Hol párásodik az ablaküveged, kívül, belül vagy az üvegek közt? Megmutatja, mennyire szigetel jól
Gyakori az ablakok párásodása, de sokat elárul, pontosan hol jelennek meg a cseppek.

GettyImages-1297451705
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miután az idő igazán hidegre fordult, nagyon gyakori, hogy pára jelenik meg az ablaküvegeken. A cseppeket nem szabad figyelmen kívül hagyni: fontos megfigyelni, hogy az üveg melyik oldalán jelentek meg.

A párásodás kívül, belül és a két üvegréteg között is jelentkezhet. Mindhárom eset másra utal. Jó tudni, hogy a háromból két eset nem túl rózsás helyzetet feltételez, és egy egészségügyi kockázatot is jelez. A pára ugyanis jó közeget teremt a penésznek, de a levegő is kellemetlenül nedvessé, fullasztóvá válhat.

Hol párásodik az ablaküveg?

Ha szeretnél a dolog végére járni, először is tisztázd, hogy hol párásodik az ablaküveg. Legközelebb, amikor azt tapasztalod, hogy párás az ablaküveg, lépj közelebb, és az ujjaddal húzz egy csíkot a felületen! Ebből azonnal kiderül, hogy az ablak külső vagy belső felén van-e a pára, hiszen ha belül van, az ujjad nyoma látszani fog.

Amennyiben nem belül van, nyisd ki az ablakot, és húzz egy csíkot a külső oldalán is! Ha látod az ujjad nyomát, a pára kívül csapódott le. Amennyiben egyik oldalon sem sikerült letörölni a cseppeket, a pára a két üvegréteg között alakulhatott ki.

Pára kívül, belül vagy a két üveg között

Ha az ablak kívülről párásodik, az a legszerencsésebb eset, és a legkedvezőbb jel. A pára ugyanis a hőmérsékleti különbség miatt kívül csapódik le. Ha az ablak kívülről párásodik, az voltaképpen a jó hőszigetelés látható jele. A hideg levegő nem tud bejutni, a meleg pedig nem szökik ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amennyiben az ablak belül párásodik, az fontos figyelmeztető jel: arról árulkodik, hogy magas a beltéri levegő páratartalma, ami pedig egészségügyi kockázatot jelent, hiszen a penész és a baktériumok számára kedvező környezetet teremt.

A magas páratartalom a mindennapi tevékenységekből - például főzés, ruhaszárítás, zuhanyzás - is ered, de a túl ritka szellőztetés is hozzájárul. Annak érdekében, hogy a keletkező párát csökkentsd, fontos, hogy napi többször kerüljön sor legalább 5-10 perces szellőztetésre. Ilyenkor teljesen ki kell nyitni az ablakot, mert a bukóra nyitott ablak csak ront a helyzeten: az ablak körüli fal lehűl, és ez növeli a penészesedés kockázatát.

A belül megjelenő pára a rossz szigetelés eredménye is. Mivel a széleken bejut a hideg levegő, az üvegfelület hűl, és pára csapódik le rajta. Amennyiben van rá lehetőség, az ablak szigetelése vagy a keretcsere segíthet a dolgon.

Ha az ablak a két üvegréteg között párás, sajnos nagyobb kiadásra számíthatsz, ugyanis ezt semmilyen trükkel, megoldással nem tudod megszüntetni. Valószínűleg sérülhetett az ablaküveg vagy az ablakkeret, és a beszivárgó levegővel együtt nedvesség juthatott az üvegek közé. Érdemes sort keríteni egy cserére, hiszen a letörölhetetlen pára akadályozza a kilátást, és rontja az ablakok esztétikáját is.

A penészmérgezés tünetei

A penészmérgezésnek számos tünete van, melyeket fontos észben tartani, különösen, ha van penész a lakásban.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük