5 pihe-puha tipp
Már hetek óta kattog a konvektor, mégis hűvösnek érzed a lakást? Ne a fűtést csavard feljebb: légy kreatív, és használj textilt ott is, ahol eddig el sem tudtad volna képzelni!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha alaposabban szemügyre veszed a lakásod, azonnal szembetűnik, hogy milyen fontos szerepet töltenek be benne a textilek, és hogy nincs az a szoba, ahol ne lennének jelen.

fotó: IKEA

A különböző anyagok legfontosabb feladata, hogy színt és kényelmet varázsoljanak a szobákba, valamint melegséggel töltsék meg azokat.

A pihe-puha otthon megteremtésének tehát nincs is egyszerűbb módja, minthogy a lehető leginkább kihasználni a textilek sokoldalú használatában rejlő lehetőségeket. Egy kis kreativitással, néhány finom anyaggal, és természetesen tippjeink segítségével akár egy nap alatt otthonosabbá teheted a lakásod!

1. tipp: Van élet az ágyneműn túl!

Ha a hálószoba kapcsán felmerül a textilek kérdése, akkor szinte egyöntetűen a lepedőre, az ágyneműhuzatokra, esetleg az ágytakaróra gondolunk. Pedig eszünkbe juthatna a kemény fejtámla vagy a hideg tapintású, rácsos ágyvég is. Miért ne lehetne azokat is textilbe öltöztetni? Gondolj csak bele, nem lenne kényelmesebb egy pihe-puha támlának dőlve tévézni vagy olvasgatni ahelyett, hogy folyton a párnákat rendezgetnéd a hátad mögött?
Hogy az ágyat puhábbá varázsold, a kárpitos telefonszáma helyett szerezz be egy téglalap alakú, a hálószoba és az ágy színvilágához passzoló textilt, és madzaggal erősítsd a támlához - így később könnyedén le is veheted, ha például ki szeretnéd mosni. A rácsos ágyvégek takarásához úgy alakítsd ki a textilt, mintha párnahuzatot készítenél! Ezt egyszerűen ráhúzhatod a fejtámlára, és ha még párnákat vagy nagyobb szivacsdarabokat is rejtesz bele, akkor nemcsak melegebb hatást, hanem nagyobb kényelmet teremthetsz az ágyadban.

2. tipp: Ágyban, párnák közt... - másképp

A paplan és a párna nélkülözhetetlen kelléke egy ágynak, kombinálásukra és az általuk nyújtott kényelem fokozására azonban számtalan lehetőség van. Képzeld csak el, milyen csodálatos érzés lehet télen egy lepedőkkel, finom takarókkal, puha pehelypaplannal és ágytakaróval leterített ágyba bebújni!
Ha ezt választod, ügyelj arra, hogy a rétegek ízlésesen fedjék egymást, és hogy ne legyen egyhangú a kompozíció, kísérletezz a különböző színekkel és mintákkal! Az egyszínű anyagokat kombináld nyomott mintás vagy kockás szövetekkel. A tarka és virágos textilekhez jól illik a csíkos minta, és ha ügyelsz arra, hogy a színek passzoljanak, rengeteg különböző mintát bevethetsz. Hogy tökéletes legyen az összhatás, ne felejts el néhány díszpárnát bevetni!

3. tipp: Kárpitozd be a nappalit!

Mivel a nappali a lakás központi helyisége, ahol a legtöbb időt töltjük, ezt a szobát érdemes a lehető legkényelmesebbé varázsolni. Ráadásul a textilek változatos felhasználására is itt van a legtöbb lehetőség.
Mikor a nappali kialakítását tervezed, jusson eszedbe, hogy a szövetek legfontosabb feladata, hogy különféle anyagokkal töltsék meg a teret. Ne ragaszkodj tehát egyetlen mintához vagy színhez: engedd szabadjára a fantáziád, és merd változatosan használni a textileket! A kanapét laza pamutborítással teheted puhábbá, amihez remekül illik egy damaszttal kárpitozott fotel, és egy nehéz bársony- vagy szarvasbőr zsámoly. A függöny vagy a roló anyagaként válaszd a vászont, az összhatás pedig lenyűgöző lesz, ha egy gyapjútakarót is dobsz a kanapéra!

4. tipp: Kényelem a konyhában is

Az étkezőben és a konyhában is különleges hangulatot teremthetsz a textilek változatos kombinálásával. Az abrosz, a szalvéták, a székek kárpitja, valamint az asztali futók és függönyök alkotta összeállítás teret enged a mintákkal való játéknak, de természetesen csakis az adott színösszeállítás keretein belül. Egy virágmintás szegéllyel ellátott zöld asztali futó, amely inkább a díszítés, mintsem a takarás funkcióját látja el, egy törtfehér faasztallal gyönyörű látványt nyújt. A tökéletes harmónia, és természetesen a vendégek kényelme érdekében érdemes az étkezőszékeket is az asztalhoz igazítani néhány, az asztali futóhoz illő ülőpárnával.

5. tipp: A harmónia mindenekelőtt!

Ha valóban változtatni akarsz a környezeteden, fontos, hogy a tervezéskor szabadjára engedd a fantáziád, és egy kicsit merészebben válogass a lehetőségek közül. Arra azonban mindig nagyon ügyelj, hogy a választott anyagok és színek harmonizáljanak egymással, hiszen enélkül az egésznek szinte semmi értelme. Egy barnásszürke vászonroló például kitűnően kiegészít egy krémszínű vászonfüggönyt, ám ha az egyik vászonból készülne, a másik pedig bársony lenne, akkor igen furcsa összhatás alakulna ki.

Természetesen használhatsz eltérő anyagokat, de ahelyett, hogy hirtelen ötlettől vezérelve több kilométernyit vásárolnál be a különböző textilekből, még az üzletben teríts egymás mellé egy-egy darabot az esélyesekből, és azonnal kiderül, hogy illenek-e egymáshoz vagy sem.

"Miért van az embernek szüksége saját otthonra? Hogy legyen tető a feje felett, hogy legyen hol aludnia és ennie, hogy minden személyes holmiját elhelyezhesse valahol. Azonban érdemes elgondolkodni azon is, hogy valóban szeretsz-e a lakásodban lakni?"
A Scolar Kiadó gondozásában tavaly megjelent könyv a szerző, Lizzie O'Prey nézőpontját és tapasztalatait közvetíti arról, hogyan is érdemes kiválasztani és felhasználni a megfelelő színeket, mintákat, anyagokat, bútorokat, és hogyan rendezhetők el a térben. A mű elsődleges célja az olvasók ösztönzése, nem pedig lakberendezési szabályok lefektetése.

Teremtsd meg álmaid otthonát!
Szerző: Lizzie O'Prey
Kiadja: Scolar Kiadó
Megjelenés éve: 2006
Ára: 2495 Ft

Itt megrendelheted! »

Ezt is szeretjük