A szénmonoxid-szivárgás alig észlelhető előjelei

A mérges gázt szinte lehetetlen érzékelni, mégis van néhány apró jel, ami veszélyre utalhat. Ismerd fel őket időben!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A téli hidegben a kazánok teljes kapacitással működnek, ezért még nagyobb a szénmonoxid-szivárgás kockázata, mint a fűtésszezon kezdetén. A veszélyes gáz leggyakrabban akkor képződik, ha a kazánban, kályhában vagy vízmelegítőben, vagyis a fűtő- és tüzelőberendezésekben nem ég el tökéletesen a tüzelőanyag.

Ha probléma van az égéstermék-elvezetővel, vagy nem megfelelően történik a készülékek üzemeltetése,veszélyes mennyiségben keletkezhet szénmonoxid a tökéletlen égés során, ami aztán gyorsan összegyűlhet a helyiségben, és akár végzetes bajt is okozhat.

Ha okos otthonban gondolkozol, a szénmonoxid-szivárgást és mérgezést számtalan módon megelőzheted, érdemes energiát fektetni a teljes biztonságba. De nézzük, mik a legfontosabb előjelek!

A szélvihar veszélye

Nem ritka, hogy egy-egy szénmonoxidos esetet követően a szakértők a problémás kéményben látják a baj gyökerét: az elkoszolódott, eltömődött részeken ugyanis nem tud távozni a gázfüst, ezért visszacsapódik a légtérbe. Ez általában a lakók gondatlanságára vezethető vissza,vagyis valószínűleg nem voltak elég körültekintők, nem vizsgáltatták, tisztíttatták ki rendszeresen vagy elég alaposan a kéményüket.

Ám olykor még megfelelő karbantartás mellett is előfordulhat, hogy a szénmonoxid visszaáramlik a lakótérbe: viharosan szélben ugyanis könnyen megtörténhet, hogy az égéstermék nem tud távozni a kéményen keresztül, a nagy erejű fuvallat visszanyomhatja az ellenkező irányba. Ilyenkor azonban árulkodó lehet a visszaszivárgó, gomolygó füst, ami a szénmonoxiddal együtt utat tör magának visszafelé a kéményben, és egyenesen a fűtőhelyiségbe áramlik.

A profi hőszigetelés átka

Ha új lakásba költözöl, vagy a régi nyílászárókat végre tökéletesen szigetelő darabokra cseréled, ugyan rengeteget spórolhatsz a fűtésen, de ami a hőmegtartásnál előny, az máshol akár probléma forrása is lehet.

A tökéletesen záró ablakok ugyanis csak minimális légáteresztéssel bírnak, így idővel nem csupán a falon jelentkező penész miatt fájhat a fejed, de szénmonoxid-veszélynek is kiteheted magad. Ilyenkor ugyanis hiába van jól működő kéményed és készüléked, ha a nyílászáró nem enged be elég levegőt: a maximálisan szigetelő ablak éppen az égéshez nélkülözhetetlen oxigént vonja meg, a levegőhiányos égéssel pedig szénmonoxid keletkezik. A megoldás nem csupán a gyakori szellőztetés, de érdemes falba, padlóba süllyesztett légcsatornákat is alkalmazni.

Problémás páraelszívó

Főzéskor aranyat ér az erős ventilátorral ellátott szagelszívó, ám bizonyos esetekben nem árt óvatosnak lenni a használatával. Előfordulhat ugyanis, hogy a tüzelőberendezéssel egy időben működtetett páraelszívó erős szívóhatásának köszönhetősen képes megfordítani a kémény huzatát. A megváltozott nyomásviszonyok pedig hasonló eredményt érhetnek el, mint a kéménybe fújó erős szél, vagyis visszanyomhatják a füstgázt a légtérbe, ahelyett, hogy az természetes úton távozna a szabadba. Megoldást jelenthet a problémára a kétcsatornás páraelszívó használata, de akár az is, ha az ember ajtót, ablakot nyit a gázkészülék és a páraelszívó egyidejű használatakor, így a visszaszívás kockázata minimális lesz.

Honnan tudhatod, ha már baj van?

A szénmonoxid alattomosan jelentkezik, mivel színtelen és szagtalan, nem könnyű felismerni a szivárgás jeleit. A fűtésszakértő ugyanakkor felhívja a figyelmet egy egészen apró jelre, mely utalhat a mérgező gáz szivárgására: ha abban a helyiségben, ahol a fűtőberendezés üzemel, tartasz tükröt, megfigyelheted, hogy a felülete egészen bepárásodik anélkül, hogy ruhát szárítanál, vagy direkt párásítanál, ezt pedig a szakértő szerint a szénmonoxid okozza.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A mérgezés kezdeti jeleit sokan eleinte náthás, influenzás tüneteknek vélik: szinte rögtön jelentkezik a gyengeség, fejfájás, szédülés, majd émelygés. Ugyanakkor tudni kell, hogy ezek nem mindenkin észlelhetők egyszerre, ám gyakran előfordul, hogy a lakásban tartott kisállat mindenki más előtt jelzi a veszélyt. Többet tehetsz a mérgezés megelőzéséért: a balesetek legtöbbször elkerülhetők, ha a készülékeket és a kéményt rendszeresen ellenőrizteted, karbantartod, és beszerzel egy szénmonoxid-riasztót. A lakásban a nem megfelelően alkalmazott elektromos készülékek is veszélyt jelentenek. Ismerd meg az áramütés előjeleit!

Te is félsz a szivárgástól?

Ezt is szeretjük