Olyan lesz, mint új korában a legfoltosabb tepsi is: 3 házi tisztítómódszer, ami eltünteti a ráégett szennyeződéseket
A csúnya, összeégett tepsi könnyűszerrel elmosható ezekkel a házi megoldásokkal.

GettyImages-517800128
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy finom sült isteni vacsora, ahogy egy jó almás pite is kellemes desszert lehet: a jó falatoknak viszont sokszor vesződséges csutakolás az ára.

A tepsi szélére sülő zsír, a ráfolyt töltelék vagy a felületre égett sajt is makacs szennyeződéseket hagy maga után: az ember szinte le is mond arról, hogy valaha is eredeti szépségében látja viszont foltos sütőedényét.

3 házi megoldás a patyolattisztaságért

Szerencsére a helyzet mégsem reménytelen, és még agresszív zsíroldóra vagy liternyi mosogatószerre sem lesz szükség. Háromféle házi megoldással ismét a régi fényében tündökölhet a tepsi. Nem kell más hozzávaló, csak egy edény, gumikesztyű, dörzsis mosogatószivacs, és hasznos lehet egy szilikon edényfogó is.

1. megoldás: borkősavas-ecetes paszta

Szórd le borkősavval a tepsit, majd fújj rá ecetet egy spriccelőfejes flakon segítségével. A felületre kerülő ecet átáztatja a port, így az masszává válik. Hagyd állni addig, amíg a keverék a tepsire nem szárad. Eközben folyamatosan marja, oldja a szennyeződéseket. Ha a mix láthatóan megszáradt, akkor végy egy dörzsiszivacsot, és körkörös mozdulatokkal menj végig a felületen. Végül mosd el a tepsit a szokásos módon, és élvezd az edényed régi tisztaságát.

2. megoldás: citromsav, mosószóda és teafaolaj

A második módszerhez citromsav, mosószóda és teafaolaj kell. Töltsd fel a tepsit mosószódás vízzel, és hagyd állni egy órát. Ezután öblítsd ki, és szórd le citromsavval. Húzz gumikesztyűt, és egy benedvesített szivacs dörzsis felével súrold át a tepsit, majd öblítsd le. A tökéletes eredmény érdekében csepegtess néhány csepp teafaolajat a szivacs sima felére, és töröld át vele a tepsit. Zsíroldó erejével hozzájárul a makulátlan eredményhez. Végül zárj a szokásos mosogatással.

A cikk az ajánló után folytatódik

3. megoldás: forralás és mosás

A harmadik megoldás egy rendkívül egyszerű, dédnagyanyáink korában is bevált tisztítómódszer. Mivel akkoriban még nem voltak spéci mosogatószerek, ők a forró víz erejében bíztak.

Eressz vizet a tepsibe, és helyezd be a sütőbe. Kapcsold magas hőfokra, és várj, míg a víz felforr. Miután ez megtörtént, nyisd ki a sütő ajtaját, és hagyd, hogy kissé kihűljön. Vedd ki a tepsit, és - bár elvileg már nem éget, edényfogó kesztyű segítségével biztonságosabb - öntsd ki belőle a vizet. Végül mosd el a sütőedényt szokás szerint, egyszerű mosogatószeres vízzel. A forralásnak hála, lágyan felválnak a korábban ráégett darabok.

Házi mosogatószer-recept

Elfogyott, és most nem mennél le? Esetleg fontos számodra a környezet védelme? Készíts házilag hatékony mosogatószert!

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük