A vakítóan fehér, makulátlan ruhák 14 titka

A rendszeres áztatás és a drága mosópor ellenére is szürkék és foltosak a ruhák? Válts hatékonyabb módszerekre!

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Megsárgult fehér ruhák, koszos sportzoknik, elszíneződött inggallérok? Ne költs vagyonokat fehérítőszerre, és ne rohanj a tisztítóba sem, mert van sokkal egyszerűbb módja is annak, hogy a ruhák makulátlanul fehérek legyenek.

14 filléres csodaszer

Nézegess képeket!

Elolvasom

Tarts inkább otthon citromot, ecetet és szódabikarbónát, a verhetetlen hármas ugyanis nagyszerűen alkalmas a ruhák fehérítésére.

Fehérítés citromlével és szódabikarbónával

Az olyan természetes anyag, mint a citromlé, a legjobb adalék a mosásnál. Ezzel még a fehér ruhákon éktelenkedő rozsda és ásványi anyag okozta elszíneződéseket is gyorsan eltüntetheted. Elég, ha mosás előtt egy pohár citromlevet öntesz a mosógépbe.

A hagyományos, klóros fehérítő hatására a vízben lévő vas kicsapódhat, és a szöveten újabb foltok jelenhetnek meg. Ha lágy és kíméletes fehérítőt keresel, ami semmilyen foltot nem hagy maga után, a mosás előtt fél órára áztasd be a textíliát citromlé és szódabikarbóna keverékébe.

Az ingeid és a blúzaid hónaljrészén keletkezett foltoktól is könnyen megszabadulhatsz, ha bedörzsölöd őket citromlé és víz vagy ecet és víz egyenlő arányú keverékével.

Tudtad?
A vízzel hígított vagy tömény citromlével nemcsak a sárgás foltokkal számolhatsz le örökre, hanem friss illatot is kölcsönözhetsz a ruháidnak.

Ecettel a vakító fehérségért

Ha egy pohár ecetet öntesz a mosógépbe az öblítőprogram előtt, akkor fokozhatod a mosószer hatékonyságát, fehérebbé varázsolhatod a ruháidat, melyek ráadásul puhábbak is lesznek. A módszert érdemes használt ruhák és textilpelenkák tisztításánál is bevetned, hiszen az ecet egyben fertőtlenít is.

Egy kisebb adag fehér ruhát csupán egyetlen pohár ecettel tökéletesen hófehérré varázsolhatsz. Az ecetes áztatás az új, színes ruháknál is beválik: ezzel az egyszerű óvintézkedéssel elérheted, hogy később egyáltalán ne engedjék a színüket, és ne színezzék át a többi, világosabb ruhát.

A fehér zoknik kulcsa szintén az ecet. Egy nagy lábasban keverj össze egy pohár ecetet másfél liter vízzel. Az ecetes vizet forrald fel, majd öntsd át egy lavórba, és áztasd benne a zoknikat egy éjszakán át. Másnap mosd ki őket.

A régi, megsárgult ruhák is könnyen visszanyerik fehérségüket, ha 12 rész víz és egy rész ecet keverékében áztatod őket egy éjszakán át. A korábban igazi kihívást jelentő, régi koszcsíkok eltüntetése is gyerekjáték az inggallérról és mandzsettáról, csak dörzsöld be a koszos területet két rész ecet és három rész szódabikarbóna keverékével. Fél óra után mosd ki a ruhát, így még az esetleges penészfoltoknak is búcsút inthetsz.

Makacs foltok ellen

Legyen szó fehér vagy színes ruháról, bármelyikkel előfordulhat, hogy kóla-, hajfesték-, ketchup- vagy borfoltok esnek rajta.

Ne várd meg, amíg beivódnak, hanem lehetőleg minél előbb próbáld meg eltávolítani őket, mégpedig a következőképpen. Hígítatlan ecetbe mártott szivaccsal nyomkodd át a foltot, majd azonnal mosd ki a ruhát. A mosógépbe is nyugodtan önthetsz egy-két pohár ecetet. A rozsdafoltot hígítatlan ecet és egy kevés só segítségével tüntetheted el, majd gyorsan mosd ki a ruhát.

Ha zsírkrétás lett a gyerek ruhája, akkor mosás előtt egy kis ecettel dörzsöld át az anyagot, így könnyen eltávolíthatod a színes-zsíros foltokat. A vízben oldódó szennyeződésektől - a narancs, gyümölcslé, feketekávé, tea okozta pecsétektől, valamint a hányásfoltoktól - is könnyen megszabadulhatsz, ha a mosás előtt ecetbe áztatott ronggyal dörzsölöd át őket. Nagyobb foltoknál hatásosabb, ha éjszakára három rész ecet és egy rész víz oldatába áztatod a ruhát.

Hasított bőr zakóról, szoknyáról, nadrágról a friss zsírpecsétek szintén eltávolíthatók, ha ecetbe mártott, puha fogkefével tisztítod ki azokat. Hagyd a foltot a szabad levegőn megszáradni, végül súrold át az anyagot velúrbőr tisztítókefével.

A tintafoltok esetében is hasznos az ecet. Nedvesítsd be a foltot, majd rakj rá egy keveset két rész ecet és három rész kukoricakeményítő  keverékéből.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hagyd a tisztítószert teljesen megszáradni, végül mosd ki az anyagot.

Cikkünk a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv alapján készült.

A reklámok arra sarkallnak, hogy minden egyes szükségletedre speciális terméket vásárolj. E kiadványból 2317 kivételes tényt olvashatsz hétköznapi dolgokkal kapcsolatban, amelyek az életedet könnyebbé, gazdaságosabbá, ésszerűbbé, egészségesebbé teszik, a tanácsok segítségével ugyanis újszerűen használhatod a háztartásban és garázsban tartogatott tárgyakat.
A könyv szerkesztői régi trükköket fűszereztek meg saját gyakorlati tapasztalataikkal és szakértők véleményével. A kötet felépítése segít a könnyed eligazodásban, a gyakorlati ismereteket pedig anekdoták és izgalmas kísérletek teszik még színesebbé.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük