5 természetes, de kíméletlen módszer kártevők ellen
Gondoltad volna, hogy a háztartásod hatékony fegyvereket rejt a növények kártevői ellen? Ismerd meg őket!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevés növény élheti le az életét anélkül, hogy legalább egyszer ne betegedne meg, vagy esne áldozatául a kártevőknek.

Elővigyázatosság ide vagy oda, az élősködők egyetlen szobanövényt sem kímélnek, szerencsére azonban számos hatékony fegyver áll a rendelkezésedre, amivel megmentheted a kedvencedet.

Többségük ráadásul sem rád, sem a növényedre nézve nem veszélyes, a kártevőkkel viszont annál kíméletlenebb!

Ecet a rozsdagombára, lisztharmatra, tetűre

Az ecet a legjobb segítség, ha megbetegszik a szobanövényed. Az egyik leggyakoribb kártevő, a pajzstetű ellen például kiváló: az apró élősködők azonnal elpusztulnak, ha hígítatlan ecetbe mártott fülpiszkálóval kened le őket. A művelethez több pálcikát is fel kell használnod, de az ecet biztosan megöli a kártevőket és a petéiket egyaránt.

Az ecet a rozsdagombát, a diplocarponos levélfoltosságot és a lisztharmatot is hatásosan megfékezi. Szórófejes flakonba tölts két liter víz és két evőkanál almaecet keverékéből készített oldatot, és ezzel permetezd be a növényeidet mindennap, amíg teljesen rendbe nem jönnek.

Vigyázz!
Soha ne használj kertészeti virágföld helyett kerti földet a virágok ültetésénél, mert kórokozók lehetnek benne. Időnként párásítsd a növényt vízpermettel, és mindig távolítsd el a lehullott leveleket.

Banánhéjjal a levéltetvek ellen

Ha szereted a banánt, barátkozz meg a héjával is, ez utóbbi ugyanis életmentő lehet a szobanövényeid számára. Ha például levéltetvek támadták meg a szobanövényeidet, dugj három-öt centiméter mélyen a földbe, a gyökerek köré szárított vagy felszeletelt banánhéjat.

Akár a kerti növények, akár a szobanövények kerültek a levéltetvek karmai közé, a banánhéj minden esetben megoldást jelent. A kertben azért vigyázz: egész banánt vagy banánhéjat ne temess el, mert a kutya vagy a macska hamarosan nekiáll majd a kiásásának.

Krumplival a hernyók ellen

A hernyók gyakran tekerednek rá a növények gyökereire, így nem engedik, hogy a növény elegendő vízhez és tápanyaghoz jusson. Hogy mi a leghatékonyabb megoldás ellenük? A krumpli.

Hernyócsalinak helyezz vékony burgonyaszeleteket a növény szára köré a virágföldre, így az összes hernyó a felszínre jön lakmározni, és azonnal elcsípheted őket. A nyers burgonya ráadásul tartalmazza mindazt a tápanyagot, amire a fiatal növénynek szüksége van.

Hamuval a puhatestűek ellen

A hamut - mint növényvédőszert - nem véletlenül kedvelik a kertészek: megfigyelték ugyanis, hogy a hamu rátapad a puhatestű állatok testére, és kiszívja belőlük a nedvességet. A hernyók és egyéb puhatestűek inváziója ellen szórj egy kevés hamut a kerti növényekre. A fahamu kis mennyiségben kalciumot és káliumot tartalmaz, ami elősegíti a virágzást. Azt azonban ne felejtsd el, hogy a hamu alapvetően lúgos kémhatású: csak a lúgos földet kedvelő növények esetében hatásos - ilyen többek között a klematisz, a hortenzia és a rózsa is.

Fontos!
Kerüld az előre gyártott, könnyen meggyújtható hasábfák hamujának használatát, mert káros vegyi anyagokat tartalmazhat.

Csigák ellen keserűsó

A meztelen csigák elterjedése a kertben bosszantó látvány, ráadásul a nem kívánt vendégektől igen nehéz megszabadulni.

Ha viszont van otthon egy kevés keserűsó, könnyen megoldhatod a dolgot: szórd a csúszómászók útjába, és végleg elűzheted őket.

A keserűsó trágyázásra is kiválóan alkalmas. Ha szeretnéd, hogy a te füved legyen a legzöldebb, locsolj három-négy liter, keserűsóval feljavított vizet a fűre. Magnézium- és vastartalmánál fogva igazi energiabomba a talajnak.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük