Töri a lábad, szorít vagy kopott a cipőd?
A 14 legjobb házi praktika
Álmaid cipője szorít? Kedvenc lábbelid a folyamatos gondoskodás ellenére is megkopott? Segítünk megmenteni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cipő meghálálja, ha rendszeresen gondoskodsz róla. Bár az olcsó alapanyagokból olcsón legyártott lábbelik élettartama szinte sosem fog megegyezni a minőségi lábbelikével, mindegyik megérdemli, hogy óvd, ápold, és rendszeresen tisztítsd.

Legyen szó hát olcsó vagy minőségi darabokról, eláruljuk, milyen praktikákkal tüntetheted el a kopásnyomokat a cipőről, hogyan oldhatod meg, hogy ne törje fel a sarkad, és a makacs foltokra is van ellenszerünk. Ismerd meg a legjobb cipőmentő fortélyokat!

Régi, kopott cipőből vadonatúj lábbeli

Ahány anyagból készítenek egy cipőt, annyiféle speciális megoldás létezik a felújítására. A hasított bőr lábbelik például gyönyörűek, de igen kényes darabok, legfőképpen akkor, ha világos színűek. Bármennyire is vigyázol, a foltok ezeknél a cipőknél elkerülhetetlenek - ám még a legmakacsabbak is eltávolíthatóak egy ügyes trükkel. Ehhez nincs másra szükség, mint egy darabka finom szemcséjű csiszolópapírra. Ezzel még az olyan reménytelennek hitt foltot is könnyen eltávolíthatod, mint a tinta. Miután ledörzsölted a szennyeződést, egy fogkefe vagy körömkefe segítségével borzold fel a bőrön lévő kicsi bolyhokat, és a cipőd szebb lesz, mint valaha.

A bőrcipőkön kialakult kopásfoltok gyors ellenszere a fogkrém. Elég egy borsónyit az érintett felületre kenned, és egy darabka ronggyal áttörölnöd: a kopás azonnal eltűnik. Lakkbőr cipő esetében a kopásfolton fürdőolajos bedörzsölés segíthet, fehér bőrcipőknél pedig próbáld ki a hibajavítós ecsetelést, száradás után viszont egy puha, száraz ronggyal finoman polírozd át a felületét.

Tudtad?
Új cipő esetében könnyen megelőzheted a kopást, ha a kényes felületekre, például a sarokrészre színtelen körömlakkot kensz.

Banánnal, krumplival és samponnal az ép cipőkért

Banán, krumpli, sampon, babatörlőkendő, harisnya - ha bevásárolni mész, ezekből érdemes a kosaradba tenned, egytől egyig kitűnően használhatóak ugyanis a cipők felújítására.
Kezdjük a banánnal, pontosabban ennek héjával. Távolítsd el a héjról a nagyobb rostokat, majd belső felével alaposan fényezd át kedvenc topánkádat, végül töröld át egy puha ronggyal a felületét. Fényes és gyönyörű lesz.
Egy félbevágott nyers krumplival vagy samponnal szintén hasonlóan hatásos eredményt érhetsz el, mint az előbbi praktikával, de a közönséges babatörlőkendő is alkalmas arra, hogy a cipőket átfényezd vele.

A harisnyát is becsüld meg. A legrövidebb élettartamú női ruhadarab, miután leszaladt a szeme, általában azonnal a szemetesben végzi, pedig nagy hasznát veheted a cipőid esetében. Miután például a babatörlőkendővel kifényesítetted a lábbeliket, tedd még ragyogóbbá őket azzal, hogy egy harisnyadarabbal alaposan áttörlöd - éppen olyan fényes lesz a végeredmény, mintha szarvasbőrrel végezted volna a polírozást.

Járj kényelmesen!

Képtelen vagy hordani álmaid cipőjét, annyira töri a lábad? A problémára két megoldás is létezik. Ha kibírod, hogy vastag zoknival hordod otthon a lakásban, hamarosan megadja magát. Bőrcipő esetében a zoknit vizezd be, így hatásosabb a módszer.
Ha nem bírja a lábad ezt a megoldást, a szűk részt gyógyszertári alkoholba mártott vattapamaccsal töröld át, és járkálj benne egy keveset. Garantáltan kitágul majd.
Ha a lábbelid nem szorít, a talpa viszont életveszélyesen csúszik, dörzsöld át egy darabka durva csiszolópapírral, így könnyen hordhatóbbá teheted a tükörsima talprészt.

A jó lábbeli nemcsak esztétikailag hívja fel magára a figyelmet, hanem a lehető legkényelmesebb járást is biztosítja. Mivel nem mindegyik cipő kiképzése tökéletes, egy jó talpbetét sosem árt. Ezt házilag is elkészítheted, ráadásul fillérekért: a habszivacs csomagolótálcát vágd a kívánt méretre és formára, és indulhat a városnézés!

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük