5 dolog, amire ne használd a konyhában az alufóliát: miért baj, ha túl magas hőmérsékleten sütsz vele?
Praktikusnak tűnik, de nem mindig a legjobb választás a konyhában az alufólia.

GettyImages-1213612320
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az alufólia sokoldalú társ a konyhában, amit nagyon sokféleképpen hasznosítanak. Csomagolásra, főzés közben, sőt egyesek még a házimunka végzése során is előveszik.

Ez a típusú fólia azonban, bármilyen sokoldalú is, a látszat ellenére nem minden területen állja meg a helyét. Érdemes tájékozódni, milyen esetekben milyen problémákat okozhat a konyhában.

Miért nem jó alufóliában sütni?

Vannak, akik az alufóliát nemcsak ételek becsomagolásra, hanem hőkezelés során is használják. Sütőben való sütéskor vagy grillezéskor kis fóliabatyuba helyezik a hozzávalókat, így azok saját gőzükben puhulhatnak meg. Noha ilyen módon finom falatok készülhetnek, tudjuk, hogy a fólia alumíniumból van, ezért felmerül a kérdés, hogy nem káros-e az étel, ami benne sült.

Kis mennyiségű alumínium a mindennapokban a levegőből, az ivóvízből, de még az étkezések során is kerül a szervezetbe, például egyes zöldségekből, húsokból, halból és tejtermékekből is. Az alumínium evőeszközökből és -tálakból ugyancsak származik egy kevés, ahogyan az alufólia is kibocsát valamennyit. Naponta átlagosan 0,8-2,4 mg alumínium jut ilyen módon az emberi szervezetbe.

Bár az emberi test bizonyos mennyiséget gond nélkül kiszűr és eltávolít, és a WHO szerint testsúlykilogrammonként heti 2 mg bevitele még nem okoz egészségkárosodást, mindennap érdemes tenni azért, hogy minél kevesebb alumínium kerüljön a szervezetbe.

Az alufóliás sütés tehát kerülendő, ugyanis a magas hőmérséklet, a savas ételek, illetve a sós-fűszeres ételekkel való érintkezés hatására több alumínium válhat ki belőle, ami szennyezi a fogyasztandó ételt.

A cikk az ajánló után folytatódik

4 további dolog, amire nem jó az alufólia

A konyhában nemcsak sütés során, de több olyan fronton is előkerülhet az alufólia, ahol okosabb lenne elhagyni vagy mással helyettesíteni. Ilyenek a következők is.

Maradék ételek lefedésekor - Bár nagyon kézenfekvő, hogy az alufóliát a maradék ételek lefedésére használjuk, jó tudni, hogy ez a típusú fólia nem zár légmentesen. Mivel az ételhez levegő szivárog be, könnyebben elszaporodnak benne a baktériumok, aminek ételmérgezés lehet a vége. A készételek tárolását okosabb egy-egy jól záródó ételdobozzal megoldani.

Süteménykészítéskor -  Egyesek alufóliát terítenek a tepsibe sütőpapír helyett, de ez a szokás több szempontból is problémás. Egyfelől túl magas hőmérséklet éri a fóliát, ezáltal több alumínium válik ki a fóliából. Másfelől az alufólia nem tapadásmentes, így egy-egy darabja rátapadhat a süteményre. Végül azért sem érdemes alufólián készíteni a finomságot, mert a felforrósodó fólia miatt az alja extra hőt kap, a süti egyenetlenül sül, és hamar odaéghet.

Melegítés közben  - Jól ismert aranyszabály, hogy fémedények és fém evőeszközök nem kerülhetnek be a mikróba. Mivel vékony fémfóliáról van szó, ez az alufóliára is vonatkozik. Ha bekerül a mikróba, azonnal tönkreteheti a gépet. A mikrohullámok ugyanis nem tudnak áthatolni a fémen, mint az üvegen vagy a műanyagon, hanem lepattannak a felületről, és szikrák képződnek, tűz keletkezhet.

Felülettisztításra sem alkalmas - Az alufóliát sokan nemcsak ételkészítés során, de tisztításhoz is használják, pedig alkalmasabb eszközt lenne érdemes keresni az ilyen tevékenységekhez. Ha foltos lett a sütő vagy a tűzhely, egyesek egy gubacs alufóliával esnek neki a felületnek, és csak későn veszik észre, hogy az alternatív dörzsi csúnya karcolásokat, sőt akár szürke színű foltokat is hagy maga után. Mosogatás közben sem érdemes ehhez folyamodni: noha elég jól leszedi a ráégett maradékot, az edények alja karcos lesz tőle, és a teflonfelületet is végzetesen károsítja az alufóliás dörzsölés.

Sütőpapírtrükkök

Miért érdemes meggyűrni, és hogyan lesz szögletesből kerek papír könnyedén? Sütőpapírtrükkök a következő cikkben!

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük