3 dolog, amire kérdezz rá a bankban

Különben csúnyán pórul járhatsz

A buktatók sokszor az apró betűs részekben rejlenek. A következőkre mindig kérdezz rá.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bankreklámok sokszor túl csábítónak tűnnek ahhoz, hogy az ügyfél első pillantásra felfedezze azokat a kiskapukat, a pénzintézetek pedig előszeretettel ki is használják a helyzetet.

Az apró betűs részekbe rejtett valóság azonban később bosszúságra adhat okot, ezért érdemes előre informálódni, és megfontolt döntés hozni szerződéskötéskor. Íme, három fontos részlet, melyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Mennyi is a THM?

Mielőtt elköteleznéd magad egy bank, illetve egy adott konstrukció mellett, vedd számításba a várható költségeket, és számítsd ki, hogy valójában mennyibe is kerül majd ez neked. Első körben érdemes a THM mögé nézni: a teljes hiteldíjmutató mindig tartalmazza a kamatot, a kezelési költséget, a hitelbírálati díjat, az értékbecslés díját, de nem tartozik bele a biztosítás, az átutalás és a futamidő átütemezésének költsége, illetve az esetleges fizetési késedelemből adódó díj.

Szerencsére az új szabályozás szerint az április 1-jétől megkötött szerződéseknél a bankok nem nyújthatnak a fogyasztóknak olyan kölcsönt, melynek THM-je meghaladja a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt mértékét.

Ugyanakkor a hitelkártya-szerződések, a fizetési számlához kapcsolódó kölcsönök és a mindennapi élet felszerelési tárgyai, a tartós fogyasztási cikkek és szolgáltatások megvásárlásához nyújtott kölcsön vagy a kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsön esetében ettől el lehet térni. Ezeknél a THM maximuma a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértéke.

Rejtett költségek

Amikor a hirdetésben felkeltik a figyelmedet a vonzó feltételek, számos olyan dolog marad ki, mely felmerülhet később költségként. Ezekkel sokan sajnos csak akkor szembesülnek, amikor a kiválasztott konstrukcióról részletesebben is érdeklődnek a pénzintézetnél. Ám a termékhez tartozó kondíciós lista 30-40 oldal is lehet, amit jó alaposan át kell olvasni, hiszen a bankok rengetegféle költséget számolhatnak fel a termékek kapcsán.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A késedelmes törlesztés ára például igencsak sokkoló lehet, hiszen előfordul, hogy nem csupán a késedelmi kamat, de a papírköltség is rád terhelődik, vagyis már az első írásbeli felszólítás alkalmával 10-20 ezres pluszt fizetsz. De ide tartozik sok esetben a betétlekötési díj, az előtörlesztés, a különböző szolgáltatások módosításának, lemondásának díja is. Jó hír viszont, hogy a bankok általában kínálnak kedvezményeket, egyes díjakat pedig elengedhetnek, így különösen fontos utánajárni a részleteknek.

Lakásvásárlás lépésről lépésre

Ha nem vagy tisztában vele, melyek a lakásvásárlás legfontosabb lépései, nézd meg a videót!

Pluszszolgáltatások

Arról is érdemes előre információt szerezni, hogy milyen plusszal jár a választott hitelkonstrukció. Gyakori ugyanis, hogy más szolgáltatásokat is kötnek a termékhez, amire talán nem is lenne szükséged. Előfordul, hogy a banki alkalmazott igyekszik majd rábeszélni egy kihagyhatatlannak tűnő befektetésre, vagy éppenséggel hitelkártyát kapcsolnak a folyószámládhoz.

Mindenképpen gondold át a döntés előtt, hogy mekkora rizikóval jár bevállalni a pluszszolgáltatást, hiszen lehet, hogy csak a pénzed folyik el, és valójában nem is veszed hasznát annak, amit rád sóztak. Rejtett költségként felmerülhet a lakásbiztosítás is hitelfelvételkor, melyet sokszor kötelezően társítanak a hitelhez, ám ezt később, ha találsz olcsóbb biztosítási konstrukciót, akár le is cserélheted.

Érezted már magad becsapva a bank által?

Ezt is szeretjük