Mentesülhetsz az adósság alól 5 év után: új ötlet a parlamentben

Egy új kezdeményezés célja, hogy öt év után elengedjék az adósok maradék tartozását.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt évek gazdasági világválsága nem egy családot sodort kilátástalan helyzetbe itthon is.

Bár akadtak próbálkozások a segítségnyújtásra, rengetegen veszítették el az otthonukat, vagy, mert drasztikusan megemelkedett hitelük fedezeteként maguknak kellett eladni azt, vagy, mert végrehajtásra, illetve árverésre került sor.

Abban az esetben azonban, ha a végrehajtási és késedelmi díjak, valamint a kamatok miatt olyan nagyra duzzadt a tartozás, hogy azt a ház ára sem tudta fedezni, a bankok a továbbiakban az adós fizetésének egy részét is letiltják - bizonyos esetekben 50%-át -, akár élete végéig is.

Vannak, akik jelenleg erre a problémára szeretnének megoldást találni a parlamentben.

Öt év után megszűnhet a tartozás

A Jobbik az alaptörvény módosítását kezdeményezi annak kimondására, hogy - a büntetőeljárások kivételével - senkit se lehessen időhatár nélkül anyagi és erkölcsi függésben tartani.

A párt elképzeléséről Z. Kárpát Dániel országgyűlési képviselő beszélt Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, azt kezdeményezik, hogy az ingatlanukat vesztett adósoktól öt év után ne követelhessen senki, semmilyen jogcímen tartozást az érintett korábbi adósságára hivatkozva.

10 dolog, amivel ezreket spórolhatsz meg a háztartásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

Valódi segítséget jelenthet

Az ellenzéki politikus szerint javaslatukra azért is nagy szükség van mert a banki praktikákat megengedő jogi környezet miatt jelenleg 170-190 ezer, 90 napnál régebb óta tartozó embernek mondták fel a hitelét, a kormányzati eszközkezelő pedig közülük legfeljebb 25 ezer adósnak adhat segítséget.

Hangsúlyozta, ötletük megvalósulása a bankokat is tisztességesebb hitelezésre ösztönözné, hiszen így már biztosan nem adnának kölcsönt láthatóan hitelképtelen személyeknek.

Minden a lakhatási támogatásról!

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged a lakás fenntartásához, nézd meg a videót, és tudj meg mindent a lakhatási támogatásról!

Z. Kárpát Dániel szerint a jelenlegi törvények illegalitásba kergetik a kilakoltatott adósokat, akiknek sok esetben - hiába vesztették el házukat, lakásukat - még eredeti tartozásuk több tízszeresének visszafizetésére is fel kell készülniük, aminek részeként a végrehajtók a törvényes jövedelem 33-50%-át azonnal letiltják a számlájukról. A Jobbik képviselője emlékeztetett, hogy korábban éppen ezen terhek mérséklése érdekében kezdeményezték a végrehajtói jutalékok csökkentését.

A gazdasági válság a te életeden is változtatott?

Ezt is szeretjük