Több lesz a rezsi, ha magas a lakás belmagassága: így építs saját kezűleg álmennyezetet

Ha a belmagasság nagy, a fűtésszámlák is borsosabbak lesznek. Érdemes álmennyezetet építeni.

Több lesz a rezsi, ha magas a lakás belmagassága: így építs saját kezűleg álmennyezetet
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Már általános iskolában tanítják, hogy a meleg levegő felfelé száll. Nem véletlen tehát, hogy minél nagyobb egy lakás belmagassága, annál nehezebb befűteni a belterét, ami alaposan megemeli a fűtésszámla összegét. Különösen rossz azoknak a magas belmagasságú tereknek a fűtése, ahol a plafon rosszul szigetelt.

A fűtőtestből származó hő ugyanis - az említett tulajdonságánál fogva - legelőször a szoba felső szakaszát melegíti, és a hő csak lassacskán kerül annak alsó részébe, ahol az emberek mozognak. A problémán segíthet az álmennyezet, mely lejjebb viszi a belmagasságot, ezáltal ugyanannyi fűtéssel, ugyanannyi energiával előbb melegedhet fel a lakók élettere.

Álmennyezet építése

Az álmennyezet-építéshez a legtöbben szakértőt hívnak, ami egy jó ötlet, ugyanakkor erre nem mindig telik. Az álmennyezet - különösen napjaink rezsihelyzetében - azonban aranyat ér, ezért az ötletet kár lenne elvetni. Szerencsére az álmennyezet-építés házilag is, különösebb szakértelem nélkül megoldható. Ezt a lentiekben az OBI vonatkozó útmutatója alapján ecseteljük. Segítség azonban kell a munkához, két kéz ugyanis nem elég, de talán hat is elkél. Hívj ismerősöket, akik fizikumuk alapján alkalmasak a feladatra.

Ha az álmennyezetet valaki 4-12,5 cm közötti mélységben szeretné lefüggeszteni, direkt függesztőket kell használnia, mely kiváltja a fa tartószerkezetet. A kisebb távú függesztéseket rendszerint esztétikai okból készítik, amennyiben a mennyezet valami miatt csúnya.

A gipszkarton lapokból álló álmennyezet felszereléséhez egy alapszerkezet, valamint egy teherhordó szerkezet felszerelésére van szükség. A lapokat a szerkezethez kell rögzíteni.

Attól függően, hogy milyen helyiségről van szó, különféle gipszlapok az ideálisak. Tűzálló mennyezethez úgynevezett GKF-lapok, vizes, például fürdőhelyiséghez GKBI-lapok a megfelelőek. Minden más szobába a GKB-lapokat kell választani. Ha bizonytalan vagy, kérd a bolti eladók segítségét, akik a tartószerkezeti elemek megvásárlásában is rendelkezésre állnak.

A munka lépésenként

1. lépés: az álmennyezetprofilok felszerelése

Vízmérték segítségével jelöld be vízszintesen a falakon azt a magasságot, ahová az álmennyezetet szánod. Fontos, hogy a síkot ne a plafonhoz igazítsd, mert olykor az nem egyenes.

A profilokon előfúrt lyukakat látsz. Ezek alapján jelöld meg a tiplik helyét, és fúrógép segítségével fúrd be őket a falba. Végül csavarozd be a profilokat. 

2. Szereld fel a direktfüggesztőket!

Jelöld a plafonon egyenként, hová szereled később a teherhordó síneket. Ehhez érdemes a pontosságot segítő kicsapózsinórt használni, melynek használatáról érdeklődj a barkácsáruházban.

A szerkezetet alapszerkezeti és teherhordó profilok tartják. Az alapszerkezeti profilok adják a szerkezet alapját, ezekhez kell rögzíteni a teherhordó profilokat és a direktfüggesztőket, melyeket az erre alkalmas (plafon anyagától függ) tiplikkel és csavarokkal kell felrögzíteni. Fontos, hogy a köztük lévő távolság ne haladja meg a 80 cm-t. A szélső profilok faltól mért távolsága legyen legalább 20 cm. 

A rendszer teherhordó szerkezetét a keresztirányú profilok adják, tehát a hordozó sínek, melyekhez később a mennyezeti lapokat kell szerelni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

3. Az alapszerkezeti és a teherhordó profilok felszerelése

Told az álmennyezet alapszerkezeti profiljait a direktfüggesztőkbe, és rögzítsd őket csavarok segítségével. Ha a végeknél túllóg, akkor azokat fogóval hajlítsd felfelé. Munka közben érdemes vízmértékkel ellenőrizni, hogy a sínek nincsenek-e esetleg megereszkedve.

Ezen a ponton érkezik el a szigetelés ideje. Ha zajvédelmet szeretnél, akkor a szerkezetet felülről kőzetgyapottal érdemes szigetelned.

A következő lépésben a teherhordó síneket a keresztösszekötőkkel rögzítsd fel az alapszerkezeti profilokhoz. Fontos, hogy a lemezek ütközési pontja mindig a teherhordó profilok közepére essen.

4. A gipszlapok méretre vágása

Ne ess neki azonnal a vágószerszámmal, előbb karcold be a lapokat barkácskés segítségével. Vonalzóként egy vágólécet vagy vízmértéket is használhatsz. Ha kész, élgyalu vagy barkácskés segítségével alakítsd az éleket ferdére, és kézi gyaluval simítsd le azokat. Végül távolítsd el a pormaradványokat.

5. A gipszkarton lapok mennyezetre szerelése

A lapokat ferdére csiszoltad. Felhelyezés előtt fordítsd őket éleikkel lefelé. A lapokat a teherhordó profilokra merőlegesen szereld fel. A csavarozást valamelyik sarokban vagy a lapok közepén kezdd. Miután az első sor kész, a másodikat legalább egy profilszélességgel told el.

6. Az álmennyezet fugáinak hézagolása 

Mielőtt elkezdenéd a hézagolást, érdemes a gipszlapok hosszanti éleire üvegszálas vliest ragasztani. A hézagkitöltő masszát - gipsz alapú, finomszemcsés glett - spatulyával, a fugákra merőlegesen kell felvinni, az utolsó mozzanat során simítókanállal, hogy az egyenletes legyen. A csavarok által képződött lyukakat is be kell tölteni. Zárásként, ha a hézagkitöltő már száraz, csiszold le a felületet. 

Ha tapétázni akarod az álmennyezetet, nincs szükség további lépésekre. Ha festenéd, gletteld át, és húzd le az egészet, hogy sima, festhető felületet kapj.

Tapétázás saját kezűleg

Ha a tapétázást házilag szeretnéd megoldani, korábbi cikkünk segíthet benne.

Hogyan kell otthon szaki nélkül tapétázni? Így csináld lépésről lépésre

A tapéta felrakásához nem feltétlenül kell szakembert hívni, saját kezűleg is megoldható.

Elolvasom
Ezt is szeretjük