiszen a különböző holmikat egykettőre eláztatja, tönkreteszi a víz. A bútorokról se feledkezz el, mivel a faanyag megvetemedik a nedvességtől.

Ha ezzel megvagy, egy cirokseprű és lapát segítségével gyűjtsd vödörbe a vizet, és hordd ki a pincéből. Ha ezzel megvagy, tárj ki minden ablakot és ajtót, hogy a helyiséget minél inkább átjárja a levegő, valamint, ha jobbra fordult az idő, akkor bejuthasson a kinti nap melege. Megeshet, hogy annyi eső került a pincébe, hogy nem tudod kilapátolni. Ilyenkor nincs más hátra, mint értesíteni a tűzoltókat, akik szivattyú segítségével kiszívják a vizet a helyiségből.

Érdemes még az elején beszerezned pár homokzsákot, hiszen van úgy, hogy egy-egy időszakban sorozatosan esik az eső, így megeshet, hogy újra leszakad az ég, és megint tele lesz a pince vízzel. A zsákokkal kivédheted, hogy ez megtörténjen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a helyzet kritikus, vagy valaki szeretne biztosra menni, érdemes beszereznie egy páramentesítő készüléket, amely segít abban, hogy a pince gyorsabban és hatékonyabban száradjon.

Fontos szemügyre venned a falakat és megvizsgálni a padlót. Amennyiben a fal láthatóan erősen felázott, vagy a padló kezd felpúposodni, érdemes szakembert hívnod, aki véleményt alkothat, és tanácsot adhat ezek helyrehozására. Amikor a pince kiszáradt, hasznos a pince vízszigeteléséről is gondoskodni, hogy ilyen probléma ne történhessen meg ismét.

Vízzáró réteg a falba

Ha valaki családi házban lakik, akkor találkozhatott a talajvíz növekedése jelentette problémával, ezt a falba fecskendezett vízzáró réteggel lehet megállítani, így nem vizesednek a falak.

Ezt is szeretjük