Milyen feleslegekkel terheled az életedet?

Nekem egy költözés kellett, hogy rájöjjek

El kell fogadni, hogy egyes dolgok már soha nem lesznek jók semmire.

nagykep?cikkid=165350&kep=lomtalanitas1-lead

Gyakran tartogatsz különböző holmikat abban reménykedve, hogy egyszer még jók lesznek valamire, de magad sem tudod, hogy mire is pontosan? Ha te is szívesen gyűjtögetsz felesleges kacatokat, divatjamúlt ruhákat és félig tönkrement holmikat, akkor talán nem is veszed észre, hogy ezzel árthatsz magadnak.

A letisztultság és a szellős, levegős tér szöges ellentéte a zsúfoltságnak és a rumlinak, márpedig ez a két utóbbi állapot sokkal könnyebben előáll, ha rengeteg minden van az otthonodban, ami felesleges. Mivel a legutóbbi költözés alkalmával én is észrevettem a lakáson, hogy a kupacokban álló holmik javarészt felesleges dolgokból állnak, bevezettem önmagam számára néhány szabályt, melyektől sokkal kellemesebb lett az új környezet.

Ami felesleges, annak mennie kell

Nem sorolom magamat a hanyag, rendetlen emberek közé, de nem is tartom otthon a dobozokat is dobozban, hogy minden a végletekig szervezett legyen. Néhány itt-ott elhagyott használati tárgy még éppen csak otthonossá teszi számomra a szoba összképét, ám ha mindent beborítanak az elhagyott ruhák, az összehajtogatatlan plédek és a mosogatnivaló, akkor úgy érzem, még gondolkodni sem vagyok képes. Ezt a kellemes, köztes állapotot azonban szerintem nehéz fenntartani, ha minden zug tele van felesleges dolgokkal.

Éppen ezért költözéskor felmerült bennem a kérdés, hogy miért is van szükség vagy húsz - különböző készletből származó - kanálra, három, általában ajándékba kapott serpenyőre és még egy sor más felesleges felszerelésre. Ezek közül szinte kivétel nélkül van egy jó, amit elsőként használok, aztán egy második, amit akkor veszek elő, amikor az első koszos, és így tovább. Csak gyűlik a mosogatnivaló és a rumli.

Sokkal könnyebb rendet tartani, ha még a kísértés sincs meg, hogy az egyes számú serpenyő elmosogatása helyett elővegyem a kissé már letapadós, de még azért valamire jó ketteset! Éppen ezért a költözés rengeteg kacat kiszanálását jelentette. Távoznia kellett a rossz serpenyőknek, az evőeszközöket leváltottam egy egységes készletre, sőt, a már csak otthon hordható pólók száma is drasztikusan lecsökkent.

Ahelyett azonban, hogy ezeknek a hiányát tapasztalnám, sokkal inkább azt veszem észre, hogy jobban érzem magamat ilyen környezetben, és a teendőimet is kevesebbet halogatom.

Három szabály

Mivel szeretném, hogy ez az egyszerűség a jövőben is megmaradjon, három szabályt vezettem be magamnak gondolatban. Először is, ha valamiből újat veszek, mert a régire nincsen szükség, akkor a régi holminak mennie kell. Például sosem fogom felvenni azt a kis fekete cipőt, ami már a szalagavatón is szorította a lábamat, ha viszont mégis ilyenre van szükségem, akkor van belőle egy kényelmes példány. Következtetés? A régi megy a kukába.

A második szabály szerint az is a lomtalanítás áldozata lesz, amit legalább két éve nem használok. Jó példa erre az összes olyan ruha, ami nincs tönkretéve, agyonhordva, és egy bulit talán látott is, de azóta se került elő a szekrényből soha.

Végül pedig elhatároztam, hogy minden olyan emlék, amikhez valójában már nem fűz semmi, azok is mennek a szemétbe. Például az olyan vonatjegyek, amikről azt sem tudom, hogy mit csináltam ott és akkor, amikor elutaztam, vagy egy-egy megkezdett napló, amiről azt sem tudtam, hogy én írtam.

Természetesen azonban bármilyen régiek is legyenek, a fontos emlékek maradtak, így van mind a négy nagyszülőm kézírásából egy-egy darabka, sőt, a huszonnégyféle evőeszköz közül is kiválogattam azt az egyet, amit nagyanyámtól hoztam el. Ez azonban már nincs használatban, és nincs szem előtt, hanem megkapta a saját helyét a fényképek között.

A feng shui is egyetért

Kis utánanézéssel kiderült számomra, hogy nemcsak én érzem úgy magamat, mintha az összes energia elhagyna, ha rumli vesz körül. A feng shui nézetei szerint is rettenetesen rossz hatással van a sok felesleges vacak rád és az otthonodra. Az ilyen kupacokból sugárzik valami stagnáló, zavaró energia, ami egyszerűen még attól is elveszi a kedvedet, hogy odébb rakd őket. Aztán, ha mégis rászánod magadat a pakolásra, máris minden sokkal kellemesebb - hiszen innentől szabadon áramlik újból az energia.

A feng shui emellett azt is hozzáteszi, hogy ha időnként átszortírozod a holmijaidat, azzal érzelmi terápiát is végzel, elengeded a múltat, megtisztítod saját gondolataidat. Ha nem is hiszel feltétlenül ezekben a tanokban, nehéz tagadni, hogy valóban érezhető a takarítás, lomtalanítás hatása nemcsak a lakáson, de az ember fejében is.

Ezt is szeretjük