4 filléres házi praktika makacs vízkő ellen

Ragyogni fog a csempe és a padlólap

A nagyik tudnak valamit, hiszen a házi praktikáik mindig beválnak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vízkővel való állandó küzdelem nem kell, hogy megkeserítse a hétvégi takarítást. Persze, folyamodhatsz segítségért a különböző vízkőoldó szerekhez is, ám ha megkímélnéd a környezetedet - és a csapot - a bennük lévő kemikáliáktól, akkor vesd be a legjobb házi praktikákat.

Filléres csodaszer: ecet

Habár erős és sokáig érződő szaga miatt az ecetet sokan nem szívesen vetik be, mégis érdemes vele számolni, mert az egyik legjobb vízkőoldó, ráadásul a pénztárcádat is kíméli. Valószínűleg nálad is akad egy üveggel a konyhaszekrényben, ha másra nem is, ételek ízesítésére.

Kapd gyorsan elő, és egy szivacsra önts belőle bőven. A kád, mosdó, illetve a zuhanytálca felületét egyszerűen súrold át a szivaccsal, várj tíz percet, majd forró vízzel öblítsd le. Hatékonyabb megoldásért öntsd a tömény ecetet a kérdéses felületre, sőt, ha a csap el van dugulva a vízkőtől, akkor le is szerelheted, és ecetbe áztathatod. Meglátod, egy óra után olyan lesz, mintha új lenne.

Gazdagított változat

Még jobb, ha az ecetet nem önmagában használod, hanem val vegyíted, így sokkal hatékonyabban elbánhatsz a vízkővel. Csak arra vigyázz, hogy ha nagyon szemcsés a só, óvatosan dörzsölj, mert megkarcolhatja a burkolatot. 1 l vízben forralj fel 1 dl ecetet. Amikor felfőtt, adj hozzá egy evőkanál t is. A langyos háziszert kend a kívánt felülete, és hagyd rajta fél órát. Végül ebben az esetben is jöhet a forró vizes tisztítás.

A nagyi kedvence

A nagymamák sokszor nyúlnak a konyhában található csodaszerekhez, ha takarításról van szó. Ilyen kedvenc a citrom is, hiszen kissé savas leve könnyedén lemarja a vízkövet a csapról és csempéről, nem utolsósorban pedig fényt is ad nekik.

Egyszerűen vágj félbe egy citromot, és dörzsöld át vele a vízköves felületeket. Ha nagyobb felület tisztítanál, akkor néhány citrom levét feloldhatod kevés vízben, és azzal is törölgethetsz. Persze, ez a keverék korántsem annyira hatékony, mint önmagában a gyümölcs, de például felmosáshoz ez a megoldás is remek.

Szódabikarbónás segítség

A szódabikarbóna elsősorban fehérítő hatásáról ismert, de legalább ennyire hatásos vízkőoldó is. Egy zacskónyi egy egész kádra elegendő, ráadásul az ára sem túl magas, így a legjobb, ha mindig tartasz belőle otthon.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nedvesítsd be a vízköves felületet, majd szórd rá a szódabikarbónát. Egy kefével súrold át a problémás területet, végül forró vízzel öblítsd le. Az egyetlen hátránya ennek a megoldásnak, hogy a szódabikarbóna mindent könnyedén kifehérít, így lehetőleg olyan helyeken használd, amelyek eredetileg is fehérek.

Te szoktad valamelyik fenti csodaszert használni? Elégedett vagy vele?

Ezt is szeretjük