4 jel, hogy bármikor megcsaphat az áram
Vedd észre a figyelmeztető jeleket!
Figyelj az árambiztonságra: íme, a veszélyforrások.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyfeszültségű áramütés leginkább csak ipari környezetben fordul elő, munkahelyi baleseteknél, de kisfeszültségű vezetékek esetében, az otthonokban sem árt óvatosnak lenni, hiszen az elektromos balesetek mintegy 80%-a ide sorolható.

A biztonságos elektromos hálózatok mellett is előfordulhatnak áramütések, melyek 3%-a halálos kimenetelű. Meghibásodott elektromos berendezésektől konnektorgondokig sokféle áramprobléma adódhat, így az áramvédelem biztosítása mellett, ha mégis beütne valami elektromos gubanc, ismerd fel a tüneteket.

Veszélyes karácsonyfaégő

Egy EU-jelentés szerint a karácsonyi izzók közül minden második selejtes, vagyis olyan rossz minőségű, hogy áramütést vagy tüzet is okozhat. A fogyasztóvédelmi ellenőrök minden évben razziára indulnak, hogy levadásszák a hamis vagy veszélyes izzósorokat, ahol még a magasabb árkategóriás termékeknél is sokan megbuknak a műszaki teszteken.

Alapvető, hogy megbízható kereskedőtől vásárolj, de ezen felül az sem árt, ha tisztában vagy azzal, milyen mechanikai és elektronikai nyomokat keress a problémás égőkön. Az egyik leggyakoribb gond, hogy nincs megfelelően rögzítve az égők elektromos vezetéke, ami, ha használat közben kilazul, könnyen meg is rázhat, ahogy hiányos szigetelés esetében is.

Az is szembetűnő lehet, ha a vezetéket túl vékonynak találod, ilyenkor ugyanis az általa hordozott áramhoz nem elegendő a vastagság, túlmelegedve pedig kigyulladhat. Arra is figyelj, hogy ablak- vagy udvari dísznek mindenképpen kültérit válassz: keresd rajta az IP 44 minősítést, különben vízzel, hóval érintkezve gyorsan megtörténik a baj.

Zárlatos konnektor

Bármilyen készüléket használsz, a vezetékét mindig a dugónál fogva húzd ki a konnektorból, úgy, hogy közben a konnektort a másik kezeddel támaszd meg. Ha ugyanis a vezeték nincs jól rögzítve, könnyen kilazulhat, vagy ki is szakadhat, és zárlat keletkezhet. A zárlatos konnektor pedig életveszélyes lehet: elolvadhat a vezeték és a szigetelés, vagy kigyulladhat más, a vezeték közelében lévő anyag is. Ilyenkor a biztosíték látja el a védelmet, mely hiba esetén azonnal leold, és megakadályozza, hogy baj történjen.

Ha nálad a zárlatvédelemre becsavarható biztosítókat használtok, ott ezeket zárlat után mindenképp cseréld ki, a javított betét ugyanis nem képes a zárlatot megfelelően megszakítani, vagyis nem akadályozza meg a tüzet. Ha pedig azt látod, hogy a konnektor kilazult a falból, azonnal áramtalaníts, mert megrázhat, ha hozzáérsz.

Vezetékprobléma

Alapvető, hogy minél kevesebb hosszabbítót vagy áramelosztót használsz, annál biztonságosabb a lakás. Ha mégis szükséged van rá, mindig vedd figyelembe a maximális terhelhetőséget, amit feltüntetnek a felületen. Sérülés esetén mindenképp iktasd ki, törötten vagy megrepedve sose használd.

A kutyád fognyomait viselő vezeték esélyesen javításra, cserére szorul, ne is kísérletezz vele, mert életveszélyes lehet. Figyelj a jelekre: ha égésnyomot látsz, vagy a szigetelés megfeketedik, szinte biztos, hogy zárlattal van dolgod.

Óvatlan készülékhasználat

A váratlanul támadó áramproblémák mellett az is fontos, hogy rendeltetésszerűen, a javallatok szerint használd az elektromos készülékeket. Vannak apróságok, melyek elsőre talán nem is tűnnek olyan égetőnek, elmulasztva mégis bajt okozhatnak. Ilyen például a gőzölős vasaló kezelése: mivel vízzel működik, fokozottan figyelj arra, hogy csak azután dugd konnektorba, miután megtöltötted a tartályt, és az is fontos, hogy sose tekerd a vezetéket a meleg vasalóra.

A legfontosabb illemszabályok: a mindennapi és hivatalos protokoll alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Görög Ibolya protokoll-tanácsadó lesz, akivel az est során többek között az alapvető illemszabályokról, valamint a mindennapi és az üzleti viselkedés helyes formáiról beszélget Szily Nóra, az estek háziasszonya.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2021. november 15. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A vízforralónál is hasonlóan kell eljárni, de az is veszélyes, ha a vezetéket úgy dugod a konnektorba, hogy már előtte bekapcsolod. Alapvető, hogy soha ne nyúlj nedves kézzel semmiféle elektromos eszközhöz, tisztítás előtt pedig áramtalanítsd. Ha elektromos készüléket vásárolsz, ügyelj arra, hogy mindenképpen legyen rajta a biztonságot igazoló CE jelölés. Ha úgy érzed, problémák vannak otthonoddal, nem árt, ha szakember segítségét kéred. Kattints ide, és ismerd meg a legjobb ezermestereket!

Rázott már meg az áram?

Ezt is szeretjük