3 rejtett jel, hogy életveszélyes a konyhád

A konyhai eszközök hasznosak és praktikusak, egy részük azonban akár életveszélyes is lehet. Az intő jeleket érdemes komolyan venned!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hitted volna, hogy a szagelszívód veszélyt jelenthet? És azt, hogy sugárzásnak vagy kitéve a konyhában?

Nemcsak az éles kések és a forró főzőlap tartogat kellemetlen meglepetéseket: olyan veszélyforrások is lehetnek az otthonodban, amelyekre nem is gondolnál. A következő jelekre odafigyelve azonban védekezhetsz ellenük!

Gyakori fejfájás

A konyhák többségében találkozni szagelszívóval, azzal az igencsak praktikus berendezéssel, amely megakadályozza, hogy az egész lakásban érezni lehessen a vasárnapi ebéd illatát. Előnyei mellett azonban ügyelned kell megfelelő karbantartására is, ennek hiányában ugyanis a szagelszívó rejtett veszélyforrássá válhat.
Ha használata mellett például rendszeresen fáj a fejed, vagy gyakran úgy érzed, mintha nehezebben kapnál levegőt a konyhában, miközben főzöl, ne a gyógyszerek után nyúlj, hanem vedd alaposabban szemügyre a szagelszívót. Az ugyanis rendszeres ellenőrzés és tisztítás hiányában nagy mennyiségű zsírt és port képes felhalmozni, ami egyfelől számos baktérium kiváló táptalaja lehet, másfelől egy váratlan műszaki meghibásodás vagy tűz esetén akár komolyabb veszélyt is jelenthet.
Nem utolsósorban pedig gyakran a szagelszívók tehetők felelőssé a fejfájásért is, főként a manapság oly népszerű műanyag nyílászárók mellett, amelyek nem teszik lehetővé a helyiségek természetes szellőzését, így semmi sem pótolja az oxigént, amelyet a szagelszívó elszív a helyiségből.

Gyanús sípolás

Kényelmes, ugyanakkor igen gazdaságos megoldás kuktában főzni. Amellett, hogy sokkal gyorsabban készül el benne az étel, szinte egyáltalán nem is igényel odafigyelést. A kulcsszó azonban jelen esetben a szinte. Ha ugyanis esetleg több dolgot csinálsz egyszerre, és megfeledkezel a feltett ételről, megeshet, hogy hatalmas csatatér fogad, mire visszatérsz a konyhába. Mielőtt megtörténne a baj, vedd komolyan a jeleket: ha a kukta felől egyre ritkábban hallasz sípoló hangot, a biztonsági szelepet gyakran meg kell ütögetned, hogy forogjon, és kiengedje a főzés közben keletkezett gőzt, ideje újra cserélned az edényt. Fontos továbbá az is, hogy a kukta fedelének szigetelése is ép legyen: ha a gumicsík rendszeresen leesik a fedőről, ne próbáld visszaragasztani, inkább szerezz be egy biztonságosabbat. A szigetelés hiányában az edényből kiszabaduló gőz ugyanis akár komolyabb égési sérüléseket is okozhat.

Óvatosan a kávéfőzővel!
A kávéfőző hasonlóan veszélyes lehet. Ha olyan készüléked van, amely korábban automatikusan lekapcsolt, miután lefőzte a kávét, ám egy ideje megfeledkezik erről, cseréld le minél előbb. A bekapcsolt állapotban hagyott gép ugyanis tovább melegítheti a vizet, a keletkezett vízgőz pedig könnyen szétfeszítheti a kávéfőzőt.

Elalvó lángocska

Ha a konyhai készülékeid nem éppen fiatalok, különösen fontos, hogy kellő figyelmet fordíts a karbantartásukra. A sütő például egyike azoknak a berendezéseknek, amelyek esetében elengedhetetlen, hogy legalább évente egyszer alaposan átvizsgálja őket egy szakember, különös tekintettel a gázvezetékre, a szigetelésre és a csatlakozókra.

A gázsütők esetében nagyon lényeges továbbá, hogy megfelelően legyenek bekötve, flexibilis csővel csatlakozzanak a gázcsőhöz, és a tömítések is kitűnő állapotban legyenek. Ellenkező esetben, valamint hibás, régi vezetékek és csövek esetében könnyen előfordulhat, hogy a gáz szivárogni kezd, ami nemcsak belélegezve veszélyes, de súlyos balesetekhez is vezethet.
A régi készülékekkel kapcsolatban gyakori probléma, hogy elalszik a láng, a biztonsági kapcsoló azonban nem zárja el a gáz útját, így az szivárogni kezd a lakásban. Ha sütés közben rendszeresen tapasztalod, hogy kikapcsol a sütő, minél előbb hívj szakembert, és javíttasd meg a készüléket!

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A belélegzett gáz ugyanis nemcsak az egészségedet károsíthatja, de akár életveszélyes is lehet, ha szikra vagy nyílt láng hatására berobban.

Fontos tudnod!
Ha gázszagot érzel, az első teendőd az legyen, hogy elzárod a főcsapot, majd kinyitod az ablakokat. Véletlenül se gyújts meg semmit, és az elektromos készülékeket is kapcsold ki. Ne nyúlj a villanykapcsolókhoz sem, és a telefonodat is csak a gáz forrásától biztonságos távolságban használd! Ha a szivárgást nem tudod gyorsan megszüntetni, tényét minél előbb jelentsd az illetékes gázszolgáltatónak!
Ezt is szeretjük