5 kék tipp
Hogy otthon is nyugalom vegyen körül
A kék szín a legjobb nyugtató. Ha egyébként is sok stressz ér, miért ne használnád ezt a színt az otthonodban?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan úgy tartják, hogy kellemes és kellemetlen emlékeink alakítják, hogy milyen színeket és azok mely árnyalatait kedveljük. A nyaralások, ünnepnapok, találkozások és búcsúk mind fontos szerepet kapnak a színekhez fűződő viszonyunk kialakulásakor.

Ahogy egy dalról is eszedbe juthat életed egy adott korszaka, a színek is régi emlékekhez kapcsolódnak. Ha a kék látványa számtalan kellemes emléket idéz fel benned, miért ne töltenéd meg vele az otthonod?

1. tipp: Hűts és melegíts!

Attól függően, hogy melyik árnyalatát választod, a kékkel fel is melegítheted az otthonod, de kellemesen hűs érzetet is kelthetsz. Ha a nappaliba a természetes fény nem csak néhány órára áramlik be, bátran használd a kéket! A hűvös, friss érzetet a kék szürkés vagy zöldes árnyalataival érheted el, arra azonban ügyelj, hogy csak mértékkel használd! Nem feltétlenül szükséges az összes falat hideg kékre mázolnod, már az is elég, ha csak egy vagy két falfelület kapja ezt a színt!
Ahol pedig felmelegíteni szeretnéd a levegőt, ott a kék lilába hajló árnyalatai közül válassz! Ezek a színek egyébként kifejezetten jól mutatnak az előszobában és a folyosókon.

2. tipp: Koncentrálj!

A kék a legalkalmasabb a lakás azon helyiségeibe, ahol fokozott koncentrációra van szükség. A dolgozószobába vagy az otthoni irodába elsősorban a kék hűvösebb árnyalatai a megfelelők, ezek ugyanis nyugtatnak, mégis frissen tartják az elmét. Ha nem szeretnéd az egész szobát kékbe borítani, csak egy-két falfelületet fess kékre, és néhány széket, esetleg kiegészítőt - irattartó, díszdoboz, terítő - fess vagy cserélj kék árnyalatúra!

3. tipp: Társítsd!

A kék nagy előnye, hogy mind a modern, mind pedig a klasszikus enteriőrökhöz tökéletesen társítható, de természetesen csak a megfelelő árnyalat! Az élénkebb, élesen hideg kék és a modern stílus tökéletes összhangot alkot, főként, ha a fém is szerepet kap a helyiségben. Ügyelj természetesen arra, hogy ne fagyaszd le a szobát: a kanapéra dobálj élénkpiros és sárga párnákat, a padlóra pedig teríts pihe-puha "süppedős" szőnyeget, amelynek melegségével kompenzálhatod a hűvös hangulatot.
A klasszikus enteriőrben viszont a kék korhű árnyalatai a legmegfelelőbbek. Szinte minden festékcsaládban találsz olyan árnyalatokat, amelyeket kifejezetten a régebbi épületekhez terveztek. Ezek visszafogottabbak, és kiválóan alkalmasak a körbefutó falburkolat és az egyedi építészeti vonások hangsúlyozására. Ha pedig a kékhez fehér is társul, akkor az legyen egyszerű és matt, semmiképpen ne használj csillogó vagy fényes árnyalatokat!

4. tipp: Teremts mediterrán hangulatot!

A mediterrán vidékeken a vidám, élénk kék árnyalatok a napos ég és a meleg tenger színét tükrözik - a hatást pedig tovább fokozza a fehér szabad használata. Ha nyaraltál már a mediterrán térségben, akkor ez a színösszeállítás csodás emlékeket ébreszt majd benned, így már csak ezért is megéri ezeket a színeket használnod az otthonodban. A fürdőszoba klasszikus fehér berendezését kifejezetten feldobja a kék mozaikcsempe. Mindenképpen élénk és vibráló árnyalatokat válassz, például türkizt, de ilyen palettához jól illik a vidám világoszöld is. Szerezz be citruszöld díszpárnahuzatokat vagy egy kis szőnyeget, hogy különleges legyen az összeállítás, de tehetsz jól látható helyre egy zöldcitromokkal teli fehér tálat - a krétafehér a legideálisabb -, így ízléses és tökéletes összhangot teremthetsz.

5. tipp: Csak angolosan!

Ha túl hivalkodónak találod a mediterrán stílust, akkor próbálkozz az angol tengerpart hangulatával! A kanapékat és a székeket borítsd hagyományos, strapabíró tengerészkék pamuttal! Arra azonban ügyelj, hogy kerüld a két színből álló összeállítást, a függönyökön és sötétítőkön ezért dobj be egy kis rózsaszínt vagy zöldet, a szőnyegeken pedig barnásszürke árnyalatot. Ha egy kis faanyagot is szeretnél látni a szobában, akkor a padlót hagyd csupaszon, vagy invesztálj be egy klasszikus fedélzeti székbe, mely vászonkárpitjával és fakeretével kerek egésszé teszi az összeállítást.

A hab a tortán pedig a kavicsszürke: a kiegészítők között mindig legyen egy kőváza vagy egy palatál.

"Miért van az embernek szüksége saját otthonra? Hogy legyen tető a feje felett, hogy legyen hol aludnia és ennie, hogy minden személyes holmiját elhelyezhesse valahol. Azonban érdemes elgondolkodni azon is, hogy valóban szeretsz-e a lakásodban lakni?"
A Scolar Kiadó gondozásában tavaly megjelent könyv a szerző, Lizzie O'Prey nézőpontját és tapasztalatait közvetíti arról, hogyan is érdemes kiválasztani és felhasználni a megfelelő színeket, mintákat, anyagokat, bútorokat, és hogyan rendezhetők el a térben. A mű elsődleges célja az olvasók ösztönzése, nem pedig lakberendezési szabályok lefektetése.

Teremtsd meg álmaid otthonát!
Szerző: Lizzie O'Prey
Kiadja: Scolar Kiadó
Megjelenés éve: 2006
Ára: 2495 Ft

Itt megrendelheted! »

Ezt is szeretjük