3 mérgező vegyület a lakásban: asztmát és tüdőgyulladást is okozhat

A következő anyagok nemcsak bosszantó tüneteket, de akár rákot is kiválthatnak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az utóbbi ötven évben gyártott legtöbb szintetikus termék tartalmaz illékony anyagokat, melyek - néha mérgező gőzök formájában - könnyen elpárolognak. Az otthonokban ezek a gázkibocsátó anyagok, az úgynevezett illékony szerves vegyületek okozzák a legjelentősebb légszennyezést.

A rétegelt lemezekben, farostlemezekben, festékekben, ragasztókban, szintetikus szövetekben és a tisztítószerekben szó szerint több száz különböző illékony szerves vegyület található. Alább a leggyakoribb és legártalmasabb vegyületek közül csak hármat ismertetünk.

Szerencsére ezek a gőzök idővel szétoszlanak, emellett minimalizálhatod a mérgek megjelenését otthonodban, ha öregebb bútorokat és szőnyegeket választasz, vagy, ha az új tárgyakat alaposan kiszellőzteted, mielőtt bevinnéd őket a lakásba. De azért a legjobb, ha kizárólag természetes anyagokat választasz, melyeket nem kezeltek semmilyen vegyszerrel.

A legártalmasabb vegyületek

Formaldehid

Nem látni, de a festékekből, a préselt fabútorokból, a padlószőnyegből és a bizonyos fajta szigetelőanyagokból kipárolgó formaldehid fejfájást, szemirritációt, légzési nehézségeket, csalánkiütést és más allergiát okozhat, emellett a formaldehid gyerekeknél asztmás rohamot válthat ki.

Benzol

A műanyagok, mosószerek és kőolajalapú üzemanyagok gyártásakor használt benzol nagy koncentrációban leukémiát, nyirokcsomó- és más rosszindulatú daganatot okozhat.

Rákkeltő anyagok a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

A tartósan fennálló, magas benzolkoncentráció fejfájást, álmosságot, depressziót és étvágytalanságot válthat ki. A benzol a tisztítószerekben fordul elő, például a súrolószerekben: használj a mesterséges változatok helyett természetes anyagokat, például sót vagy szódabikarbónát.

Triklóretilén

A vegytisztításhoz és a textilfeldolgozáshoz használt triklóretilén májrákot okozhat. Nyomokban ugyan, de ragasztók, kenőanyagok, festékek, lakkok és gumianyagok is tartalmazhatják ezt a mérgező, színtelen vegyületet. A mérgező anyagok koncentrációját a lakás levegőjében csökkentheted úgy is, ha légtisztító növényeket alkalmazol. Kattints ide, és ismerd meg őket!

Cikkünk Jackie Craven Az egészséges otthon című könyve alapján készült, mely az Officina ’96 Kiadó gondozásában jelent meg.

Természetes szereket használsz a háztartásban?

Ezt is szeretjük