Rák, fulladás, asztma

3 rejtett veszélyforrás a lakásban

A kényelmes otthonnak ára van, mégpedig az egészségeddel. Ismerd meg a veszélyforrásokat!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Természetes igény, hogy ha az utcán vagy a tömegközlekedési eszközökön nem is, legalább az otthonodban biztonságban legyél a különböző fertőzésekkel és betegségekkel szemben.

Egy lakás azonban nem attól lesz egészséges, hogy rendszeresen kitakarítod, szellőztetsz, és karbantartod az olyan berendezéseket, mint a gáztűzhely vagy a konvektor. Fontos, hogy azoktól a tárgyaktól is megszabadulj, amelyek kifejezetten próbára teszik az egészséged.

Rákkeltő, allergiát kiváltó illatosítók

Az alaposan kitakarított lakás nem csak tiszta, de illatos is. Ha viszont éppen nincs lehetőséged takarítani, de jó lenne kellemes aromákkal megtölteni a lakást, kézenfekvő megoldásnak tűnhetnek a keleti életérzést megidéző füstölők, a romantikus hangulatú illatgyertyák, vagy a kétségkívül praktikus elektromos illatosítók. Ez utóbbiak terén ráadásul már olyat is találni, amelybe egyszerre három illatanyag is behelyezhető, hogy mindig más és más aroma töltse be a helyiségeket.

Nem árt azonban tudnod ezekről a mesterséges illatosítókról, hogy szinte mindegyikük tartalmaz az egészségre káros vegyi anyagokat. A füstölőkben található benzolnak például rákkeltő hatást tulajdonítanak, és gyakran fejfájást, valamint kellemetlen közérzetet is a számlájukra írnak. Hasonlóan tanácsos vigyáznod az elektromos illatosítókkal és az illatgyertyákkal, ezek ugyanis formaldehidet tartalmazhatnak. Ez a vegyület rákkeltő hatású, irritálja a szemet, a nyálkahártyát, fulladást okozhat, asztmásoknál pedig felerősítheti a betegség tüneteit.

Vigyázz velük!
Ha semmiképpen nem akarsz lemondani a mesterséges illatosítókról, akkor legalább módjával használd őket, és lehetőleg jól szellőző helyiségben.

A kényelmes, praktikus, mégis veszélyes szőnyegpadló

A szőnyegpadló évekig rendkívüli népszerűségnek örvendett, ami nem is meglepő: bizonyos fokig hang- és hőszigetel, kényelmes rajta lépkedni, ráadásul csak egyszer kell lefektetni, sosem mozdul el többé.

Ez utóbbi tulajdonsága azonban talán a legnagyobb hátránya amellett, hogy egyszerű porszívóval egyáltalán nem lehet teljes mértékben kitisztítani, ezért allergiára hajlamosaknak nem ajánlott ez a burkolat.

A szőnyegpadlót ráadásul kirázni sem szokás, ahogy időnként felcsavarni sem, így ritkán derül fény arra, hogy mi is bújik meg alatta. Pedig érdemes lenne, a szőnyegpadló ugyanis szinte teljesen leszigeteli az alatta lévő betonréteget, amelynek következtében a szőnyeg alatti felület kiváló otthon a penészgombák számára. A penésznek ráadásul túl sok nedvességre sincs szüksége ahhoz, hogy megtelepedjen: elég, ha félévente egyszer - ahogy azt ajánlják is - alaposan átmosod a szőnyeget speciális tisztítógéppel, máris kiváló táptalajt biztosítasz a számukra.
A penész ráadásul egyáltalán nem jó társaság: irritálja a nyálkahártyát, allergiás és megfázásos tüneteket okoz, ráadásul számos légzőszervi megbetegedésért is felelőssé tehető.

A kártevők ellen - mérgekkel

Bizton állíthatjuk, hogy nincs olyan ember, akinek ne feszülne meg minden idegszála, amikor az éjszaka közepén egy, a füle közelében zümmögő szúnyogra ébred. Ha nem vagy elég felkészült, és nem tartasz otthon praktikus elektromos szúnyogriasztót, akár az egész éjszakát ébren töltheted a kellemetlen betolakodó miatt.

Akár a szúnyogokat szeretnéd távol tartani, akár a hangyáktól, a csótányoktól vagy más kártevőktől óvnád meg a lakásod, nem árt tisztában lenned vele, hogy milyen anyagokkal is próbálkozol. A manapság olyannyira népszerű, konnektorba dugható szúnyogriasztók, az aeroszolos légyirtók, valamint a további, igen hatékony rovarriasztók veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak - akár olyanokat is, amelyeknek felhasználását a növényvédő szereket gyártóknak már nem engedélyezik.

A mesterséges rovarriasztókban található anyagok közül igen veszélyes például a vélhetően rákkeltő hatású alletrin, amelynek használata már hazánkban sem engedélyezett - legalábbis növényvédő szerként nem. A fenotrinnal hasonló a helyzet: a növényvédő szerként tiltott anyag káros hatással van a hormonháztartásra, és rendkívül mérgező a vízi élőlények számára. Az esbiotinról, a bioalletrinről és az esbiolról is feltételezik, hogy közrejátszhat a daganatos megbetegedések kialakulásában, míg a permetrin emellett az immunrendszert is gyengítheti.

A természetes szerek között számos alternatív megoldást találsz a kártevők elriasztására, a szintén igen egészségtelen tisztítószerek kiváltására vagy éppen az otthonod illatosítására.
Ezt is szeretjük