Árnyékkedvelő virágok a balkonra

Őszig tartó színkavalkád

Ha árnyékos az erkélyed, akkor olyan balkonnövényekkel telepítsd be, melyek nem kedvelik a tűző napot.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem éri elég napfény az erkélyed? Akkor sem kell lemondanod a dús virágözön látványáról. A balkonnövények között számos olyan fajtát találni, mely kifejezetten a félárnyékos, világos helyet szereti, és a tűző naptól óvni kell. A következő négy balkonnövény sem igényel sok napot, mégis virágba borítja az erkélyed - virágaikban ráadásul még az ősz elején is gyönyörködhetsz.

Kanna
Hortenzia
Angol rózsa

Trópusi, díszes virágok: kanna

Ha valamilyen igazán egzotikus növényt szeretnél a balkonodra vagy a teraszodra helyezni, a Canna indica vagy más néven kanna nagyon jó választás. A trópusokról származó növény nagy, díszes virágai fantasztikus színekben pompáznak.

A Canna indica bokros növekedésű, felfelé álló, lágy szárú évelő. Levelei oválisak vagy lándzsa alakúak, színük sötétzöld vagy vörösesbarna. Június és október között bontja a kannavirág kardvirágszerű füzér- vagy fürtvirágzatát. Sokféle hibridje ismert, az élénkvörös virágú példányoktól a narancsszínen át a sárgáig. A változattól függően a növény 30-200 centi magasra nő.

Hogyan tartsd?

A kanna szereti a napsütést, de a félárnyékban is éppen olyan jól érzi magát, ha az szélvédett, és a talaja tápanyagban gazdag. A talaj a növénytartóban lehetőleg ne száradjon ki, ezért rendszeresen öntözd. Az elszáradt virágok eltávolításával meghosszabbíthatod a virágzást.

Virágözön egész nyáron: hortenzia

Ha csodás virágözönt szeretnél a balkonon vagy a teraszon minden évben, akkor ne is keress tovább: itt vannak az élénk színű hortenziák. A növény jellemzője a nagy, labda alakú virágzat, mely a fajtától függően lapos, gömb alakú vagy fürtvirágú lehet.
A hortenziák sokoldalúan felhasználhatók az erkély vagy a terasz berendezésénél.

Feltűnő virágai legjobban magányos fekvésben érvényesülnek, de nagyon szépek akkor is, ha hasonló színű növényekkel társítod. A hortenziák közül a cserjés hortenzia az, melynek fehér virágaiban még szeptemberben is gyönyörködhetsz.

Hogyan tartsd?

A hortenziák nem kedvelik a tűző napfényt, inkább a világos, félárnyékos területeken érzik jól magukat. A rododendronföld megfelelő, ha hortenziákat akarsz edényben tartani. A növekedési időszakban a növényeket bőségesen öntözd esővízzel vagy mészmentes vízzel, mivel a meszes vízre a levelek elsárgulásával reagál. A tartóedény kiválasztásánál biztosítsd a megfelelő vízelvezetést, az elnyílt virágokat pedig rendszeresen távolítsd el.

Egy klasszikus szépség: angol rózsa

A rózsát gyakran a virágok királynőjének is nevezik - joggal, mivel ez az egyik legelegánsabb és legkedveltebb dísznövény. Tisztelői évszázadokon keresztül zengték dicséretét októberig élvezhető, csodálatos virágainak és elbűvölő illatának. A jelenleg hozzáférhető különböző fajták zavarba ejtő sokasága jól mutat a tartóedényekben, az erkélyládákban, a függőkosarakban az erkélyen vagy a teraszon, ha megfelelő gondozásban részesíted őket. Legyen szó törpe, bokros, hagyományos, terülő vagy kúszó fajtáról, a virágok típusa és színe szerint is sokféle változat közül válogathatsz, ha azonban árnyékos erkélyedre keresel virágot, akkor az angol rózsákat válaszd.

Hogyan tartsd?

Minden rózsafajtára egyaránt vonatkozik, hogy elegendő helyet kell hagynod nagyméretű gyökérzetének. Minden esetben nagy tartóedényt válassz, mely legalább 40 centi mély, valamint fagyállót, ha lehetséges, mivel a rózsák akár kint is telelhetnek, ha megfelelő védelemmel látod el őket.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az angol rózsák többsége a félárnyékot kedveli. Nehezen viselik el a huzatot és a szeles környezetet, ahogy az erős déli napsütést és a hőséget sem. Kánikulában jó alaposan öntözd meg őket, és biztosíts jó elvezetésű edényt.

Cikkünk megírásában a Balkon- és terasznövények lexikona című könyv segített.

Ezt is szeretjük