30 nap után felmondják a szerződést
Ha nem fizetsz a biztosítónak
A biztosítóknál nincs türelmi idő, ráadásul a biztosítás nem azonnal lép életbe. Néhány dolog, amit tudnod kell.

Ez is érdekelhet

Folyton eltapsolja gyermeked a zsebpénzét? Van megoldás! (x)

Hosszabbítsd meg a nyarat SZÉP-kártyával! (x)

Bemutatták a Tháliában a világ leghíresebb krimijét (x)

beauty and style

Frizurakészítés spéci eszközökkel: letesztelte a blogger, mit tudnak a koreai hajbigyók »

Megcsinálták a Crocs papucs csizma változatát – Nem tudjuk, sírjunk-e vagy nevessünk »

Divatosak, nőiesek, és keskenyebbnek mutatják a csípőt: így viseld a vállhangsúlyos felsőket »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A biztosításokra vonatkozó alapvető rendelkezéseket a Polgári Törvénykönyv tartalmazza. Ezektől az előírásoktól a biztosítók szabályzatai és a biztosítási szerződések csak a biztosított előnyére térhetnek el. A biztosítási szabályzat azonban kimondhatja, hogy, ha a biztosítási esemény - sérülés, halál, vagyoni kár - rendkívüli körülményekkel, például természeti katasztrófával, terrorcselekménnyel összefüggésben következik be, a biztosító nem köteles teljesíteni.

A biztosítási szerződés a felek írásbeli megállapodásával, illetve a biztosítási kötvény kiállításával jön létre. A szerződést akkor is megkötöttnek kell tekinteni, ha a biztosító a fél ajánlatára 15 napon belül nem nyilatkozik. Ám ezen kívül is létezik néhány fontos dolog, amit nem árt tudni a biztosítókkal kapcsolatban - többek között például azt, hogy mikor és meddig érvényes a biztosítás, továbbá mikor mondhatja fel azt a biztosító.

Halasztás nélkül 30 nap a felmondási idő

Kevesen tudják, hogy a biztosítás nem a megkötésekor lép érvénybe, hanem az azt követő napon, amikor az első biztosítási díjat befizeted. Utóbbira a továbbiakban is nagyon figyelj, mert könnyen elúszhat rajta a biztosításod. Az esedékes díj időben érkezzen meg a biztosítóhoz, a díj esedékességétől számított 30. nap elteltével ugyanis az általános szabályok szerint a biztosítás megszűnik, ha addig a hátralékos díjat nem fizetted meg, és halasztást sem kaptál.

Érdemes egyébként évente egy összegben letudni az autó- és a lakásbiztosítási díjakat, mert az éves befizetéseket olykor kedvezményekkel jutalmazzák a biztosítók.

Bejelentési kötelezettség - időben

A biztosítónak tudnia kell, milyen kockázattal jár az ügyféllel történő szerződéskötés, ezért köteles vagy minden olyan, a biztosítás elvállalása szempontjából lényeges körülményt közölni a biztosítóval, melyet ismersz, vagy ismerned kell. E kötelezettségnek úgy is eleget tehetsz, hogy a biztosító által írásban átadott kérdéssort a valóságnak megfelelően kitöltöd.

A biztosító cégek általában azt is előírják, hogy az ügyfél jelentse be, ha a biztosítást érintő körülményekben változás következett be. Ügyelj rá, hogy erre időben sor kerüljön, mert különben eleshetsz a biztosítási összegtől!

Az is fontos, hogy a biztosítási esemény bekövetkeztét a biztosítási szabályzatban szereplő határidőn belül közöld a biztosítóval, és tedd lehetővé állításaid ellenőrzését. Ha nem így jársz el, és emiatt a lényeges körülmények kideríthetetlenné válnak, a biztosító nem köteles fizetni.

A vagyonbiztosítás felmondásának ára

A vagyonbiztosítási szerződés, amilyen például a lakásbiztosítás is, több különleges jellemzővel bír. Egyrészt csak az köthet ilyet, aki a vagyontárgy megóvásában érdekelt, vagy aki a szerződést érdekelt személy javára köti meg. Másrészt a biztosítási összeg nem haladhatja meg a biztosított vagyontárgy valóságos értékét. Harmadrészt, a felek a felmondási jogot legfeljebb három évre kizárhatják. Egyébként a szerződést írásban, a biztosítási időszak végére, 30 napos felmondási idővel lehet felmondani. A biztosítók általában díjengedménnyel jutalmazzák, ha valaki hosszú időre köt velük biztosítást.

Ezt hívják tartamengedménynek. Amennyiben azonban ezen időtartamon belül felmondod a biztosítást, a biztosító követelheti a tartamengedmény megfizetését, ami nem kis összeg.

Amikor fizetnek, de te állod a költségeket

A felelősségbiztosítási szerződés lényege az, hogy a biztosított valamely károkozásáért a biztosító áll helyt. A biztosító a kártérítési összeget közvetlenül a károsultnak fogja megtéríteni. Neked, mint biztosítottnak csak akkor fizet, ha előzőleg már kiegyenlítetted a károsult követelését.

A biztosító a károsult felé abban az esetben is helytáll, azaz részére kártérítést fizet, ha a kárt ügyfele szándékosan vagy súlyos gondatlanságból okozta. Ilyenkor azonban bizonyos esetekben követelheti a biztosítottól a károsultnak kifizetett összeg megtérítését.

Vizsgáld felül a szerződést, és spórolj!

A biztosítások világában a hűség nem feltétlenül erény. A biztosítók gyakran jelentős kedvezményeket kínálnak azon ügyfeleiknek, akik náluk kötnek gépjármű-, lakás- és egyéb biztosítást. Egy évvel később azonban a díj már egyáltalán nem tűnik olyan alacsonynak. A cégek a fogyasztók kényelmességére alapoznak, vagyis arra, hogy egyszerűbb automatikusan tovább fizetni a díjat, mint felbontani a szerződést, majd új lehetőségeket keresni. Sok pénzt takaríthatsz meg tehát, ha egy kicsit körülnézel, és más társaságnál új biztosítást kötsz.

Az internet ezt a feladatot jócskán leegyszerűsíti. Nézd meg a biztosítók ajánlatait a honlapjukon, vagy kérj meg egy biztosítási ügynököt, hogy végezzen számodra ár-összehasonlítást! A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének weboldalán a Fogyasztóknak menüpontnál a Biztosítások dobozban a megfelelő linkre kattintva te is áttanulmányozhatod az utazási, az élet-, a haláleseti és a járadékbiztosítások összehasonlító táblázatát.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Elhallgatott tanácsok című könyve segített.

Ezt is szeretjük