7 egyszerű, de hatékony vasaláskönnyítő tipp
Ha a vasalás nem tartozik a legkedveltebb elfoglaltságaid közé, ideje megismerned néhány trükköt, amivel megkönnyítheted a dolgod.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Órákig a vasalódeszka fölött görnyedni nem a legjobb szórakozás, főleg úgy, hogy egy-egy ruhadarab esetében nem is elég egyszer átfutni az anyagon ahhoz, hogy leszámolj a makacs gyűrődésekkel. Egy nagy teljesítményű, jó talpkialakítással rendelkező, gőzölős vasaló sokat segít, ám nem old meg minden problémát.

Ahhoz, hogy gyönyörű éleket vasalhass, hogy ne maszatold össze az anyagot, és gyorsan megszabadulhass a gyűrődésektől, néhány praktikát is érdemes bevetned. Az alábbiak sokat segítenek.

Tartsd nedvesen a ruhákat!

Ahhoz, hogy a vasalandóval gyorsan és könnyen végezz, és a legmakacsabb gyűrődésektől is egyszerűen megszabadulhass, a ruhákat érdemes nedvesen tartanod. Ennek legegyszerűbb módja, hogy egy szórófejes flakonba vizet töltesz, és alaposan bespricceled az anyagokat. Ezután szorosan tekerd fel a ruhákat. Hogy ne száradhassanak ki, egy vizes frottírtörölközővel takard le őket.

A gőzölős vasaló jelentősen megkönnyíti a munkát, de nem minden esetben elegendő. Ha a gőz ellenére is gyűrött maradt az anyag, vagy éppen nincs gőzölős vasalód, egyszerűen megoldhatod a dolgot egy törölközővel. Forró vízzel nedvesíts be egy frottírtörölközőt, jól csavard ki, majd feszítsd a vasalódeszkára úgy, hogy alulról biztosítótűkkel rögzíted.  Ezzel a módszerrel a monogramos és csipkés anyagokat is könnyebb kivasalni - az anyagokat a hátoldalukon vasald, így szépek lesznek.

Tipp
A bársony vasalása sokaknak gondot okoz, pedig a dolog egyszerű. Takarj le egy tollpárnát fehér ruhával, és erre fektesd a bársonyt színével lefelé. Ezután tedd rá az előzetesen benedvesített bársonyruhát, és forró vasalóval vasald át - de ne nyomd rá a vasalót! Felakasztva szárítsd meg, majd egy puha kefével szálirányban keféld át.

Használj alufóliát a vasaláshoz!

Amikor ruhákat vasalsz, a vasalóból áradó hő nagy részét a vasalódeszka nyeli el, ezért a gyűrődések eltüntetése érdekében többször is át kell menned az anyagon. Felgyorsíthatod a folyamatot, ha alufóliával borítod be a vasalódeszkát a huzata alatt. A fólia visszaveri a hőt, így hamarabb kisimulnak a gyűrődések, ráadásul alacsonyabb hőmérséklet is elég ahhoz, hogy a végeredmény szép legyen.

Az alufóliát azért is érdemes a közelben tartanod vasaláskor, mert a vasaló talpára ragadt szennyeződéseket könnyen eltávolíthatod vele - utóbbiak nemcsak foltokat hagyhatnak a ruhákon, de a vasalást is megnehezítik, hiszen nem engedik, hogy a készülék könnyen csússzon.

Éppen ezért időnként, vagy amikor szükséges, teríts egy darab fóliát a deszkára, és néhányszor fuss át rajta a vasalóval.

Tipp
Ha a talpon ennél makacsabb foltok éktelenkednek, akkor - kikapcsolt, kihűlt állapotban - a következő praktika segít: készíts sűrű masszát ecetből és sóból, melegítsd meg kicsit, kend rá a talpra, és alaposan súrold át vele. Végül egy vizes ronggyal mosd le a maradékot. Ha kíváncsi vagy még több vasalómentő tippre, kattints ide!

A tökéletes, tartós élek titka

Az alufólia a deszka borítása alatt az élek vasalásánál is nagy segítség, de érdemes az ecetet is bevetned, ha tartós eredményt szeretnél. Egyenlő arányban keverj el vizet és ecetet, a keveréket töltsd szórófejes flakonba, majd vékony rétegben fújd be a ruhákat. Gyönyörű éleket kapsz cserébe. Ha a nadrágokra és az ingekre szeretnél éleket vasalni, először nedvesítsd be a ruha anyagát egy rész ecet és két rész víz keverékébe mártott ronggyal. Ezután helyezz egy vastag, barna papírzacskót az élre, és vasald le.

A nyakkendő vasalása sem egyszerű. Ha viszont egy kartonból kivágott sablont csúsztatsz a nyakkendőbe, biztosan nem vasalod majd félre az éleket.

Megérkezett a Lysol fertőtlenítő család

Magyarországra is megérkezett a több, mint 130 éves fertőtlenítő márka.

A Lysol fertőtlenítő mosószeradalék elpusztítja a baktériumok, gombák és vírusok 99,9%-át, a Lysol fertőtlenítő spray pedig amellett, hogy több, mint 100 felületen pusztítja el a vírusok, gombák és baktériumok 99,9%-át.* elsőként veszi fel a harcot bizonyított hatékonysággal a COVID-19 betegséget okozó vírus ellen.

*A Lysol fertőtlenítő spray kémiailag elpusztítja a címkén felsorolt  mikroorganizmusokat. A Lysol fertőtlenítő hatású mosószeradalék az áztatás során elpusztítja a címkén felsorolt mikroorganizmusokat. Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Ha nem élekre vágysz, hanem éppen eltüntetni szeretnéd azokat - például a nadrágon a felhajtás vonalát -, márts egy törlőkendőt egyenlő arányban kevert ecet és víz oldatába. Nedvesítsd be a területet, majd a vasalás idejére terítsd a rongyot a felhajtás alá.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük