5 természetes, de kíméletlen módszer kártevők ellen
Gondoltad volna, hogy a háztartásod hatékony fegyvereket rejt a növények kártevői ellen? Ismerd meg őket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevés növény élheti le az életét anélkül, hogy legalább egyszer ne betegedne meg, vagy esne áldozatául a kártevőknek.

Elővigyázatosság ide vagy oda, az élősködők egyetlen szobanövényt sem kímélnek, szerencsére azonban számos hatékony fegyver áll a rendelkezésedre, amivel megmentheted a kedvencedet.

Többségük ráadásul sem rád, sem a növényedre nézve nem veszélyes, a kártevőkkel viszont annál kíméletlenebb!

Ecet a rozsdagombára, lisztharmatra, tetűre

Az ecet a legjobb segítség, ha megbetegszik a szobanövényed. Az egyik leggyakoribb kártevő, a pajzstetű ellen például kiváló: az apró élősködők azonnal elpusztulnak, ha hígítatlan ecetbe mártott fülpiszkálóval kened le őket. A művelethez több pálcikát is fel kell használnod, de az ecet biztosan megöli a kártevőket és a petéiket egyaránt.

Az ecet a rozsdagombát, a diplocarponos levélfoltosságot és a lisztharmatot is hatásosan megfékezi. Szórófejes flakonba tölts két liter víz és két evőkanál almaecet keverékéből készített oldatot, és ezzel permetezd be a növényeidet mindennap, amíg teljesen rendbe nem jönnek.

Vigyázz!
Soha ne használj kertészeti virágföld helyett kerti földet a virágok ültetésénél, mert kórokozók lehetnek benne. Időnként párásítsd a növényt vízpermettel, és mindig távolítsd el a lehullott leveleket.

Banánhéjjal a levéltetvek ellen

Ha szereted a banánt, barátkozz meg a héjával is, ez utóbbi ugyanis életmentő lehet a szobanövényeid számára. Ha például levéltetvek támadták meg a szobanövényeidet, dugj három-öt centiméter mélyen a földbe, a gyökerek köré szárított vagy felszeletelt banánhéjat.

Akár a kerti növények, akár a szobanövények kerültek a levéltetvek karmai közé, a banánhéj minden esetben megoldást jelent. A kertben azért vigyázz: egész banánt vagy banánhéjat ne temess el, mert a kutya vagy a macska hamarosan nekiáll majd a kiásásának.

Krumplival a hernyók ellen

A hernyók gyakran tekerednek rá a növények gyökereire, így nem engedik, hogy a növény elegendő vízhez és tápanyaghoz jusson. Hogy mi a leghatékonyabb megoldás ellenük? A krumpli.

Hernyócsalinak helyezz vékony burgonyaszeleteket a növény szára köré a virágföldre, így az összes hernyó a felszínre jön lakmározni, és azonnal elcsípheted őket. A nyers burgonya ráadásul tartalmazza mindazt a tápanyagot, amire a fiatal növénynek szüksége van.

Hamuval a puhatestűek ellen

A hamut - mint növényvédőszert - nem véletlenül kedvelik a kertészek: megfigyelték ugyanis, hogy a hamu rátapad a puhatestű állatok testére, és kiszívja belőlük a nedvességet. A hernyók és egyéb puhatestűek inváziója ellen szórj egy kevés hamut a kerti növényekre. A fahamu kis mennyiségben kalciumot és káliumot tartalmaz, ami elősegíti a virágzást. Azt azonban ne felejtsd el, hogy a hamu alapvetően lúgos kémhatású: csak a lúgos földet kedvelő növények esetében hatásos - ilyen többek között a klematisz, a hortenzia és a rózsa is.

Fontos!
Kerüld az előre gyártott, könnyen meggyújtható hasábfák hamujának használatát, mert káros vegyi anyagokat tartalmazhat.

Csigák ellen keserűsó

A meztelen csigák elterjedése a kertben bosszantó látvány, ráadásul a nem kívánt vendégektől igen nehéz megszabadulni.

Ha viszont van otthon egy kevés keserűsó, könnyen megoldhatod a dolgot: szórd a csúszómászók útjába, és végleg elűzheted őket.

A keserűsó trágyázásra is kiválóan alkalmas. Ha szeretnéd, hogy a te füved legyen a legzöldebb, locsolj három-négy liter, keserűsóval feljavított vizet a fűre. Magnézium- és vastartalmánál fogva igazi energiabomba a talajnak.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük