A szénmonoxid-szivárgás alig észlelhető előjelei
A mérges gázt szinte lehetetlen érzékelni, mégis van néhány apró jel, ami veszélyre utalhat. Ismerd fel őket időben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A téli hidegben a kazánok teljes kapacitással működnek, ezért még nagyobb a szénmonoxid-szivárgás kockázata, mint a fűtésszezon kezdetén. A veszélyes gáz leggyakrabban akkor képződik, ha a kazánban, kályhában vagy vízmelegítőben, vagyis a fűtő- és tüzelőberendezésekben nem ég el tökéletesen a tüzelőanyag.

Ha probléma van az égéstermék-elvezetővel, vagy nem megfelelően történik a készülékek üzemeltetése,veszélyes mennyiségben keletkezhet szénmonoxid a tökéletlen égés során, ami aztán gyorsan összegyűlhet a helyiségben, és akár végzetes bajt is okozhat.

Ha okos otthonban gondolkozol, a szénmonoxid-szivárgást és mérgezést számtalan módon megelőzheted, érdemes energiát fektetni a teljes biztonságba. De nézzük, mik a legfontosabb előjelek!

A szélvihar veszélye

Nem ritka, hogy egy-egy szénmonoxidos esetet követően a szakértők a problémás kéményben látják a baj gyökerét: az elkoszolódott, eltömődött részeken ugyanis nem tud távozni a gázfüst, ezért visszacsapódik a légtérbe. Ez általában a lakók gondatlanságára vezethető vissza,vagyis valószínűleg nem voltak elég körültekintők, nem vizsgáltatták, tisztíttatták ki rendszeresen vagy elég alaposan a kéményüket.

Ám olykor még megfelelő karbantartás mellett is előfordulhat, hogy a szénmonoxid visszaáramlik a lakótérbe: viharosan szélben ugyanis könnyen megtörténhet, hogy az égéstermék nem tud távozni a kéményen keresztül, a nagy erejű fuvallat visszanyomhatja az ellenkező irányba. Ilyenkor azonban árulkodó lehet a visszaszivárgó, gomolygó füst, ami a szénmonoxiddal együtt utat tör magának visszafelé a kéményben, és egyenesen a fűtőhelyiségbe áramlik.

A profi hőszigetelés átka

Ha új lakásba költözöl, vagy a régi nyílászárókat végre tökéletesen szigetelő darabokra cseréled, ugyan rengeteget spórolhatsz a fűtésen, de ami a hőmegtartásnál előny, az máshol akár probléma forrása is lehet.

A tökéletesen záró ablakok ugyanis csak minimális légáteresztéssel bírnak, így idővel nem csupán a falon jelentkező penész miatt fájhat a fejed, de szénmonoxid-veszélynek is kiteheted magad. Ilyenkor ugyanis hiába van jól működő kéményed és készüléked, ha a nyílászáró nem enged be elég levegőt: a maximálisan szigetelő ablak éppen az égéshez nélkülözhetetlen oxigént vonja meg, a levegőhiányos égéssel pedig szénmonoxid keletkezik. A megoldás nem csupán a gyakori szellőztetés, de érdemes falba, padlóba süllyesztett légcsatornákat is alkalmazni.

Problémás páraelszívó

Főzéskor aranyat ér az erős ventilátorral ellátott szagelszívó, ám bizonyos esetekben nem árt óvatosnak lenni a használatával. Előfordulhat ugyanis, hogy a tüzelőberendezéssel egy időben működtetett páraelszívó erős szívóhatásának köszönhetősen képes megfordítani a kémény huzatát. A megváltozott nyomásviszonyok pedig hasonló eredményt érhetnek el, mint a kéménybe fújó erős szél, vagyis visszanyomhatják a füstgázt a légtérbe, ahelyett, hogy az természetes úton távozna a szabadba. Megoldást jelenthet a problémára a kétcsatornás páraelszívó használata, de akár az is, ha az ember ajtót, ablakot nyit a gázkészülék és a páraelszívó egyidejű használatakor, így a visszaszívás kockázata minimális lesz.

Honnan tudhatod, ha már baj van?

A szénmonoxid alattomosan jelentkezik, mivel színtelen és szagtalan, nem könnyű felismerni a szivárgás jeleit. A fűtésszakértő ugyanakkor felhívja a figyelmet egy egészen apró jelre, mely utalhat a mérgező gáz szivárgására: ha abban a helyiségben, ahol a fűtőberendezés üzemel, tartasz tükröt, megfigyelheted, hogy a felülete egészen bepárásodik anélkül, hogy ruhát szárítanál, vagy direkt párásítanál, ezt pedig a szakértő szerint a szénmonoxid okozza.

A mérgezés kezdeti jeleit sokan eleinte náthás, influenzás tüneteknek vélik: szinte rögtön jelentkezik a gyengeség, fejfájás, szédülés, majd émelygés. Ugyanakkor tudni kell, hogy ezek nem mindenkin észlelhetők egyszerre, ám gyakran előfordul, hogy a lakásban tartott kisállat mindenki más előtt jelzi a veszélyt. Többet tehetsz a mérgezés megelőzéséért: a balesetek legtöbbször elkerülhetők, ha a készülékeket és a kéményt rendszeresen ellenőrizteted, karbantartod, és beszerzel egy szénmonoxid-riasztót. A lakásban a nem megfelelően alkalmazott elektromos készülékek is veszélyt jelentenek. Ismerd meg az áramütés előjeleit!

Te is félsz a szivárgástól?

Ezt is szeretjük