Karcos és ragacsos a vasaló talpa?
Egyetlen ruhának sem tesz jót, ha ragacsos talpú vasalóval vasalod. Eláruljuk, hogyan távolíthatod el a makacs szennyeződéseket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Van, aki egyenesen imád vasalni, míg mások ki nem állhatják a házimunka ezen részét. Ám mindkét csoport tagjaival előfordul, hogy a ruhán felejtik a vasalót, vagy óvatlanul olyan mintán is átsiklanak vele, mely azonnal ráragad a vasaló talpára.

A ráégett, makacs szennyeződések és a használat közben keletkezett esetleges karcok és sérülések jelentős mértékben megnehezítik a munkát, arról nem is beszélve, hogy a készülék élettartamát is lerövidítik.

A bajba jutott vasalót azonban könnyen megmentheted néhány filléres, de annál hatékonyabb praktikával. Ezenkívül azt is eláruljuk, milyen trükkökkel lesznek a ruháid igazán simák és ropogósak!

Alufóliával, fogkrémmel a ráragadt szennyeződések ellen

Akármilyen óvatos vagy, a vasaló talpára könnyen lerakódhatnak bizonyos anyagok, melyek a hő hatására szilárd, nehezen eltávolítható réteget alkotnak. A lepedők és vászonból készült asztalterítők vasalása közben lerakódott keményítőtől például könnyen megszabadulhatsz, ha áthúzod a vasalót egy alumíniumfólia-darabon.

A talpra rakódott egyéb szennyeződésekre, így a pólókról a vasalóra ragadt mintákra kiválóan alkalmas a nem gél állagú fogkrém. Ebből nyomj egy mogyorónyi mennyiséget a hideg vasaló talpára, egy puha ronggyal alaposan dörzsöld át, végül öblítsd le. Az is segíthet, ha asztali sót szórsz egy újságpapírra a vasalódeszkán, és ezen tolod át egyszer-kétszer a forró vasalót - a só szinte minden szennyeződést eltávolít.

Fortélyok égésnyomok és vízkő ellen

Égésnyomok éktelenkednek a vasalódon? Akkor vedd az irányt a konyha felé, és keresd elő az ecetet és a sót. Ez a két filléres csodaszer a megmentője ugyanis a vasalódnak. Egy kis serpenyőben keverj össze mindkettőből egy keveset - egyenlő arányban. Melegítsd meg a keveréket - de ne legyen túl forró -, majd kend a masszát a vasaló talpára. Egy rongy segítségével finoman dörzsöld át a felületet, majd egy tisztával töröld le, és máris folytathatod a munkát.

A gőzölő funkcióval ellátott vasalók legnagyobb ellensége a vízkő, mely a folyamatos hő hatására rövid időn belül megjelenik a készülék belsejében. Ha nem akarsz idő előtt búcsút inteni a vasalódnak, a vízkőlerakódások ellen és a korrózió megelőzése érdekében időnként alaposan mosd át a vasalód belsejét a következőképpen. Töltsd meg a víztartályt ecettel, állítsd a talpára a vasalót, majd kapcsold be a gőzfunkciót. Ezután várj öt-tíz percet, hogy az ecet kifejthesse a hatását. Végül töltsd meg a víztartót vízzel, és ismételd meg a műveletet, utolsó lépésként pedig hideg vízzel öblítsd ki.

Tudtad?
A vasalóból áradó hő nagy részét a vasalódeszka nyeli el, és ez nem tesz jót a ruhának és a pénztárcádnak sem. Ha azonban egy darab alufóliát teszel a vasalódeszka borítása alá, a fólia visszaveri a hőt, és hamarabb kisimul a ruha.

Plusz három praktika a tökéletesen sima, ropogós ruhákért

Az elegáns megjelenés megköveteli, hogy a párod nadrágjára vagy ingére tökéletes éleket tudj vasalni. Ha eddig nem sikerült a művelet, akkor ideje megismerned egy hasznos praktikát. Nedvesítsd be a ruha anyagát két rész víz és egy rész ecet keverékébe mártott ronggyal. Ezután helyezz egy vastag, barna papírzacskót az élre és egyszerűen vasald le. Az eredmény magáért beszél majd.

Ha nem élt szeretnél vasalni, hanem a felhajtás vonalától szabadulnál meg, egyenlő arányban kevert víz és ecet oldatába mártott törlőkendővel nedvesítsd be a területet, majd a felhajtás alá helyezd a rongyot, és úgy vasald át a ruhát.

A túl forró vasaló enyhe égésnyomokat hagyhat a ruhákon. Ha megtörtént a baj, a foltot ecetbe mártott ronggyal dörzsöld meg, majd tiszta ruhával itasd fel a nedvességet.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük