Azonnal megszűnik a dohos szag a pincében: 4 dolog, ami segít felszámolni a rossz levegőt

A dohos szag hátterében több tényező is állhat. Bármelyik is az okozó, mutatunk néhány tippet, amivel megoldhatod a problémát.

Dohos szag megszüntetése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mikor elég régóta dohos pinceszaggal él együtt az ember, könnyű azt hinni, hogy ez normális, ám sokakban felmerül a kérdés, hogy a pincéknek vajon tényleg ilyennek kell lenniük?

Való igaz, hogy sok pince dohos szagú, ám nem kell minden pincében dohos szagnak lennie, azt el lehet tüntetni néhány egyszerű módszerrel.

A dohos szag oka

A szóban forgó szag összetéveszthetetlen és azonnal felismerhető.  A pince szagát sokféleképpen írják le: földesnek nevezik, illetve hasonlítják a korhadt fához, nedves zoknikhoz, gombákhoz vagy egy vizes kutyához.

GettyImages-1303438832
Fotó: unomat / Getty Images Hungary

Először érdemes azonosítani, adott pincében pontosan mi okozza a rossz szagot. A kellemetlenség egyik oka az, hogy a pince részben vagy teljesen a föld alatt van, ezért kevesebb a fény és a friss levegő.

Általában a penész a dohos szag fő kiváltója. Kétféle penész is létezik. Mindkettő egyfajta gomba. Az egyik színe a sötétzöldtől a szürkén át a feketékig terjedhet, a másik típus barna vagy szürke, és végül fehér porrá válik.

A dohos szagnak egyéb okai is lehetnek. Ilyenek például a nyirkos anyagok, melyek a pince nedvességétől nem tudnak megszáradni. Ilyenek a gipszkarton, az üvegszövet, a kőzetgyapot szigetelőanyagok, és különösen a fa bármilyen formája.

Jó ellenőrizni, rendben vannak-e a vezetékek. A csatornavíz vezetékei általában áthaladnak a pincén. A nem megfelelően illesztett csövektől rossz szag lehet, de akár pangó csatornavíz-maradványok is maradhatnak a csövekben, ha azok hibásan vannak beépítve, vagy idő közben hibásodtak meg.

A pince levegőjében az állati hulladék is tud szagokat okozni. A rágcsálóürülék sötét rizsszemnek tűnik. Nem pusztán a szagokról van szó, ez betegségeket is tud terjeszteni.

GettyImages-1298244039
Fotó: unomat / Getty Images Hungary

A rossz szag megszüntetése

Az első lépés persze egy jókora szellőztetés: ha vannak ablakok, akkor tárd őket nagyra, és csak ezután kezdd el a szagtalanítás további teendőit.

Tedd a pincét a lehető legszárazabbá

A pince nedvesedését a talajvíz okozza, így a fal kezelésével szüntetheted meg azt. A falba lyukakat kell fúrni, majd befecskendezni egy speciális anyagot, mely nem engedi átnedvesedni a falakat. Korábbi cikkünkben már írtunk a módszerről.

Penészteleníts

Tisztítsd meg, és kezeld a penészes felületeket penészirtó szerekkel. Ha a falak már szárazak, azokat is fesd át olyan festékkel, mely penészellenes.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ellenőrizd és javíttasd a szivárgó csöveket

Vizsgáltasd meg az összes csövet egy szakértő vízvezeték-szerelővel. Ha hibát lát, fontos orvosolni a dolgot, hiszen a meghibásodás felszámolása nélkül a pince szaga továbbra is kellemetlen marad.

Tüntesd el a rágcsálókat is

A rágcsálók eltüntetése érdekében állíts fel biocsapdákat, amennyiben nincs kisgyermek vagy kisállat - szabadon járó kutya, macska - a házban. Ha vannak, vagy túl sok a rágcsáló, akkor pedig hívj szakértő kártevőirtót.

Miért fontos mindez? A penész és a pince dohos szaga gyakran okoz fejfájást, légúti irritációt, szédülést, fáradtságot és hányingert, ezért nemcsak a ház szagtalanítása okán, de a lakók érdekében is fontos utánajárni, mi okozza a problémát, és megszüntetni a forrást.

Örökre megszabadít a penésztől

Így szabadulhatsz meg véglegesen a penésztől a lakásban.

Örökre megszabadít a penésztől: 7 hasznos ötlet, amit megéri kipróbálni

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük